Zomer 2022

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Zomer 2022

Bericht door Gerben » 07-08-2022 10:25

Veel spreiding. Hittegolf is nog hoogst onzeker
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

John
Berichten: 7868
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Zomer 2022

Bericht door John » 07-08-2022 10:29

Sebastiaan schreef:
07-08-2022 10:22
Zuid.
Dank u. :mrgreen:

Koud is het niet.

John
Berichten: 7868
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Zomer 2022

Bericht door John » 07-08-2022 10:33

Gerben schreef:
07-08-2022 10:25
Veel spreiding. Hittegolf is nog hoogst onzeker
De spreiding tot en met weekend 13/14 augustus valt mee, vind ik.
Spreiding in het laatste deel van de pluim er is er vrijwel standaard.

De Bilt maakt kans op hittegolf, maar zeker is het niet. De definitie is nu eenmaal strak.

De kans op regionale hittegolven voor zuidelijk of zuidoostelijk Nederland lijkt groot.

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Zomer 2022

Bericht door Gerben » 07-08-2022 10:36

Volgens ICON vanmorgen nergens een hittegolf
Keertje de hele guidance van Adrie

Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van dinsdag 09 augustus tot zondag 21 augustus

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied ten zuidwesten van de Britse Eilanden trekt noordoostwaarts naar het Oostzeegebied. Boven Midden-Europa trekt in de loop van de week een hoogtelaag westwaarts, mogelijk reikt de invloed daarvan in het komende weekeinde tot boven Nederland. In ongeveer een derde van de leden komt er vanaf het weekeinde (tijdelijk) cyclonale invloed boven West-Europa, maar het geblokkeerde patroon houdt daarbij veelal aan.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De tendens tot het aanhouden van de noordelijk gelegen hogedrukgebieden is vergelijkbaar met die van de uitvoer van vorige runs. Doordat het hoog zich in de loop van de week noordoostwaarts verplaatst wordt het snel warmer met in de tweede helft van de week landinwaarts maxima boven 30°C. De kans op maxima van 30 °C of hoger is in het algemeen ongeveer 10% hoger dan in de EC0512 uitvoer en vergelijkbaar met die in de EC0600 uitvoer. De hitte houdt minimaal tot en met het weekeinde aan. De kans op 4 dagen of meer met een Tmax van minimaal 27°C (criterium voor code geel) is van woensdag tot en met zondag in het midden, zuiden en oosten 60-100%, op basis van DMO. De In werkelijkheid valt de maximumtemperatuur in vergelijkbare situaties met veel straling en een droge bodem 1-2 graden hoger uit. De kans op drie opeenvolgende dagen met een Tmax van minimaal 34°C (criterium code oranje) is in het zuiden ongeveer 30%. Hoewel de minima in dit soort situaties enkele graden lager uitvallen dan in de uitvoer is de kans op nachten met een Tmin van 15 graden of hoger vanaf woensdag ongeveer 70%. Omdat in een deel van de leden de stroming na het weekeinde een noordelijke component krijgt neemt de kans op bovennormale temperaturen dan geleidelijk af naar ongeveer 50%. De kans op neerslag loopt dan geleidelijk op naar ongeveer 30%. De cumulatieve neerslag is gemiddeld 10-15 mm tot en met 20 augustus. De kans is dus groot dat de droogte aanhoudt, dit mede als gevolg van een sterke verdamping (tussen 35 en 50 mm tot en met 20 augustus) als gevolg van de sterke straling en de warmte.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Droog, zonnig en zeer warm met vanaf het midden van de week maxima rond 30°C.

In het midden, zuiden en oosten is er van woensdag tot en met zondag een grote (60-90%) kans op code geel voor hitte. In het zuiden is er van vrijdag tot en met zondag een redelijke (30-60%) kans op code oranje voor extreme hitte.

Samenvatting EPS-periode:

70% kans op aanhoudend droog en overwegend zonnig weer met temperaturen rond of (ruim) boven normaal. 30% kans op wisselvallig weer met temperaturen rond of iets onder normaal.

Paraaf meteoroloog: Huiskamp

Uitgifte: 07/08/2022 00.30 uur LT

Pieter
Berichten: 3058
Lid geworden op: 31-12-2008

Re: Zomer 2022

Bericht door Pieter » 07-08-2022 12:39

In de heldere en windstille nacht is het sterk af gekoeld met als grasminimum Twente 2,6 C en Eelde 2,0 C , Best fris als je in je tentje ligt !!

Sebastiaan
Berichten: 12294
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Zomer 2022

Bericht door Sebastiaan » 07-08-2022 12:42

Pieter schreef:
07-08-2022 12:39
In de heldere en windstille nacht is het sterk af gekoeld met als grasminimum Twente 2,6 C en Eelde 2,0 C , Best fris als je in je tentje ligt !!
Ik zou er van genieten ;)

Vrieskoujagers hebben beet: vorst in de duinpannen tijdens de Hondsdagen!
Met een hittegolf op komst zou je het niet verwachten, maar in diverse duinpannen in Noordwest-Nederland heeft het de afgelopen nacht bij helder weer en weinig wind gevroren, melden vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet. Op een locatie in De Schoorlse duinen werd op een hoogte van 10 centimeter een laagste temperatuur van -0,46 graden gemeten, op anderhalve meter hoogte was een duinpan bij Santpoort met een laagste temperatuur van +0,54 graden het koudste. Beide waarden zijn onofficiële kouderecords voor deze periode van de zomer in Nederland.
Die vorst is een unicum, want tussen 20 juli en 21 augustus (de Hondsdagen) is in Nederland nooit eerder vorst vastgesteld. Overigens gelden de metingen van Bliek en Holvoet, hoewel ze met nauwkeurige apparatuur zijn gedaan, niet als officieel. Ook in diverse andere duinpannen vroor het vanochtend op een hoogte 10 centimeter.

‘Yes! We hebben beet!’ De ontlading bij vrieskoujager Pieter Bliek was vanochtend groot toen bleek dat het de afgelopen nacht in meerdere van ‘zijn’ duinpannen had gevroren. Al meer dan een jaar zijn hij en zijn maat Karel Holvoet in de weer om te laten zien hoe bijzonder de microklimaatjes in duinpannen kunnen zijn. Ze meten op meer dan 25 plaatsen in West- en Noordwest-Nederland en op enkele Waddeneilanden. Vorst tijdens de Hondsdagen, de periode waarin in Nederland nog nooit officieel vorst is vastgesteld, was de hoofdprijs. En die is de afgelopen nacht dan eindelijk behaald.

Bijzonder klimaat
Op de bodem van duinpannen heerst een heel bijzonder klimaat, vooral als er geen wind is en de lucht helder. Overdag kan het er op de zandige bodem heel warm worden, in de nachten juist heel koud. Omdat zand tijdens helder weer sterk uitstraalt, koelt de bodem in hoog tempo af. De koude lucht erboven verzamelt zich dan in de duinpannen en daar kan het opmerkelijk koud worden. We hebben er de afgelopen maanden op Weer.nl al vaak over bericht. De hoofdprijs, vorst tijdens de Hondsdagen, liet echter nog op zich wachten. Maar die is sinds afgelopen nacht dus ook binnen.

‘Gisteravond had ik er nog een hard hoofd in of het wel zou gaan vriezen’, zegt Bliek vanochtend. ‘Er waaide rond 20:30 uur nog een straf windje en er dreven ook nog behoorlijk wat wolkenvelden over. Maar rond 21:30 uur viel de wind ineens helemaal weg en ook de hoge bewolking loste op, onder invloed van het hogedrukgebied. De bewolking verder naar het noorden op de Noordzee werd tegengehouden en dus kregen we in de nacht eindelijk de ideale omstandigheden om de lucht in de duinpannen ver te laten afkoelen’.

Santpoort
Het ging dan ook snel. Rond 02:00 uur was het op 10 centimeter hoogte in de duinpan bij Santpoort nog maar +1,68 graden. Deze duinpan koelde op dat moment het sterkste af omdat hij middenin de Kennemerduinen ligt, enkele kilometers van zee. Er was toch een licht briesje van zee waardoor de duinpannen in de zeereep dichterbij zee minder snel afkoelden.

