Interessant artikel in De Volkskrant

Discussie over klimaat en verandering daarvan, broeikaseffect, zeespiegelstijging, etc.
Plaats reactie
Oud-forumlid
Berichten: 1368

Interessant artikel in De Volkskrant

Bericht door Oud-forumlid » 19-11-2013 07:29

Tot hun verbazing hebben Nederlandse en Ierse wetenschappers gezien hoe in een computermodel dat het klimaat nabootst, spontaan een mini-ijstijd uitbrak. Een aanwijzing dat 'er onverwachte elementen in het klimaatsysteem zitten', zegt hoofdonderzoeker Sybren Drijfhout van het KNMI en het Britse National Oceanography Center.


Op weg naar een warmer klimaat kan het systeem zijsprongen maken die we niet hadden verwacht.
Sybren Drijfhout
De spontane ijstijd leek enigszins op de Kleine IJstijd die tussen ongeveer 1300 en 1850 op het noordelijk halfrond zorgde voor barre winters en koele zomers. Ook in de computerversie, zomaar uit het niets ontstaan in het gedetailleerde Europese klimaatmodel EC-Earth, werd het gemiddeld 1 tot 2 graden kouder. Dat was in ons land destijds genoeg voor de winterlandschappen waarmee Hollandse meesters als Jacob van Ruysdael en Hendrick Avercamp wereldberoemd werden.

Uiterst zeldzaam fenomeen
Een uiterst zeldzaam fenomeen, dat wel. Drijfhout en collega's speelden met hun modellen zeven maal eeuwen van klimaatgeschiedenis na, schrijven ze in vakblad PNAS, en daarbij zagen ze de koudeperiode slechts één keer ontstaan. Bovendien lijkt de kans op de gebeurtenis in een opwarmende wereld zoals de onze eerder kleiner dan groter. 'Maar toch is dit ook in de toekomst niet uitgesloten', zegt Drijfhout. 'Op weg naar zo'n warmer klimaat kan het systeem zijsprongen maken die we niet hadden verwacht.'

In het computermodel ontstond de koudedip doordat in het hoge noorden hogedrukgebieden en zee-ijs 'met een soort klik aan elkaar gekoppeld raakten',
zoals Drijfhout zegt. Boven zee-ijs ontstaan eerder hogedrukgebieden, omdat afgekoelde lucht boven het ijs naar beneden zakt. En noordelijke hogedrukgebieden kunnen op hun beurt de vorming van zee-ijs uitlokken, omdat ze koude windstromingen op gang brengen. In het model ontstond die 'klik' tussen zee-ijs en luchtstromingen in een paar jaar tijd, nadat hogedrukgebieden zestig jaar lang steeds vaker de overheersende westelijke luchtstroming blokkeerden.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag.
Laatst gewijzigd door Oud-forumlid op 26-11-2013 00:48, 1 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie