Zomer 2021

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Sebastiaan
Berichten: 12244
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Zomer 2021

Bericht door Sebastiaan » 23-06-2021 13:12

Hoe gaat de zomer na de topstart verder?
Na een fenomenale start van de zomer is het nu even wat koeler en ook wisselvalliger in onze omgeving. Maar de vooruitzichten voor de nieuwe week zijn alweer goed en wie weet zit er nog veel meer in het vat. Waar staan we deze zomer en wat komt er nog allemaal aan?
Met nog een week te gaan in juni, de eerste zomermaand, is de start van de zomer van 2021 inmiddels wel achter de rug. Het was een warme start met alleen al in De Bilt tot nu toe 19 warme dagen (met een temperatuur boven 20 graden), 11 zomerse dagen (met een temperatuur boven 25 graden) en één tropische dag (met een temperatuur boven 30 graden).

We draaien mee met de absolute top
Op het gebied van warme en zomerse dagen draaien we tot nu toe mee in de absolute top van de zomers tot nu toe, sinds 1901. Ook de gemiddelde temperatuur tot op dit moment is met circa 18,6 graden goed voor een toppositie op de lijst van warmste zomers. Voor wat de zonuren betreft, staan we tot nu toe op een zesde plaats op de lijst van zonnigste zomers en de junineerslag tot nu toe op de hoofdstations is goed voor een 18e plaats op de lijst van natste zomers tot nu toe.

Er is genoeg gebeurd dus en het was zeker niet alleen verkeerd. We hebben al een flinke portie aan zomerweer te verwerken gekregen, en met de positieve vooruitzichten voor de komende week in het achterhoofd lijkt het er nog niet op dat dit het al was. Er zit vast nog meer in het vat en dat komt mooi overeen met de zomerverwachting, zoals we die op 1 juni presenteerden.

Enorm contrast tussen lente en zomer
Opvallend was het enorme contrast tussen de lente, waarin het maar niet warm wilde worden, en het zomerweer vanaf de eerste junidagen. Het hogedrukgebied, dat zo lang in de omgeving van Groenland en IJsland had gelegen, verliet die omgeving eindelijk en werd op die plaats door een lagedrukgebied vervangen. Daarmee kwam in onze omgeving meteen een einde aan de aanvoer van koude lucht vanuit het noorden en kon de zomer als een raket van start gaan.

Met het lagedrukgebied in de omgeving van IJsland en een vaak zuidwestelijke hoogtewind op de Oceaan, werd de ene na de andere hogedrukcel van het Azorenhogedrukgebied losgeweekt, die vervolgens via de Golf van Biskaje, Frankrijk en België en onze omgeving naar het noordoosten trokken en bij ons zomerweer met zich meebrachten. Heel af en toe kwamen er vanuit het zuidwesten ook onweersstoringen achteraan, zoals in de eerste week van juni en de laatste dagen opnieuw. Regionaal brachten die veel regen met zich mee, maar het beeld was grillig en er zijn ook nu nog steeds plaatsen in Nederland waar tot nu toe nog maar weinig neerslag is gevallen.

Volgende week opnieuw zomers
Op de weerkaarten lijkt de situatie van eerder deze maand, met steeds weer nieuwe hogedrukcellen die vanuit het zuidwesten onze kant op komen, zich ondertussen volgende week te herstellen. Dan laat de zon zich vaker zien, kunnen ook de temperaturen weer omhoog en lijken we thermisch opnieuw boven onze stand te gaan leven. Toch verdwijnen de buien niet helemaal uit het zicht. Af en toe komen storingen in de buurt en kan het bij ons ook regenen en onweren.

Het past in het beeld van een over het algemeen zeer warm Europees continent, met een vrij scherpe overgang naar koeler en wisselvalliger weer boven het noordwesten. Waarbij wij in Nederland vaker aan de warme dan aan de koude kant van die overgangszone liggen, maar wel af en toe te maken hebben met de storingen en de buien die door die overgangszone heen naar het noordoosten trekken. Daardoor lijkt het er nog steeds op dat het dit jaar geen droge zomer wordt.

Belangrijkste invloeden liggen nog steeds dichtbij
De belangrijkste factoren voor het weer bij ons lijken nog steeds het warme zeewater op de noordelijke helften van de Grote en de Atlantische Oceaan te zijn, in combinatie met het tijdelijk wegvallen van de La Niña op de Grote Ocean, een koude zeestroom langs de evenaar tussen Zuid-Amerika aan de ene kant en Indonesië aan de andere kant. Omdat La Niña even naar de achtergrond is verdwenen, heeft het hogedrukgebied in het hoge noorden plaatsgemaakt voor een lagedrukgebied en konden wij aan een zomerse start van de zomer beginnen.

Er zijn echter meer invloeden actief. Zo wordt de start van de moesson in India, die dit jaar actiever dan normaal lijkt te verlopen, genoemd en het feit dat de IOD (de dipool op de Indische Oceaan) als gevolg hiervan sterk negatief is geworden. Dit betekent dat de buien, die normaal aan de westkant van de Indische Oceaan vallen, sterk worden onderdrukt (met droog weer in het oosten van Afrika als gevolg) en dat de buien in bij voorbeeld Indonesië en omringende landen duidelijk zwaarder zijn dan normaal. Op het weer bij ons lijkt de invloed van de tropen dit jaar daardoor minder groot dan normaal, al schatten modellen als ECMWF en ook andere die situatie anders in.

Modellen zaten ernaast
Eigenlijk had geen van de seizoensmodellen de drukverdeling, zoals we die de eerste weken van juni hadden, er helemaal goed inzitten, waarschijnlijk door het overschatten van de invloeden vanuit de tropen en het onderschatten van de invloeden van veel dichterbij. Het lijkt er nu wel op dat de lijn, zoals die in de eerste weken van juni is ingezet, naar de rest van de zomer kan worden doorgetrokken. Met steeds terugkerende perioden met zomerweer dus, die niet eindeloos aanhouden, maar ook af en toe door koelere fasen met regen- en onweersbuien worden afgewisseld.

Omdat La Niña zich pas laat in de herfst herstelt, bestaat de kans dat we vanaf de tweede helft van augustus en mogelijk ook in september wel met langdurigere fasen met hogedrukweer te maken krijgen. Als dat gebeurt, zou de zomer ook nog eens door een fraaie nazomer kunnen worden gevolgd. Het lijkt erop dat we ons de komende tijd in eigen land niet hoeven te vervelen. Want niet alleen moet het vaak zomerweer kunnen zijn, ook horen regen- en onweersbuien er steeds bij. Goed voor de natuur en de landbouw, en ook voor de broodnodige afwisseling. https://www.weer.nl/nieuws/2021/hoe-gaa ... art-verder

Ko
Berichten: 5914
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Zomer 2021

Bericht door Ko » 23-06-2021 16:41

Wat een waarde oordelend verhaal. Wat is goed weer? Wat is positief? Fraai? En wat slecht? De aanhoudende droogte hier noem ik slecht. En daar lijkt maar steeds geen verandering in te komen voorlopig, en zeker niet als het (vanaf) volgende week weer SLECHTER wordt. Ach ja, komend winterseizoen nieuwe poging dan maar. Van het zomerseizoen moeten we het hier niet hebben.
De winters waren mooi, heel vroeger.

Pieter
Berichten: 3043
Lid geworden op: 31-12-2008

Re: Zomer 2021

Bericht door Pieter » 23-06-2021 18:05

Koele lucht is doorgedrongen tot Frankrijk en delen van Spanje, hitte in het oosten van Europa
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Ko
Berichten: 5914
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Zomer 2021

Bericht door Ko » 23-06-2021 20:56

Pieter schreef:
23-06-2021 18:05
Koele lucht is doorgedrongen tot Frankrijk en delen van Spanje, hitte in het oosten van Europa
Dan zou je toch zeggen dat er voorlopig geen hitte zal komen.

Vandaag genieten van de derde zonloze dag op rij. Zo moet je tweeënhalve maand wachten en dan krijg je er plots drie op rij. Blijft een raar iets soms dat weerverloop, totaal onvoorspelbaar. Rond de langste dagen zoals nu lukt het met gemak, en in april en mei met nog een veel kortere daglengte lukte het steeds niet. Doet me een beetje aan juni 1996 denken. Ook toen meerdere koele zonloze dagen op rij rond en na de langste dag.
De winters waren mooi, heel vroeger.

John
Berichten: 7852
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Zomer 2021

Bericht door John » 24-06-2021 09:56

Onderstaande overgenomen van weerbericht A3.


Lange termijn EC Eps Uitvoer
In de lange termijn EC0621 Eps Uitvoer (Runs op een lagere resolutie tot anderhalve maand vooruit) zien we in juli meestal een hogere druk dan normaal ten noorden van 50-60 °NB, waarbij het signaal weer veel sterker is dan in de vorige Uitvoer. Dat betekent waarschijnlijk dus dat de westcirculatie duidelijk zwakker dan normaal zal worden of geheel niet aanwezig is. Uiteraard leidt dit tot een duidelijk warmer en droger weertype dan normaal. De kans is dus nu al groot dat juli, net als juni, een (zeer) warme maand gaat worden

Dat men zich geen illusies maakt ook al is het nu een reeks van dagen grijs en relatief koel.

Ko
Berichten: 5914
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Zomer 2021

Bericht door Ko » 24-06-2021 11:03

Ach John, hoe betrouwbaar zijn die lange termijnverwachtingen? We hebben al vaak gezien dat dat vaak wisselt van dag tot dag. Zelfs de korte termijn is regelmatig al een uitdaging die herhaaldelijk bijgesteld wordt.

Meestal hogere druk dan normaal in juli, dus niet altijd en continue. Waarschijnlijk een zwakkere westcirculatie, dus niet echt zeker. Als die hogedruk zich westelijker manifesteert krijg je een juli als 2000. Een klein stukje anders van positie kan al een groot verschil maken. Mocht juli (net als nu juni) ook meerdere dagen een grijze verrassing geven drukt dat de temperatuur en dus flink minder warm. Wie had gedacht dat we een sombere en vrij koele periode zouden krijgen, na een zeer warme zonnige eerste junihelft met zelfs een hittegolf?

Na zo'n koud voorjaar als dit jaar is voor m'n gevoel alles weer een beetje mogelijk en kan het echt alle kanten nog op. Juli was vorig jaar zelfs nog een vrij koele maand. Augustus in 2014 nog. Ja ik weet 't, de kans is groter dat de warmte zal winnen maar ergens kan er zich altijd een onvoorziene surprise voordoen. Een ding is nu al zeker, dit zomerseizoen lijkt in de verste verte niet op 2018 dus dat is al een opluchting.
De winters waren mooi, heel vroeger.

Sebastiaan
Berichten: 12244
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Zomer 2021

Bericht door Sebastiaan » 24-06-2021 11:09

Balen. We zien na de heerlijke frisheid van vandaag, het dauwpunt een snelle opmars maken, maandag, dinsdag richting de 20c. Dat wordt wederom afzien.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

John
Berichten: 7852
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Zomer 2021

Bericht door John » 24-06-2021 13:20

Sebastiaan schreef:
24-06-2021 11:09
Balen. We zien na de heerlijke frisheid van vandaag, het dauwpunt een snelle opmars maken, maandag, dinsdag richting de 20c. Dat wordt wederom afzien.
Wat een naar bericht, Sebastiaan. Ik was zo blij dat we er een eind vandaan waren. Ligt het ineens weer op de loer.

Dat worden weer krakende kasten in huis. :mrgreen:
Hout blijft werken. ;)

Daniël
Berichten: 1480
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Zomer 2021

Bericht door Daniël » 24-06-2021 15:05

Op "Extreme hittegolf teistert noordwesten VS en delen Canada":
Ook bij ons komt hitte dichterbij

In Nederland hebben we tot nu alleen in Brabant en Limburg en in delen van Gelderland en Overijssel regionale hittegolven gehad. Ook bij ons wordt het vanaf zaterdag weer warmer, maar zijn echte excessen nog niet in zicht. Wel komt de extreme hitte langzaam dichterbij.

Boven Spanje komt de komende dagen een hoeveelheid extreem warme lucht terecht. Daar kunnen de temperaturen op steeds grotere schaal tot waarden tussen 35 en 40 graden stijgen.

Een echt idee van hoe warm die lucht is, krijgen we pas als we de Middellandse Zee oversteken en in Algerije de woestijn in gaan. Daar kan het kwik de komende dagen steeds tot tussen 45 en 50 graden oplopen. Ook voor die gebieden zijn dat extreem hoge temperaturen. In die zin is het te hopen dat de wind in Nederland voorlopig uit het noorden blijft waaien en niet naar het zuiden draait.

ANP/Weer.nl

Reinout van den BornChef Redactie
Inderdaad, mocht de hitte boven Algerije onze kant opkomen, kan het bij ons 's middags gemakkelijk meer dan 35 graden worden en 's nachts niet koeler dan 20 graden.
GFSOPEU06_0_2.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Sebastiaan
Berichten: 12244
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Zomer 2021

Bericht door Sebastiaan » 24-06-2021 16:31

Werkelijk verschrikkelijke hitte. Merk ook dat mijn angst voor warmte groter aan het worden is. Dat het steeds verder uit de hand loopt. Dit is slechts een voorbode. Dat we hittegolven krijgen met dagenlang 35c en 's nachts niet onder de 20c. Icm luchtvochtigheid van 20c of meer.

Plaats reactie