Even voor 05:00 uur was de temperatuur in de duinpan van Santpoort tot +0,20 graden gedaald, in de Schoorlse duinen was het toen nog een fractie warmer. Dat laatste station haalde Santpoort kort daarna in. Daar werd om 05:02 uur op 10 centimeter een temperatuur van -0,05 graden gemeten; de eerste vorst! Pieter Bliek zag dat live gebeuren En de temperatuur had nog de tijd om verder te dalen. Rond 05.56 uur uur was het er -0,46 graden, de laagste temperatuur van de nacht. Op anderhalve meter hoogte werd het niet kouder dan +1,66 graden. De thermometer in de duinpan bij Santpoort kwam op 10 centimeter hoogte tot -0,29 graden als laagste waarde en +0,54 graden op anderhalve meter.

Ook op andere locaties kwam op een hoogte van 10 centimeter tot vorst, zoals in Bergen-ondiep (-0,2 graden) en Bergen-diep (-0,1 graden). Hier wordt in weerhutjes op 10 centimeter hoogte gemeten en deze thermometers moeten nog geijkt worden. Wat dat betreft, is het hier nog even de vraag of het echt gevroren heeft. Op aanwijzing van een boswachter zijn kortgeleden nog twee extra thermometers geplaatst op locaties die Bol-1 en Bol-2 heten. Hier wordt in omgekeerde plastic bekertjes gemeten. Dit betekent dat de werkelijke temperatuur ongeveer een halve graad hoger is dan gemeten. Op Bol-1 daalde de temperatuur tot -1,0 graden, op Bol-2 tot -0,8 graden. Hier heeft het 0,4 tot 0,5 graden gevroren en ook dit zou dus de koudste duinpan van Nederland kunnen zijn geweest. Op beide locaties lagen de temperaturen gedurende ongeveer 3 uur beneden het vriespunt.

‘Geen oog dichtgedaan’
‘Ik heb vannacht bijna geen oog dichtgedaan’, zegt Bliek. ‘Ik lag steeds maar te woelen in mijn bed, totdat mijn wekken me eruit stuurde. Telkens weer keek ik op de windkaart en op de satelliet om te zien of er toch geen bewolking aankwam. Dat gebeurde gelukkig niet. De lucht bleef kraakhelder met fonkelende sterren. Het was een ware thriller. Alle omstandigheden waren ideaal. En toch was er heel veel voor nodig. Pas vlak voor zonsopkomst lukte het dan eindelijk. Een zuchtje wind of een klein wolkenveld had roet in het eten kunnen gooien. Dan was het allemaal voor niks geweest’.

In Nederland heeft het tussen 20 juli en 21 augustus nog nooit ergens gevroren. Wat dat betreft is de vorst van vandaag dus uniek. Ook al zijn het geen officiële metingen, in meerdere duinpannen is nu dus wel – tijdens de Hondsdagen en met behoorlijk nauwkeurige apparatuur – vorst vastgesteld.

Ook op anderhalve meter onofficiële records
De laagste temperatuur die tijdens de Hondsdagen officieel ooit op 10 centimeter hoogte is gemeten, bedroeg op 10 augustus 2016 in Twente precies 0,0 graden. De laagste waarde op 1,5 meter tijdens de Hondsdagen was +1,6 graden, op 26 juli 1929 in het Drentse Wijster. Meerdere duinpannen kwamen vanochtend ver onder de 1 graad uit, waarvan de duinpan bij Santpoort het koudste was met een minimumtemperatuur van +0,54 graden. Ook dat is dus een onofficieel record voor Nederland. De laagst gemeten temperaturen op de officiële Nederlandse weerstations bedroeg de afgelopen nacht 6,0 graden in Eelde op anderhalve meter en 2,0 graden (ook Eelde) op 10 centimeter. https://www.weer.nl/nieuws/2022/vriesko ... hondsdagen

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Zomer 2022

Bericht door Gerben » 07-08-2022 12:43

Pieter schreef:
07-08-2022 12:39
In de heldere en windstille nacht is het sterk af gekoeld met als grasminimum Twente 2,6 C en Eelde 2,0 C , Best fris als je in je tentje ligt !!
En dat bij licht bewolkt weer. Alleen Den Helder was af en toe onbewolkt

