.

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Koos
Berichten: 1024
Lid geworden op: 16-11-2012
Contacteer:

Re: Herfst 2020

Bericht door Koos » 15-10-2020 22:28

Hans schreef:
15-10-2020 22:08
Je meet waar je meet, en zo is het! Iedere rechtgeaarde weerwaarnemer kent zijn eigen station en eigenaardigheden..
A.u.b. geen gekissebis over temperatuurwaarden enz.....
Voegt niets toe...
"Mijn stationnetje" ken ik natuurlijk door en door Hans. Bij bepaalde windrichtingen is er een tuineffect waarneembaar. Bij een oost/zuidoostenwind staat bijvoorbeeld het huis van de buren ervoor waardoor er minder lucht door het station stroomt. Het volgende station ga ik dan ook voorzien van een ventilator.
Met de windsnelheid zit het prima. De windmeter zit op bijna 10 meter boven de begane grond en hoge bomen bevinden zich pas in de verte op zo'n 200 meter.
Bij een volgend weerstation komt ook een zonneschijnduur-meter. En dan ook op internet natuurlijk via wow.
Maar eerst nog maar even sparen. Dit station is van 2008 en is toch wel verouderd hoor...
Tact nu 6,9 °C in Froombosch en de bewolking is al weer flink toegenomen.

Koos
Berichten: 1024
Lid geworden op: 16-11-2012
Contacteer:

Pluim EC 12Z. Op 1 lijn met ICON/GEM/GFS/UKMO

Bericht door Koos » 15-10-2020 22:35

Vanaf de 20e beduidend warmer. Ook meer neerslag en een flink toenemende wind.
Herfst op volle toeren met een hoofdzakelijk ZW-wind.
Tot die tijd meest droog met een iets te lage maximumtemperatuur en vrijwel normale minimumtemperaturen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Koos
Berichten: 1024
Lid geworden op: 16-11-2012
Contacteer:

Vorst aan de grond in Eelde

Bericht door Koos » 16-10-2020 07:42

Kan nog iets lager worden. In de hut gaat het niet lukken.
In Hoek van Holland was het even na 4 uur ook flink koud aan de grond
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Sebastiaan
Berichten: 12244
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Herfst 2020

Bericht door Sebastiaan » 16-10-2020 09:18

Tmax 1-15 oktober 2020 kwam niet boven de 16,0c. Er zijn maar een paar jaar met een lagere tmax. Bijzonder!

Pluim ziet er niet goed uit voor een verlenging tot het eind van de maand. Helaas :whatthef:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

John
Berichten: 7852
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Herfst 2020

Bericht door John » 16-10-2020 11:28

Wat ik toenemend mis in het weerbeeld vergeleken 1951-1988 is het weerverhaal, vooral in het winterhalfjaar.

Startpositie: bewolkt met motregen en zacht weer in een warmtesector, waarna intensievere regen op het koufront. Dan noordwestelijke stroming met gure buien en felle opklaringen. Geleidelijk bredere opklaringen en ondiepere buien, afnemende wind. Er nadert een rug. Er volgen nachten met lichte vorst. Ook overdag vrij koud met weinig wind of een beetje aflandig.
Mogelijk is er wat sneeuw blijven liggen van een eerdere winterse bui.
Na enkele dagen hogedrukweer en vrij koud, wakkert de zuidenwind weer aan. In eerste instantie nog vrij koude landlucht aanvoerend. Het raakt zwaar bewolkt en volgt regen en motregen, soms voorafgegaan door wat sneeuw. Als het warmtefront aan de grond doorkomt, loopt het kwik bij ruimende wind snel op. Er volgt lauw weer totdat het koufront gepasseerd is en er in een naar noordwest of noord ruimende stroming weer winterse buien en opklaringen komen, die na een of twee dagen weer afnemen in aantal en intensiteit door de nadering van een hogedrukgebied. Mogelijk ruimt de stroming enige dagen naar noordoost tot oost en volgt vrij koude tot koude continentale lucht met mogelijke matige vorst als de nacht helder en stil is. Misschien mist met rijp tegen de ochtend.

Sebastiaan
Berichten: 12244
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Herfst 2020

Bericht door Sebastiaan » 16-10-2020 12:26

30-Daagse: drukverdeling blijft lang geblokkeerd
Nu de warme zuidelijke wind, die zo bij de oktobermaand en de herfstvakantie hoort, volgende week toch nog enkele dagen doorbreekt, is het spannend om te zien hoe de verbouwing van de atmosfeer, die volop bezig is, zal eindigen.

