Winter 2021

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Winter 2021

Bericht door Gerben » 28-01-2021 11:27

Ik zou bij elke kaart wel willen juichen maar dat mag niet van Mark en Hugo



Afbeeldingpic upload

Sebastiaan
Berichten: 12244
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Winter 2021

Bericht door Sebastiaan » 28-01-2021 11:46

Bij de GFS6u-oper uitvoer zie je dat de Rug op de Atl Oceaan minder stevig is en wordt overlopen. Dat zie ik liever niet. EC doet het beter.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Sebastiaan
Berichten: 12244
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Winter 2021

Bericht door Sebastiaan » 28-01-2021 12:08

Voor John :P
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Winter 2021

Bericht door Gerben » 28-01-2021 12:13

Ja de druk vanuit het noorden blijft hoog. Alles zou deze keer wel eens goed kunnen vallen.
Reinout klimt uit zijn winterdepressie. Dat 2 dagen nadat hij het niet meer zag zitten :D :D

Vandaag 07:04Laatst bijgewerkt, vandaag 07:04
Strijd tussen koude en zachte lucht barst los
De strijd tussen koude lucht vanuit het noorden en veel zachtere vanuit het zuiden barst vandaag boven onze hoofden los en kan als het tegenzit tot aan het einde van de volgende week aanhouden. Grote weersverschillen tussen het noorden en het zuiden van Nederland liggen dan op de loer en vandaag gaan we die in de loop van de dag ook al zien. Tegen het einde van de volgende week volgt dan mogelijk een winterinval, door drukstijgingen boven Scandinavië.
Is de wind vandaag eerst nog overal oostelijk, in de loop van de ochtend steekt in het zuiden een zuidwestelijke wind op. In het noorden neemt de oostelijke wind juist toe. Verder trekt een gebied met pittige regen het land binnen. De vraag is of die neerslag vandaag al het noordoosten haalt. Is dat inderdaad zo, dan kan daar in de koude lucht behalve regen ook (natte) sneeuw vallen. In de rest van het land valt regen en kunnen de hoeveelheden flink oplopen. Het wordt bij dit alles rond 2 graden in Groningen en 10 tot 12 graden in het zuiden van Nederland.

Vanavond even droog
Vanavond is het op de meeste plaatsen een tijdje droog. Vannacht volgt een nieuwe, actieve regenzone. Nog steeds kan in het uiterste noordoosten sneeuw vallen en komt die sneeuw er, dan kan het meteen ook een flinke laag zijn. In de rest van het land valt dus regen en opgeteld bij die vandaag lopen de hoeveelheden op veel plaatsen tot tussen 15 en 20 millimeter op, mogelijk valt nog wat meer. Liggen de temperaturen in het noordoosten bij een oostenwind rond het vriespunt, in het zuiden wordt het met een stevige zuidwestenwind niet kouder dan 9 graden.

Morgen is de actiefste neerslag het land uit. Toch kan af en toe nog wat regen vallen. De sneeuw ligt dichtbij of net over het noodoosten van het land. Daar kan de wind nog altijd oostelijk zijn, met temperaturen in de buurt van het vriespunt. Op andere plaatsen waait een stevige zuidwestelijke wind en schommelen de temperaturen tussen 8 en 11 graden. In het zuidwesten is er later op de dag ook kans op een beetje zonneschijn, maar veel zal het waarschijnlijk niet zijn.

In het weekend overal koud
Morgenavond komt de kou in beweging en zaterdag ligt heel het land erin. Na een nacht met in het noorden al een aantal graden vorst, zien we dan de zon af en toe, vooral in het noorden. In het zuiden is het bewolkt en in het grensgebied met België kan later een beetje sneeuw vallen. Verder blijft het droog. Het wordt bij een koude noordoostenwind niet warmer dan ongeveer 2 graden.

De nacht naar zondag verloopt koud met hier en daar meer dan 5 graden vorst. Zeker in gebieden waar wat sneeuw ligt, kan de temperatuur flink dalen. Als het even helder is en de wind valt weg, zou de temperatuur daar zelfs tot in de buurt van 10 graden onder nul kunnen komen. Maar dat hangt dus erg van de lokale omstandigheden af en is nu nog lastig te voorzien.

