"Geen trend in dit weertype", duidelijke uitspraak KNMI

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Koos
Berichten: 1024
Lid geworden op: 16-11-2012
Contacteer:

"Geen trend in dit weertype", duidelijke uitspraak KNMI

Bericht door Koos » 28-04-2020 23:44

Wat mij betreft.

Bron: KNMI-Klimaatbericht door Geert Jan van Oldenborgh en Hylke de Vries
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuw ... d-voorjaar

"De afgelopen maand, van half maart tot eind april was zeer zonnig en droog. Dat was goed nieuws voor iedereen die van zon houdt, maar leverde ook veel droogte op en een aantal grote natuurbranden. Het aantal zonuren in april is nu al zeer hoog. Er is geen trend in dit weertype, maar wel een duidelijke toename in de hoeveelheid zonneschijn in Nederland in het voorjaar"

"Circulatie
Het droge en zonnige weer werd veroorzaakt door een aanhoudend hogedrukgebied boven de Noordzee (figuur 2). In het voorjaar heeft het Azorenhoog vaak een uitloper naar het noorden omdat de oceaan dan nog koud is. Soms geeft dat hier koude noordwestenwind, maar dit jaar waren de details zodanig dat we juist oostenwind kregen. De hoge luchtdruk en de oostenwind zorgden samen voor het droge en zonnige weer. Zonneschijn neemt immers toe bij toenemende luchtdruk (zie ook de symbolen op elke oude barometer) en bij oostenwind. Deze weken was bovendien de lucht extra schoon doordat in veel landen maatregelen zijn genomen tegen verspreiding van het coronavirus.

Grilligheid van het weer
Er is in Nederland geen trend in de luchtdruk in het voorjaar de afgelopen 70 jaar, en ook niet in de windrichting. Ook klimaatmodellen laten geen trends zien door de verhoogde concentraties broeikasgassen. We kunnen de uitzonderlijke circulatie van de afgelopen maand dus gewoon toeschrijven aan de grilligheid van het weer. Ook de hoeveelheid regen in het voorjaar is niet waarneembaar veranderd de afgelopen eeuw. De KNMI'14 klimaatscenario's gaan uit van een toename van 2,3 tot 11 procent in 2050 ten opzichte van 1981-2010"

Gerard
Berichten: 13570
Lid geworden op: 31-12-2004

Re: "Geen trend in dit weertype", duidelijke uitspraak KNMI

Bericht door Gerard » 30-04-2020 23:15

Een duidelijke toename van aantal uren zon in het voorjaar is een trend, maar geen trend in het weertype dat we hadden de afgelopen anderhalve maand. Een zonniger weertype is geen weertype. Een eigenaardige stelling. Die zon krijgen we toch alleen te zien bij bepaalde drukverdelingen en dus moeten dié drukverdelingen zijn toegenomen die meer zon toelaten. Het is echt niet toe te schrijven aan minder luchtverontreiniging, want die heeft alleen invloed op dagen dat er mist ontstaat en dan kan de mist hardnekkiger zijn. Het stratocumulusdek dat vanaf de Noordzee vaak als parasol voor Nederland dient bij hoge druk boven Groot-Brittannië zou wel wat eerder op kunnen breken bij minder Britse luchtverontreiniging. Dat weertype was ook niet dominant aanwezig, althans dit jaar niet. De wind was de laatste tijd noordoostelijk tot oostelijk, niet noordwestelijk. Maar goed, dit jaar is maar 1 jaar....

John
Berichten: 7852
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: "Geen trend in dit weertype", duidelijke uitspraak KNMI

Bericht door John » 01-05-2020 09:22

In onderstaande link, nogmaals, wel trend te lezen.

De artikelen spreken elkaar tegen. Voor april in elk geval wel trends in drukverdeling en windrichting deze eeuw.

http://www.staff.science.uu.nl/~delde1 ... Winter.pdf

Daar heeft Geert-Jan O ook aan meegewerkt.

Daar lezen we afname maritiem arctische stromingen, we lezen over drukveranderingen in april.

Gemiddeld lagere druk op de oceaan en hogere druk boven Scandinavië.
Aflandige wind is fors toegenomen in april.

Ko
Berichten: 5914
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: "Geen trend in dit weertype", duidelijke uitspraak KNMI

Bericht door Ko » 01-05-2020 10:44

Of het nou wel of niet wordt erkend, de trend is er gewoon. Dat hebben we aan den eigen lijven ondervonden. Als al die aprilmaanden nog niet genoeg waren voor die constatering worden de koppen echt in het zand gestoken. Als 't zo doorgaat kijk ik er niet van op dat er gauw een tijdperk komt dat april gemiddeld zonniger zal zijn dan mei. En op den duur ook warmer qua gemiddelde temperatuur. En dat is mijn duidelijke uitspraak. 8-)
De winters waren mooi, heel vroeger.

John
Berichten: 7852
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: "Geen trend in dit weertype", duidelijke uitspraak KNMI

Bericht door John » 01-05-2020 11:44

In het door mij gelinkte artikel komt WEL EEN TREND NAAR VOREN. Hieraan heeft dezelfde Geert-Jan O. meegewerkt. :lol:

En we stellen het inderdaad ook vast aan onze eigen metingen en waarnemingen. Er is meer aflandige wind in april gekomen, de maritiem arctische uitbraken zijn geminimaliseerd.

April opnieuw warm en zonnig: de seizoenen schuiven op
Aarnout van Delden
IMAU, Universiteit Utrecht
(versie 16 Mei 2019, Meteorologica, Juni 2019)

Conclusies

Het antwoord ligt in meerdere al dan niet onafhankelijke factoren die elkaar mogelijk versterken, zoals hogere zeewatertemperaturen en minder uitbraken van koude lucht vanuit het Arctische gebied, simpelweg omdat er minder koude lucht in voorraad is, maar ook omdat de luchtdruk is gedaald boven de Atlantische oceaan en tegelijkertijd is gestegen boven Noord-Europa, waardoor noordelijke stromingen minder vaak voorkomen en, tenslotte, een schonere lucht, waardoor de maand april zonniger is geworden. Een verschuiving van het tijdstip van het einde van de winter in de stratosfeer speelt mogelijk ook een rol. Een deel van de bovengemiddelde stijging van de temperatuur in april kan natuurlijk ook puur toeval zijn.


Dankwoord
Mijn dank gaat uit naar Geert Jan van Oldenborgh voor inhoudelijk commentaar, naar Ben Lankamp voor taaladvies en naar Wim van den Berg en Robert Mureau voor hun enthousiaste en prikkelende vragen.

Literatuur
[1] https://www.clo.nl/indicatoren/nl0441-zwaveldioxide
[2] R. Vautard, P. Yiou, Geert Jan van Oldenborgh, 2009: Decline of fog, mist and haze in Europe
over the past 30 years. Nature Geoscience, 2, 115–119.
[3] A.J. van Delden, 2009: Toename helderheid lucht nabij oppervlak in Europa. Meteorologica,
[4] A.J. van Beelen, A.J. van Delden, 2012: Cleaner air brings better views, more sunshine and warmer summer days in The Netherlands. Weather, 67, 21-25.
[5] R. Black, B. McDaniel, W. Robinson, 2006: Stratosphere–Troposphere Coupling during Spring Onset. J.Climate, 19, 4891-4901.
jaargang 2009, nr. 1, 30-31.

Gerard
Berichten: 13570
Lid geworden op: 31-12-2004

Re: "Geen trend in dit weertype", duidelijke uitspraak KNMI

Bericht door Gerard » 01-05-2020 14:43

Die referentie naar Geert Jan van Oldenburgh betreft een artikel over de trend van mist(afname) en de invloed van luchtverontreiniging daarop, maar ik meen - zo uit mijn hoofd - dat hij daar geen link legt met verandering van drukpatronen en windvelden. Wel meer zon door afname van mist dus (maar dat betreft dan eigenlijk meer de "mistmaanden".
Over zijn persoonlijke commentaar valt alleen te gissen, het kan zijn dat hij niet in alles meegaat wat in het artikel van van Delden staat.

John
Berichten: 7852
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: "Geen trend in dit weertype", duidelijke uitspraak KNMI

Bericht door John » 01-05-2020 17:32

Dat kan inderdaad zo zijn, maar ik denk dan:

De drukveranderingen die beschreven staan zijn gemeten. Dat is geen mening.

Het optreden van aflandige wind in april is bijna verdubbeld. Dat is gemeten, dat is geen mening.

Gerard
Berichten: 13570
Lid geworden op: 31-12-2004

Re: "Geen trend in dit weertype", duidelijke uitspraak KNMI

Bericht door Gerard » 03-05-2020 20:10

Het gaat niet om meningen maar om statistische significantie, maar zoals jij het aangeeft kan het bijna niet anders dan dat dat er ook uitrolt.

Plaats reactie