Vorig jaar doken hogedrukgebieden tot aan het einde van de novembermaand regelmatig op in het Nederlandse weerbeeld, afgewisseld door kortdurende wisselvalligere perioden waarin het af en toe wel flink regende. Ondanks die wisselvalligheid leek het stromingspatroon geurende langere tijd flink geblokkeerd en leek hoop te bieden voor de winter.

Terwijl een westcirculatie niet te bekennen was, wees eigenlijk alles op een omslag vanaf het begin van de eerste wintermaand, december. En hoe onwaarschijnlijk die plotselinge verbouwing van de atmosfeer ook leek, toch kwam hij er vrijwel meteen en hield daarna heel de winter aan. Het werd een uiterst natte, windrijke en ook bijzonder zachte winter.
Week 1: van maandag 19 tot en met zondag 25 oktober

Ook nu komt de eerste wintermaand langzaam dichterbij en is de ombouw van de atmosfeer in volle gang. Volgende week leidt dat tot een aantal dagen met een ‘warme’ zuidelijke wind. Dinsdag al kan het 14 tot 17 graden worden, woensdag 15 tot 18 graden en donderdag komt met wat zon erbij hier en daar zelfs de grens van 20 graden in zicht. Mooi is het weer daarbij overigens niet perse. Dinsdag en woensdag bij voorbeeld lijken de regenkansen vrij groot, donderdag waait het behoorlijk, maar komt wel de zon er waarschijnlijk door.

In de nacht naar vrijdag passeert dan een gebied met buien dat de warme lucht het land uit drijft. Erachter draait de wind naar west tot noordwest. Op dat moment komt een nieuw lagedrukgebied via een vrij zuidelijke koers op Europa af en trekt richting de Golf van Biskaje. Tegelijkertijd zien we de luchtdruk in het hoge noorden stijgen, terwijl de luchtdruk in Oost-Europa hoog blijft. Ondertussen is het bij ons wisselvallig met een zuidelijke tot zuidwestelijke wind en gaan de temperaturen weer omlaag naar tussen 11 en 14 graden.
Week 2: van 25 oktober tot en met zondag 1 november

Terwijl de luchtdruk boven het oosten van Europa en Scandinavië waarschijnlijk hoog blijft, zien we lagedrukgebieden steeds weer boven het zuidwesten van Europa en Frankrijk opdoemen. Er is een gerede kans dat de hogedruk in het noorden zich naar de omgeving van Groenland en IJsland verplaatst, maar de kans is net zo groot dat het hogedrukgebied op zijn plaats blijft. In Nederland hebben de lagedrukgebieden invloed en blijft het in het algemeen wisselvallig. De temperaturen schommelen tussen 11 en 14 graden en de wind is meest zuidelijk tot zuidwestelijk, maar kan als het hogedrukgebied in het noorden inderdaad naar IJsland en Groenland trekt ook westelijk of noordwestelijk worden.
Week 3: van maandag 2 tot en met zondag 8 november

In deze week zijn er grofweg drie opties die elkaar in evenwicht houden. Of er ligt een hogedrukgebied boven Scandinavië, of het schuift op naar het westen in de richting van IJsland en Groenland (of ligt daar al vanuit de voorgaande week), of er stelt zich een westcirculatie in. De Scandinavische optie heeft op de meeste dagen de overhand, de Atlantische optie wordt een stuk sterker in de loop van de week en de westcirculatie is met een kans van 15 tot 20 procent de hele periode aanwezig.

Gemiddeld levert dit een wisselvallig weerbeeld op, met temperaturen die ongeveer normaal zijn voor de tijd van het jaar. De hogedrukopties laten beide wel koudere uitkomsten toe. Samen zijn ze in de meerderheid, dus is het interessant om te zien wat er hier gebeurt.
Week 4: van maandag 9 tot en met zondag 15 november

World Climate Service en MeteoGroup, de bedrijven waarmee we bij het opstellen van lange termijnverwachtingen samenwerken, verwachten op basis van hun onderzoek dat hogedrukgebieden op de Oceaan in de regio van IJsland en Groenland in de loop van november steeds belangrijker moeten worden. In de verwachting van het ECMWF voor deze 4e week zien we die optie ook duidelijk terug, evenals de optie waarin er een hogedrukgebied boven Scandinavië ligt. Samen vertegenwoordigen ze ongeveer de heft van de berekeningen in deze periode. Een westcirculatie krijgt iets meer steun met 20 tot procent van de berekeningen en de overige berekeningen zijn niet heel duidelijk qua patroon.

