Hurricane seizoen Atlantische Oceaan 2019

Alles wat betrekking heeft op het buitenlands weer. Tropische stormen, orkanen, etc.
Daniël
Berichten: 1480
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Hurricane seizoen Atlantische Oceaan 2019

Bericht door Daniël » 02-10-2019 15:23

Over Lorenzo gesproken, op https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/w ... eoordeling het volgende:

Synoptische situatie:

Aan de westflank van een lagedrukgebied met kernen boven Polen en Finland bevindt zich een hoogtetrog van Denemarken naar het noorden van de FIR. Deze hoogtetrog (T500 is ongeveer -30°C) zwaait tegen de klok in, bereikt vanmiddag het Waddengebied en passeert vanavond het zuidoosten. Een kleinere hoogtetrog bevindt zich actueel ten noorden van de Faeröer (zichtbaar als anomalie in de airmassbeelden en IPV-modelvelden op 318K) , trekt zuidoostwaarts en schampt komende nacht het noordoosten van de FIR om vervolgens Duitsland binnen te gaan. Beide hoogtetroggen zijn van origine occlusies; thetaw850-velden vertonen relatieve maxima, die vooral bepaald worden door meer vocht op die hoogte. Een afvlakkende trekrug bereikt donderdagmiddag het zuidwesten en verlaat in de nacht naar vrijdag het noordoosten. Orkaan Lorenzo bevindt zich actueel nabij N44W028 en ondergaat de komende 24 uur een extra-tropische transitie. Momenteel verplaatst het systeem zich met 65 km/u naar het noordoosten en diept aanvankelijk verder uit onder invloed van de linker uitgang van de jet. Komende nacht begint het systeem zwakker te worden als het verder verwijderd raakt van het ontwikkelingsgebied. Donderdagavond bevinden de restanten van Lorenzo zich ten noordwesten van Ierland. Wat de analyse van tropische systemen lastig maakt is dat er zoveel warmte meekomt, dat het uit thetaw850-velden en tijd-hoogtediagrammen lijkt alsof er een occlusieproces heeft plaatsgevonden op het moment dat een trog van het laag ons vrijdagochtend in het uiterste zuidwesten bereikt. Er is echter geen sprake van een klassiek verhaal uit de Noorse School. Afgezien van de ontstaansgeschiedenis kan het echter wel als zodanig behandeld worden. Overigens bevinden zich ervoor nog enkele oude barocliene structuren, die met name zichbaar zijn in de tijd-hoogtediagrammen van ECMWF en Harmonie in de vorm van hogere thetaw tussen 700 en 600 hPa.

Neerslag:

Een karakteristieke noordwestcirculatie met opencelstructuren. De meeste organisatie vindt plaats bij de grondtrog voor de hoogtetrog uit van vanmiddag en hier is ook kans op onweer en hagel. De grootste onweerskansen zijn in het noordwesten van het land en bij het IJsselmeer. CAPE 400-700 J/kg, schering 20-30 kn. Na passage worden de buien minder actief, ook als gevolg van tegenwerkende dagelijkse gang. De buien zullen vannacht landinwaarts gewoon aanwezig blijven, maar morgen in het noordoosten en oosten wel tijdelijk weer actiever worden. Op nadering van de frontale trog van Lorenzo valt er regen. Net noord van deze trog vindt opglijding plaats, waardoor de regen intensiveert. In de Harmonie-progtemps is er zoveel vocht en warmte aanwezig dat er tussen 850 en 500 hPa een natadiabatische opbouw zichtbaar is. Omdat op 500 hPa een zwakke kortgolvige hoogtetrog boven het zuidwesten aanwezig is, lijkt er grootschalige optilling plaats te kunnen vinden, met behoorlijk forse intensiteiten.

Karel
Berichten: 3189
Lid geworden op: 31-07-1978

Re: Hurricane seizoen Atlantische Oceaan 2019

Bericht door Karel » 03-10-2019 12:16

Lorenzo diept vanmorgen onder invloed van de straalstroom inderdaad weer ca 5 hPa uit tot onder de 970hPa.
Afbeelding

Zie voor het verdere verloop van de koers en de animatie van de ontwikkeling van het neerslaggebied boven Zuid-Nederland deze presentatie uit Engeland. https://www.independent.co.uk/news/uk/h ... 33876.html

Lorenzo laat een koel spoor achter op het oppervlak van de Atlantische Oceaan.
Afbeelding

Daniël
Berichten: 1480
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Hurricane seizoen Atlantische Oceaan 2019

Bericht door Daniël » 03-10-2019 16:15

Op http://weerspinsels.blogspot.com/2019/1 ... lende.html "LORENZO zorgt voor opvallende satellietbeelden" het volgende:
Ex-orkaan Lorenzo is intussen goed te zien op de Europese satellietbeelden, onder de vorm van een scherpe komma-vorm ten westen van Ierland (foto hieronder - opname van deze ochtend). De kern is nog steeds deels gevuld met warme licht en we kunnen dus niet zeggen dat de ex-orkaan al voor 100% extra-tropisch is. Het is met andere woorden een hybride overgangsvorm. Let op de rode/oranje kleuren net ten zuiden van de kern (ter hoogte waar de grote pijl naar wijst). Dit is een gebied met stratosferische dry aiir intrusion en is gekoppeld met de zwaarste windstoten ten gevolge een verhoogde potentiële onstabiliteit.
3.png
AL0312_large.gif
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Hans
Berichten: 647
Lid geworden op: 31-12-2009

Re: Hurricane seizoen Atlantische Oceaan 2019

Bericht door Hans » 28-10-2019 15:22

De orkaan Pablo, die enkele dagen geleden actief was in de Atlantische oceaan was een opmerkelijke: ontstaan boven watertemperatuur van slechts 19 C.

Zie

https://www.wetteronline.de/wetterticke ... 0287494632

Karel
Berichten: 3189
Lid geworden op: 31-07-1978

Re: Hurricane seizoen Atlantische Oceaan 2019

Bericht door Karel » 22-11-2019 08:27

Nu Tropical Storm Sebastien mogelijk nog hurricane status zal bereiken is het seizoensoverzicht van Philip Klotzbach e.a uitgegeven:

""SUMMARY OF 2019ATLANTIC TROPICAL CYCLONE ACTIVITY AND VERIFICATION OF AUTHORS’SEASONAL AND TWO-WEEKFORECASTSThe 2019Atlantic hurricane season was slightly above average and had a littlemoreactivity than what was predicted by our June-Augustupdates. The climatological peak months of the hurricane season were characterized by a below-averageAugust, a very active September, and above-average named stormactivity but below-average hurricane activity in October. Hurricane Dorian was themost impactful hurricane of 2019, devastating the northwestern Bahamas before bringing significant impacts to the southeastern United States and the Atlantic Provinces of Canada.Tropical Storm Imelda also brought significant flooding to southeast Texas.
By Philip J. Klotzbach, Michael M. Bell, and Jhordanne Jones""

https://tropical.colostate.edu/media/si ... 019-11.pdf

Plaats reactie