Pieter
Berichten: 3058
Lid geworden op: 31-12-2008

Re: Zomer 2022

Bericht door Pieter » 07-08-2022 12:44

ook na het volgend weekend nog snoeiheet !!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Zomer 2022

Bericht door Gerben » 07-08-2022 12:51

Sebastiaan schreef:
07-08-2022 12:42
Pieter schreef:
07-08-2022 12:39
In de heldere en windstille nacht is het sterk af gekoeld met als grasminimum Twente 2,6 C en Eelde 2,0 C , Best fris als je in je tentje ligt !!
Ik zou er van genieten ;)

Vrieskoujagers hebben beet: vorst in de duinpannen tijdens de Hondsdagen!
Met een hittegolf op komst zou je het niet verwachten, maar in diverse duinpannen in Noordwest-Nederland heeft het de afgelopen nacht bij helder weer en weinig wind gevroren, melden vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet. Op een locatie in De Schoorlse duinen werd op een hoogte van 10 centimeter een laagste temperatuur van -0,46 graden gemeten, op anderhalve meter hoogte was een duinpan bij Santpoort met een laagste temperatuur van +0,54 graden het koudste. Beide waarden zijn onofficiële kouderecords voor deze periode van de zomer in Nederland.
Die vorst is een unicum, want tussen 20 juli en 21 augustus (de Hondsdagen) is in Nederland nooit eerder vorst vastgesteld. Overigens gelden de metingen van Bliek en Holvoet, hoewel ze met nauwkeurige apparatuur zijn gedaan, niet als officieel. Ook in diverse andere duinpannen vroor het vanochtend op een hoogte 10 centimeter.

‘Yes! We hebben beet!’ De ontlading bij vrieskoujager Pieter Bliek was vanochtend groot toen bleek dat het de afgelopen nacht in meerdere van ‘zijn’ duinpannen had gevroren. Al meer dan een jaar zijn hij en zijn maat Karel Holvoet in de weer om te laten zien hoe bijzonder de microklimaatjes in duinpannen kunnen zijn. Ze meten op meer dan 25 plaatsen in West- en Noordwest-Nederland en op enkele Waddeneilanden. Vorst tijdens de Hondsdagen, de periode waarin in Nederland nog nooit officieel vorst is vastgesteld, was de hoofdprijs. En die is de afgelopen nacht dan eindelijk behaald.

Bijzonder klimaat
Op de bodem van duinpannen heerst een heel bijzonder klimaat, vooral als er geen wind is en de lucht helder. Overdag kan het er op de zandige bodem heel warm worden, in de nachten juist heel koud. Omdat zand tijdens helder weer sterk uitstraalt, koelt de bodem in hoog tempo af. De koude lucht erboven verzamelt zich dan in de duinpannen en daar kan het opmerkelijk koud worden. We hebben er de afgelopen maanden op Weer.nl al vaak over bericht. De hoofdprijs, vorst tijdens de Hondsdagen, liet echter nog op zich wachten. Maar die is sinds afgelopen nacht dus ook binnen.

‘Gisteravond had ik er nog een hard hoofd in of het wel zou gaan vriezen’, zegt Bliek vanochtend. ‘Er waaide rond 20:30 uur nog een straf windje en er dreven ook nog behoorlijk wat wolkenvelden over. Maar rond 21:30 uur viel de wind ineens helemaal weg en ook de hoge bewolking loste op, onder invloed van het hogedrukgebied. De bewolking verder naar het noorden op de Noordzee werd tegengehouden en dus kregen we in de nacht eindelijk de ideale omstandigheden om de lucht in de duinpannen ver te laten afkoelen’.

Santpoort
Het ging dan ook snel. Rond 02:00 uur was het op 10 centimeter hoogte in de duinpan bij Santpoort nog maar +1,68 graden. Deze duinpan koelde op dat moment het sterkste af omdat hij middenin de Kennemerduinen ligt, enkele kilometers van zee. Er was toch een licht briesje van zee waardoor de duinpannen in de zeereep dichterbij zee minder snel afkoelden.