Zondag flink wat zon
Zondag overdag is er flink wat zon en wordt het 2 tot 4 graden. Er is dan maar weinig wind. Ook volgende week lijkt de strijd tussen de koude lucht uit het noorden en de zachte uit het zuiden nog lange tijd in de buurt van Nederland aan te houden. Halverwege de week kan het even wat zachter worden, als nieuwe lagedrukgebieden vanaf de Oceaan in de buurt van het Europese vasteland komen, maar tegen het volgende weekend lijkt de koude lucht opnieuw aan de winnende hand.

Hogedrukgebied boven Scandinavië?
Wat we dan op de weerkaarten zien, doet het hart van winterliefhebbers sneller kloppen. Voor het eerst deze winter lijkt boven Scandinavië namelijk een sterk hogedrukgebied te ontstaan. Lagedrukgebieden worden tegelijkertijd tot een koers richting het Middellandse Zeegebied gedwongen. Gaat dit ook echt zo door, we zijn deze winter immers al zo vaak op het verkeerde been gezet, dan steekt in grote delen van Europa een sterke noordoostelijke wind op en kan koude lucht, die boven het noordoosten van het continent aanwezig is, in beweging komen. Dan zou het, aan het einde van de eerste februariweek, alsnog tot de langverwachte winterinval kunnen komen.

Het zijn dus spannende weerdagen en het weer in onze omgeving blijft voorlopig erg interessant.


Reinout van den Born
Chef Redactie

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Winter 2021

Bericht door Gerben » 28-01-2021 12:18

Geheel uit zijn winterdepressie is hij nog niet of bedoelt hij dat positief?

"Later volgende week winter? Uhm...
Voor laat volgende week staat, na een paar zachte dagen halverwege de week, een nieuwe inval van koude lucht op het programma. Ook dan ligt de grens met veel warmere lucht echter niet ver weg. Ik denk dat we nu wel aanvoelen wat er in de loop van de week met de verwachtingen gaat gebeuren."


Reinout van den Born
Chef Redactie

Vandaag 09:52Laatst bijgewerkt, vandaag 09:58
Winter 2021: een aaneenschakeling van gemiste kansen
Dat deze winter tot nu toe de winter van ‘net niet’ is, weten we al een tijdje. Maar als je het allemaal nog wat beter in perspectief plaatst, is het misschien ook wel de grootste gemiste kans ooit.
In het voetbal zou je zeggen: de volledige wedstrijd speelde zich op de helft van de tegenstander af, maar er stond een keeper die niets doorliet, ondanks de vaak oogstrelende combinaties die er op het veld te zien waren. En die keeper was waarschijnlijk het veel warmere dan normale water op het noordelijke deel van de Atlantische oceaan. In samenwerking met de La Niña van dit moment (de koude zeestroom langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië) werd op de Grote Oceaan het ene na het andere lagedrukgebied op de rails gezet dat via het midden en zuiden van de VS richting de Atlantische Oceaan trok en de druk van zachte lucht er bij ons voortdurend op hield. Veel gebieden in het zuiden van de VS beleven op dit moment dan ook een erg natte winter.

Koude lucht moet van de Noordpool kunnen ontsnappen
Zoals we de afgelopen weken al hebben aangegeven, is het om het in onze omgeving winter te laten worden erg belangrijk dat koude, arctische lucht van de Noordpool kan ontsnappen. Dat lukt de ene winter beter dan de andere. Een maat voor de ontsnappingskans van koude lucht vanaf de Noordpool is de AO-index. Hoe negatiever die is, hoe hoger de luchtdruk boven het Noordpoolgebied en hoe groter de kans op uitbraken van kou naar het zuiden. Winters waarin de AO-index veel dagen negatief is, zijn in Nederland dan ook vaak de winters die een behoorlijk kouproductie laten zien.

Er is een lijstje gemaakt van winters die de meeste dagen een negatieve AO-index hadden, sinds 1950. Het lijstje wordt aangevoerd door de winter van 1970. Toen was de AO-index op 61 dagen negatief. Ook andere illustere winters staan er tussen, zoals 2010 (60 dagen), 1963 (56 dagen), 1996 (52 dagen) en 1986 (51 dagen). De huidige winter komt, zoals het er nu naar uitziet, op een aantal van 58 dagen met een negatieve AO-index uit, goed voor een derde plaats in dit bijzondere klassement.

Hoe meet je kouproductie in een winter?
Dan is de vraag natuurlijk waarom dit klassement bijzonder is? Om hierop een antwoord te kunnen geven, moeten we uitleggen hoe je de kouproductie van een winter meet. Daarvoor gebruiken we het zogenoemde Hellmann koudegetal. Je verkrijgt dit door voor alle dagen met een gemiddelde temperatuur (over de volle 24 uur) beneden het vriespunt, de verkregen waarden als punten bij elkaar op te tellen. Stel: de gemiddelde temperatuur ligt vandaag 1,4 graden onder nul over het hele etmaal, dan kunnen we een score van 1,4 punten noteren. Datzelfde doe je voor andere dagen met een negatieve gemiddelde temperatuur. Tel ze bij elkaar op en je krijgt het koudegetal.

Om te begrijpen hoe bijzonder de eerdergenoemde 14 winters zijn, hoef je alleen maar naar het gemiddelde koudegetal ervan te kijken, dat op 93,9 punten staat. De laatste keer dat we daar in Nederland tijdens een winter overheen gingen was in 2010. Die winter behaalde een totaalscore van 94,7 punten. Nu wordt dit lijstje behoorlijk beïnvloed door de winter van 1963 die in De Bilt 337,2 punten scoorde. Ook 1996 (150,5), 1986 (149,3) en 1970 (141,3) doen een flinke duit in het zakje. Er zitten ook mindere goden tussen, zoals 1977 (19,1 punten), 2001 (27,7) en 2006 (31,5). De echte uitschieter naar onderen is de huidige winter. We staan nu nog maar op 0,6 punten.

Deze winter heeft alle kansen gemist
Heel apart dus. De winter die op de derde plaats staat als het om het aantal dagen met een negatieve AO-index gaat en die wordt geflankeerd door de winters van 1963 (met 337,2 punten) en 2010 (met 94,7 punten), heeft zelf nog niet meer dan 0,6 punten in de strijd weten te brengen. Het geeft wel aan dat tot nu toe alle kansen eigenlijk gemist zijn. En dat wisten we natuurlijk ook allemaal al.

Zoals al gezegd, ligt de crux tot nu toe op de Grote Oceaan. We hebben het al vaker gehad over die bijzondere combinatie van een La Niña langs de evenaar en het veel warmere dan normale zeewater op de noordelijke Grote Oceaan. Zo’n combinatie is uniek en in mindere mate dan nu in het verleden maar twee keer eerder voorgekomen. Naar nu blijkt, is de invloed van dat warme zeewater aan de noordkant van de Grote Oceaan, dat we overigens ook de vorige winter hadden, zo groot dat de normaal ook grote invloed van La Niña er voor een groot deel mee teniet kan worden gedaan.

Zo werd het niets met de verwachte koude eerste helft van de winter. Het patroon dat we toen hadden, deed meer aan een El Niño, waarbij het warme water op de noordelijke Grote Oceaan wel thuishoort, dan aan een La Niña denken. En zelfs nu er een langdurige SSW is geweest die het drukpatroon in de tweede helft van de winter naar winterse configuraties had moeten duwen, lukt het nog steeds niet. Nog altijd zijn de lagedrukgebieden op de Oceaan te sterk.

Winter zien we alleen virtueel en op de lange termijn
Kansrijke drukverdelingen zijn er steeds wel, maar dan virtueel en op de wat langere termijn. Is het zover dat het echt moet gebeuren, dan zijn de scherpste randjes er wel vanaf. Zo ligt de wintergrens vandaag en morgen dichtbij, of net over het noordoosten, maar speelt het winterweer dat erbij hoort met veel sneeuw en lage temperaturen zich vrijwel geheel buiten Nederland af. In het weekend wordt het wel koud, maar dan valt de sneeuw voornamelijk in België. En zo tikt de tijd weg en glippen we overal steeds tussendoor en doorheen. Zonder dat er echt wat spectaculairs gebeurt.

Later volgende week winter? Uhm...
Voor laat volgende week staat, na een paar zachte dagen halverwege de week, een nieuwe inval van koude lucht op het programma. Ook dan ligt de grens met veel warmere lucht echter niet ver weg. Ik denk dat we nu wel aanvoelen wat er in de loop van de week met de verwachtingen gaat gebeuren.


Reinout van den Born
Chef Redactie

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Winter 2021

Bericht door Gerben » 28-01-2021 12:46

Mooi gemiddelde

Afbeelding

Sebastiaan
Berichten: 12244
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Winter 2021

Bericht door Sebastiaan » 28-01-2021 13:10

Deze kaart plaats ik voor mezelf :lol: -20c over Nl, -22c NO Nl. Liever natuurlijk nog meer aflandig. Daar kan nog aan geknutseld worden :hamer:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Winter 2021

Bericht door Gerben » 28-01-2021 13:18

Als zoiets toch eens een keertje zou uitkomen! Vele mensen hebben zoiets nog nooit meegemaakt. -32 boven Minsk!

Afbeelding

Pieter
Berichten: 3043
Lid geworden op: 31-12-2008

Re: Winter 2021

Bericht door Pieter » 28-01-2021 13:37

Eindelijk weer eens oosten wind, Ligt er geen echt koude lucht boven oost Europa, De kou zit wel in Scandinavie, op veel plaatsen -10 tot -15 C, dus een noordoosten wind levert meer kou dan een oosten wind
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Winter 2021

Bericht door Gerben » 28-01-2021 13:43

Pieter schreef:
28-01-2021 13:37
Eindelijk weer eens oosten wind, Ligt er geen echt koude lucht boven oost Europa, De kou zit wel in Scandinavie, op veel plaatsen -10 tot -15 C, dus een noordoosten wind levert meer kou dan een oosten wind
Semslinie kun je zelf eigenlijk ook googelen....daar was het eerst nat. Nu droog voor de landbouw

Semslinie
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Semslinie ingetekend op een kaart uit 1792
De Semslinie is de grens tussen de Nederlandse provincies Groningen (met name de streek Westerwolde) en Drenthe. De rechte grens loopt van het Huis ter Haar bij Musselkanaal naar Wolfsbarge. Feitelijk volgt de grens van Musselkanaal tot aan ongeveer Station Stadskanaal een gewijzigde variant van de oorspronkelijk vastgestelde Semslinie, Koningsraai genaamd. Ter plekke maakt de grens een lichte, nauwelijks opvallende knik.


Inhoud
1 Geschiedenis
1.1 van Compascuum naar Koningsraai
1.2 Martinitoren
2 Literatuur
3 Zie ook
Geschiedenis
De grens is in 1615 op verzoek van de Staten van Drenthe en Groningen uitgezet door Johan de la Haye namens de eerste en Johan Sems namens de andere partij. Het bepalen van de grens was nodig omdat men in die jaren het veen begon af te graven. Voor de zeventiende eeuw was het moerassige gebied min of meer waardeloos en was het bepalen van een exacte grens nooit de moeite geweest. Een extra reden was dat beide provincies aanspraak maakten op Ter Apel en ze dit geschil wilden slechten.

Op 2 maart 1615 was de kaart met de grens gereed. Over de getrokken grenslijn bestond weinig verschil van mening. De Groningers maakten echter bezwaar tegen de toedeling van Ter Apel aan Drenthe, met als argument dat het klooster daar ooit bij het bisdom Münster had behoord en nooit bij dat van Utrecht, waar Drenthe ooit onder viel, als deel van het Oversticht. Johan Sems ging daarop weer aan het werk en kwam in oktober 1615 met een kaart waarop Ter Apel Gronings was. Hiertegen had Drenthe weer bezwaren.

van Compascuum naar Koningsraai
In 1630 bepaalde stadhouder Ernst Casimir dat het omstreden gebied een gemeenschappelijke weide (Lat. compascuum) zou zijn. Daarmee kwam aan het conflict voorlopig een einde. Pas in 1817 werd de grens tussen de Barkelazwet, de grens tussen de Pekela's en Westerwolde, en de Duitse grens definitief vastgesteld. Koning Willem I verlegde de grens vanaf de Barkelazwet, waar tot 1969 de grens tussen de gemeenten Wildervank en Onstwedde de Semslinie raakten, meer naar het westen tot aan Musselkanaal, om vandaar naar het oosten te lopen en dan via onder langs de Munnikedijk en langs de Runde de Duitse grens te bereiken. Deze door Koning Willem I gewijzigde loop van de grens wordt de Koningsraai genoemd[1].

Martinitoren
Van de Semslinie wordt soms gezegd dat hij precies in een rechte lijn naar de Martinitoren loopt. Dat is niet waar, zoals uit een meting van 1954 van de Asser landmeter J. de Ruiter blijkt. Het verlengde van de lijn mist de toren op 532 meter[2].

Waarom de grens naar Sems is vernoemd en niet naar De la Haye is onduidelijk.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Semslinie

Plaats reactie