Nu.nl: "Deze wolken kunnen de opwarming van de aarde tegengaan".

Hier kunnen de geachte forumbezoekers weer- en klimaatnieuws melden.
Plaats reactie

Gerard
Berichten: 13576
Lid geworden op: 31-12-2004

Re: Nu.nl: "Deze wolken kunnen de opwarming van de aarde tegengaan".

Bericht door Gerard » 13-07-2024 11:39

Mooi zoals Herman dat uitlegt, begrijpelijk voor jong en oud. Ik ken Herman van de eerste wolkenmeetcampagnes in Nederland, in 1996-1997: het CLARA-project. Ik heb toen zelf de wolkensamenstellingen gemeten, of meer precies: de druppelaantallen en -groottes in de wolken. Langs de Hoogovens (TATA) vliegend was het druppelaantal inderdaad duidelijk verhoogd.
Al een lang bestaand inzicht dat meer condensatiekernen in wolken de lichtreflectie van wolken doet toenemen. Zo'n 20 jaar geleden werd er al over nagedacht hoe je dit zou kunnen bewerkstelligen. De oplossing lag voor de hand: zeewater versproeien. De zeewaterdruppeltjes verdampen en blijven als condensatiekernen achter in de atmosfeer. Komen ze ook bij de stratocumulusvelden waar ze het meeste effect in zouden sorteren? Of vallen ze gewoon weer door het afkoelende effect van verdamping weer terug in zee? Hangt natuurlijk van de wind en de wervelingen af, maar meestal is er niet veel wind onder die SC-velden.
Jaren geleden ook reisde ik eens met de trein van Erfurt naar NL, de schemering viel en in de verte doemde het Roergebied op. Grote witte pluimen stegen op goed zichtbaar tegen het hemellicht in het westen; die pluimen waren industriële wolken gevormd om verontreiniging die ook door de hoogovens tegelijk uitgestoten werd. De wolken verloren hun stijgkracht door verdamping van de druppels. Het witte, goed zichtbare, deel beschreef een kwart cirkel vanaf het aardoppervlak, daarna volgde vanaf de top van die kwart cirkel een neergaande kwart cirkel NAAR het aardoppervlak.
Zo was er dus een halve cirkel, gaande van en vervolgens naar het aardoppervlak.
Het tweede kwart verscheen als een donkere pluim alleen maar zichtbaar door de heldere avondschemering aan de westelijke hemel.
Waarschijnlijk de overblijvende condensatiekernen bestaande uit koolstof en mogelijk aanhangende verbrandingsproducten zoals bepaalde teren.

Moraal van het verhaal: zichtbare pluimen kunnen bij andere lichtsituaties mogelijk onherkenbaar als vervullend fijnstof weer terugvallen naar de aarde. En zeezoutdeeltjes vallen mogelijk als peper weer terug op het oceaanoppervlak. Als peper? ja als peperdure "zoutkorreltjes".

Plaats reactie