Ook die laatste week van onze verwachting komt er voor wat neerslag en temperaturen betreft heel gemiddeld uit, al moet je hierbij wel bedenken dat maar één van de drie patronen kan doorzetten. Twee ervan, de hogedrukcirculaties, bieden serieuze kansen op kouder weer. Wordt het de westcirculatie, dan ligt zacht en wisselvallig op de loer.

In de laatste twee weken van november – het ECMWF rekent tegenwoordig nog twee weken verder door – zien we alle drie de opties nog steeds terug. Er komt ook een 4e bij. Terwijl de kans op een Scandinavisch hogedrukgebied wat afneemt en die op een westcirculatie ongeveer gelijk blijft, wint het idee van een patroon, horend bij een negatieve NAO-index aan belang, vergelijkbaar met wat we nu hebben. Dat kan ook dan in een zuidelijke stroming ontaarden, met zacht en wisselvallig weer. Naarmate de winter dichterbij komt, neemt de kans echter toe er ook koudere opties uit de bus rollen. We gaan het vanzelf zien.
Laatst gewijzigd door Sebastiaan op 16-10-2020 12:46, 1 keer totaal gewijzigd.

Koos
Berichten: 1024
Lid geworden op: 16-11-2012
Contacteer:

weer.nl; nieuwe 30-daagse

Bericht door Koos » 16-10-2020 12:41

https://www.weer.nl/nieuws/2020/30-daag ... eblokkeerd

Nu de warme zuidelijke wind, die zo bij de oktobermaand en de herfstvakantie hoort, volgende week toch nog enkele dagen doorbreekt, is het spannend om te zien hoe de verbouwing van de atmosfeer, die volop bezig is, zal eindigen.
Vorig jaar doken hogedrukgebieden tot aan het einde van de novembermaand regelmatig op in het Nederlandse weerbeeld, afgewisseld door kortdurende wisselvalligere perioden waarin het af en toe wel flink regende. Ondanks die wisselvalligheid leek het stromingspatroon geurende langere tijd flink geblokkeerd en leek hoop te bieden voor de winter.

Terwijl een westcirculatie niet te bekennen was, wees eigenlijk alles op een omslag vanaf het begin van de eerste wintermaand, december. En hoe onwaarschijnlijk die plotselinge verbouwing van de atmosfeer ook leek, toch kwam hij er vrijwel meteen en hield daarna heel de winter aan. Het werd een uiterst natte, windrijke en ook bijzonder zachte winter.

Week 1: van maandag 19 tot en met zondag 25 oktober
Ook nu komt de eerste wintermaand langzaam dichterbij en is de ombouw van de atmosfeer in volle gang. Volgende week leidt dat tot een aantal dagen met een ‘warme’ zuidelijke wind. Dinsdag al kan het 14 tot 17 graden worden, woensdag 15 tot 18 graden en donderdag komt met wat zon erbij hier en daar zelfs de grens van 20 graden in zicht. Mooi is het weer daarbij overigens niet perse. Dinsdag en woensdag bij voorbeeld lijken de regenkansen vrij groot, donderdag waait het behoorlijk, maar komt wel de zon er waarschijnlijk door.

In de nacht naar vrijdag passeert dan een gebied met buien dat de warme lucht het land uit drijft. Erachter draait de wind naar west tot noordwest. Op dat moment komt een nieuw lagedrukgebied via een vrij zuidelijke koers op Europa af en trekt richting de Golf van Biskaje. Tegelijkertijd zien we de luchtdruk in het hoge noorden stijgen, terwijl de luchtdruk in Oost-Europa hoog blijft. Ondertussen is het bij ons wisselvallig met een zuidelijke tot zuidwestelijke wind en gaan de temperaturen weer omlaag naar tussen 11 en 14 graden.

Week 2: van 25 oktober tot en met zondag 1 november
Terwijl de luchtdruk boven het oosten van Europa en Scandinavië waarschijnlijk hoog blijft, zien we lagedrukgebieden steeds weer boven het zuidwesten van Europa en Frankrijk opdoemen. Er is een gerede kans dat de hogedruk in het noorden zich naar de omgeving van Groenland en IJsland verplaatst, maar de kans is net zo groot dat het hogedrukgebied op zijn plaats blijft. In Nederland hebben de lagedrukgebieden invloed en blijft het in het algemeen wisselvallig. De temperaturen schommelen tussen 11 en 14 graden en de wind is meest zuidelijk tot zuidwestelijk, maar kan als het hogedrukgebied in het noorden inderdaad naar IJsland en Groenland trekt ook westelijk of noordwestelijk worden.

Week 3: van maandag 2 tot en met zondag 8 november
In deze week zijn er grofweg drie opties die elkaar in evenwicht houden. Of er ligt een hogedrukgebied boven Scandinavië, of het schuift op naar het westen in de richting van IJsland en Groenland (of ligt daar al vanuit de voorgaande week), of er stelt zich een westcirculatie in. De Scandinavische optie heeft op de meeste dagen de overhand, de Atlantische optie wordt een stuk sterker in de loop van de week en de westcirculatie is met een kans van 15 tot 20 procent de hele periode aanwezig.

Gemiddeld levert dit een wisselvallig weerbeeld op, met temperaturen die ongeveer normaal zijn voor de tijd van het jaar. De hogedrukopties laten beide wel koudere uitkomsten toe. Samen zijn ze in de meerderheid, dus is het interessant om te zien wat er hier gebeurt.

Week 4: van maandag 9 tot en met zondag 15 november
World Climate Service en MeteoGroup, de bedrijven waarmee we bij het opstellen van lange termijnverwachtingen samenwerken, verwachten op basis van hun onderzoek dat hogedrukgebieden op de Oceaan in de regio van IJsland en Groenland in de loop van november steeds belangrijker moeten worden. In de verwachting van het ECMWF voor deze 4e week zien we die optie ook duidelijk terug, evenals de optie waarin er een hogedrukgebied boven Scandinavië ligt. Samen vertegenwoordigen ze ongeveer de heft van de berekeningen in deze periode. Een westcirculatie krijgt iets meer steun met 20 tot procent van de berekeningen en de overige berekeningen zijn niet heel duidelijk qua patroon.

Ook die laatste week van onze verwachting komt er voor wat neerslag en temperaturen betreft heel gemiddeld uit, al moet je hierbij wel bedenken dat maar één van de drie patronen kan doorzetten. Twee ervan, de hogedrukcirculaties, bieden serieuze kansen op kouder weer. Wordt het de westcirculatie, dan ligt zacht en wisselvallig op de loer.

In de laatste twee weken van november – het ECMWF rekent tegenwoordig nog twee weken verder door – zien we alle drie de opties nog steeds terug. Er komt ook een 4e bij. Terwijl de kans op een Scandinavisch hogedrukgebied wat afneemt en die op een westcirculatie ongeveer gelijk blijft, wint het idee van een patroon, horend bij een negatieve NAO-index aan belang, vergelijkbaar met wat we nu hebben. Dat kan ook dan in een zuidelijke stroming ontaarden, met zacht en wisselvallig weer. Naarmate de winter dichterbij komt, neemt de kans echter toe er ook koudere opties uit de bus rollen. We gaan het vanzelf zien.

Reinout van den Born
Laatst gewijzigd door Koos op 16-10-2020 18:14, 1 keer totaal gewijzigd.

Ko
Berichten: 5914
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Herfst 2020

Bericht door Ko » 16-10-2020 13:58

Ik zie dubbel hierboven. :lol:
De winters waren mooi, heel vroeger.

John
Berichten: 7852
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Herfst 2020

Bericht door John » 16-10-2020 14:29

Ko schreef:
16-10-2020 13:58
Ik zie dubbel hierboven. :lol:
Ik heb beiden gelezen, maar het maakt niet uit. :lol:


Als ik alles kort samenvat en mijn eigen sausje erbij voeg, dan stijgen in de maand november de kansen op noordelijke hogedruk, met accent in de regio IJsland en Groenland. Dat betekent niet dat liefhebbers van matige vorst en/of sneeuwbuien al in hun handen kunnen klappen.

Dankzij indalende lagedruk, met accent op zuidwestelijk Europa, hebben we vooral een aanvoer uit zuidwest tot zuid.
Daar zit een weinig boeiend weerbeeld bij.

Pieter
Berichten: 3043
Lid geworden op: 31-12-2008

Re: Herfst 2020

Bericht door Pieter » 16-10-2020 17:08

Het is nu helder en het gaat snel af koelen, mogelijk de eerste grondvorst op grotere schaal.

Plaats reactie