Major Hurricanes in het Atlantisch gebied nemen toe

Discussie over klimaat en verandering daarvan, broeikaseffect, zeespiegelstijging, etc.
Plaats reactie
Bart
Berichten: 176
Lid geworden op: 01-01-2011
Contacteer:

Major Hurricanes in het Atlantisch gebied nemen toe

Bericht door Bart » 29-09-2017 11:22

Dit jaar zijn er in het Atlantisch gebied maar liefst 5 zware orkanen ontstaan, met een kracht van 3 of meer. Het is nu weer een tijdje rustig en laten we hopen dat het hierbij blijft. Er is veel discussie over de vraag of (zware) orkanen wel of niet toenemen door klimaatverandering. Het idee is dat het totale aantal orkanen niet toeneemt, doordat opwarming ook verstorend kan werken in het ontstaan. Tegelijk nemen zware orkanen in theorie wel toe. Door de grilligheid van de statistiek is dat moeilijk aantoonbaar.

In de figuur hier onder is het aantal Major Hurricanes per jaar weergegeven, met daarbij het gemiddelde aantal over 10 jaar en over 30 jaar. Er zijn dan over langere tijd gezien wel degelijk trends zichtbaar. In de 50-er en 60-er jaren waren de aantallen hoog, daarna weer enkele decennia laag. Vanaf 1994 zijn de aantallen weer hoger. Het hoogste gemiddelde over 30 jaar (3,0) is in de recente periode.

Dus: een duidelijke trend vanaf 1901; een golfbeweging vanaf 1960. Een hoogste aantal in recente jaren. Dit ondersteunt de theorie maar is statistisch nog niet erg robuust.

Afbeelding

Excell: Major Hurricanes Data

Bron: http://www.nhc.noaa.gov/climo/images/AtlanticStormTotalsTable.pdf aangevuld met data van de laatste jaren.

N.B. Bericht eerder geplaatst op weerwoord.be
Laatst gewijzigd door Bart op 29-09-2017 11:47, 1 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie