Zee-ijs in 2015.

Discussie over klimaat en verandering daarvan, broeikaseffect, zeespiegelstijging, etc.
Plaats reactie
Oud-forumlid
Berichten: 240

Re: Zee-ijs in 2015.

Bericht door Oud-forumlid » 13-09-2015 21:05

Ondanks de relatief gunstige omstandigheden voor het behoud van het ijs is er deze zomer toch nog vrij veel gesmolten.

Als we een van de komende jaren nog eens een 2012 situatie krijgen dan zal er van het noordpool ijs nog zeer weinig overblijven. Er ligt de laatste jaren ook steeds minder ijs op het einde van de winter........

Henk
Berichten: 319
Lid geworden op: 11-02-2013

Re: Zee-ijs in 2015.

Bericht door Henk » 14-09-2015 09:34

Nou, zo gunstig waren die omstandigheden nou ook weer niet.
In ieder geval heeft zich weer (tijdelijk) een dipool-anomalie voorgedaan met hogedruk in het noorden van Canada en ook op de noordpool zelf (neg AO) en lage druk in de Barentszee/Karazee met uitstroom van veel zee-ijs door Framstreet.(Groenland-Spitsbergen).
Verder was de luchtdruk erg hoog en standvastig boven Groenland in juli/begin augustus hetgeen leidde tot een record hoeveelheid aan afsmelt van het gletsjerijs op Groenland. Dat stroperige hoog leidde op haar beurt dan wel weer tot veel noordenwinden op IJsland waar de zomer ongebruikelijk koud was.
Opvallend deze zomer was de enorme instroom van warm zeewater door de Beringstraat. Het zee-ijs in de westelijke arctis stond daarom behoorlijk onder druk.
Nee, feitelijk verbaas ik me erover dat ondanks tamelijk ongunstige omstandigheden het zee-ijs zich nog zo heeft weten te handhaven.

Plaats reactie