Even voor 05:00 uur was de temperatuur in de duinpan van Santpoort tot +0,20 graden gedaald, in de Schoorlse duinen was het toen nog een fractie warmer. Dat laatste station haalde Santpoort kort daarna in. Daar werd om 05:02 uur op 10 centimeter een temperatuur van -0,05 graden gemeten; de eerste vorst! Pieter Bliek zag dat live gebeuren En de temperatuur had nog de tijd om verder te dalen. Rond 05.56 uur uur was het er -0,46 graden, de laagste temperatuur van de nacht. Op anderhalve meter hoogte werd het niet kouder dan +1,66 graden. De thermometer in de duinpan bij Santpoort kwam op 10 centimeter hoogte tot -0,29 graden als laagste waarde en +0,54 graden op anderhalve meter.

Ook op andere locaties kwam op een hoogte van 10 centimeter tot vorst, zoals in Bergen-ondiep (-0,2 graden) en Bergen-diep (-0,1 graden). Hier wordt in weerhutjes op 10 centimeter hoogte gemeten en deze thermometers moeten nog geijkt worden. Wat dat betreft, is het hier nog even de vraag of het echt gevroren heeft. Op aanwijzing van een boswachter zijn kortgeleden nog twee extra thermometers geplaatst op locaties die Bol-1 en Bol-2 heten. Hier wordt in omgekeerde plastic bekertjes gemeten. Dit betekent dat de werkelijke temperatuur ongeveer een halve graad hoger is dan gemeten. Op Bol-1 daalde de temperatuur tot -1,0 graden, op Bol-2 tot -0,8 graden. Hier heeft het 0,4 tot 0,5 graden gevroren en ook dit zou dus de koudste duinpan van Nederland kunnen zijn geweest. Op beide locaties lagen de temperaturen gedurende ongeveer 3 uur beneden het vriespunt.

‘Geen oog dichtgedaan’
‘Ik heb vannacht bijna geen oog dichtgedaan’, zegt Bliek. ‘Ik lag steeds maar te woelen in mijn bed, totdat mijn wekken me eruit stuurde. Telkens weer keek ik op de windkaart en op de satelliet om te zien of er toch geen bewolking aankwam. Dat gebeurde gelukkig niet. De lucht bleef kraakhelder met fonkelende sterren. Het was een ware thriller. Alle omstandigheden waren ideaal. En toch was er heel veel voor nodig. Pas vlak voor zonsopkomst lukte het dan eindelijk. Een zuchtje wind of een klein wolkenveld had roet in het eten kunnen gooien. Dan was het allemaal voor niks geweest’.

In Nederland heeft het tussen 20 juli en 21 augustus nog nooit ergens gevroren. Wat dat betreft is de vorst van vandaag dus uniek. Ook al zijn het geen officiële metingen, in meerdere duinpannen is nu dus wel – tijdens de Hondsdagen en met behoorlijk nauwkeurige apparatuur – vorst vastgesteld.

Ook op anderhalve meter onofficiële records
De laagste temperatuur die tijdens de Hondsdagen officieel ooit op 10 centimeter hoogte is gemeten, bedroeg op 10 augustus 2016 in Twente precies 0,0 graden. De laagste waarde op 1,5 meter tijdens de Hondsdagen was +1,6 graden, op 26 juli 1929 in het Drentse Wijster. Meerdere duinpannen kwamen vanochtend ver onder de 1 graad uit, waarvan de duinpan bij Santpoort het koudste was met een minimumtemperatuur van +0,54 graden. Ook dat is dus een onofficieel record voor Nederland. De laagst gemeten temperaturen op de officiële Nederlandse weerstations bedroeg de afgelopen nacht 6,0 graden in Eelde op anderhalve meter en 2,0 graden (ook Eelde) op 10 centimeter. https://www.weer.nl/nieuws/2022/vriesko ... hondsdagen
Vannacht zijn er ook nog kansen

Ted
Berichten: 4023
Lid geworden op: 31-03-1984

Bericht door Ted » 07-08-2022 13:20

.
Laatst gewijzigd door Ted op 13-08-2022 18:02, 1 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie