Klimaatmodellen

Discussie over klimaat en verandering daarvan, broeikaseffect, zeespiegelstijging, etc.
Plaats reactie
Adwin
Berichten: 539
Lid geworden op: 17-02-2013

Klimaatmodellen

Bericht door Adwin » 22-05-2013 14:02

Zie wereld nieuws.
Op korte termijn zullen de temperaturen wereldwijd minder snel stijgen dan gedacht. Dat is het gevolg van nieuwe berekeningen, nu de Aarde in het eerste decennium van deze eeuw minder snel opwarmde, dan in de laatste tien jaar van de vorige. Maar tot significant betere vooruitzichten voor de lange termijn leidt dat niet.


Volgens een nieuwe studie kan de opwarming van de aarde de komende decennia langzamer verlopen dan tot dusver berekend. Op lange termijn verandert dit echter niets aan de rampzalige gevolgen die van de klimaatverandering verwacht worden, schrijven internationale teams van onderzoekers van de universiteit van Oxford in het vakblad Nature Geoscience. Het is alleen onwaarschijnlijk dat extreme scenario's die tot nog toe berekend werden voor de opwarming in de komende vijftig tot honderd jaar, werkelijkheid worden. Enkele modellen gingen daarbij van een temperatuurstijging van wel 3 graden Celsius uit.


Tja en deze nieuwe modellen kloppen zeker wel. Klopt het even niet dan gooien we er een nieuw model tegen aan. In mijn model krijgen we dit jaar een koude lente.
Laatst gewijzigd door Adwin op 22-05-2013 14:02, 1 keer totaal gewijzigd.

Vincent
Berichten: 2071
Lid geworden op: 31-12-2010

Re: Klimaatmodellen

Bericht door Vincent » 22-05-2013 15:01

Tsja, dit is waarschijnlijk gewoon een gevolg van al die La Niña's van de laatste 10 jaar. In het wereldwijd recordwarme jaar 2010 was er sprake van een matige El Niño, waar '1998' alleen plaats kon vinden onder invloed van een bijzonder sterke 'Niño'. Verder was 2011 het warmste La Niña-jaar in de meetreeks. Dàt is de logica die eigenlijk gevolgd zou moeten worden. Verder wordt inmiddels ook al enorm veel energie verbruikt voor het smelten van de ijskappen.

Oud-forumlid
Berichten: 1819

Re: Klimaatmodellen

Bericht door Oud-forumlid » 23-05-2013 17:04

Als de studie klopt, betekent dat eenvoudig dat een wat grotere fractie extra warmte dan eer misschien gedacht in de andere componenten van het klimaatsysteem gaat. Dus in zee en in de cryosfeer.
Dat betekent dat als de atmosferische opwarming wat achterblijft, de zeespiegel sneller zal stijgen en/of zee- en landijs sneller smelten.

Verder berust het idee natuurlijk wel op o.a. de recente data die Vincent meldt. Feitelijk kan een El Niño, een enkele misschien wel, de uitkomst van dit onderzoek onderuit halen. Het onderzoek als zodanig is een studie naar de verhouding waarin de extra warmte in de drie componenten van het klimaatsysteem terechtkomen kan en blijft als zodanig natuurlijk wel gewoon staan. En waarde hebben.

"Klopt het even niet dan gooien we er een nieuw model tegen aan.", zei Adwin. Op andere fora noem ik dit soort opmerkingen wat ze zijn: laster. Wat een misdrijf is :)
http://www.wetboek-online.nl/wet/Wetboek van Strafrecht/262.html
Laatst gewijzigd door Oud-forumlid op 23-05-2013 17:05, 1 keer totaal gewijzigd.

Karel
Berichten: 3189
Lid geworden op: 31-07-1978

Re: Klimaatmodellen

Bericht door Karel » 24-05-2013 16:47

De nieuwe studie gaat inderdaad uit van de waarnemingen die er zijn en houdt de vinger aan de pols. Het is van belang dat dat zo goed mogelijk gebeurt. In bijgaand artikel wordt hier ook heel duidelijk verslag van gedaan. http://people.oregonstate.edu/~schmita2/ATS421-521/2013/papers/balmaseda13grl_inpress.pdf

Het is helaas niet mogelijk uit te gaan van een "waarnemen en actie beleid". Daarvoor zijn de doorwerkingen van de broeikastoename te omvangrijk en te onzeker. Het voorzorgprincipe moet leidend zijn. Maatregelen nu om de broeikastoename te beperken zijn noodzakelijk. Daar doet een historisch koude lente niets aan af.

Oud-forumlid
Berichten: 1819

Re: Klimaatmodellen

Bericht door Oud-forumlid » 24-05-2013 17:14

OT: "Historisch koud" als de historie ongeveer het transitieklimaat betreft... Vermoedelijk de koudste sinds 1962 en op plek 6 of 7 sinds 1900. Dus van de zes of zeven koudste lentes zijn er sowieso vijf of zes van 1962 of daarvoor.
Het is leuk om AGW te bewijzen met behulp van een koude lente :)
/OT

"Maatregelen nu om de broeikastoename te beperken zijn noodzakelijk." - en betalen zich schier onmeetbaar (in alle opzichten) uit.
Zo hier en daar lijkt het tij toch te kenteren. Zo begint het in de Republikeinse Partij te rommelen. Polls, o.a. van Yale University onlangs, laten zien dat thans een meerderheid van Amerikanen voor maatregelen is. Bij de Republikeinse achterban nu 40-42%, waar van de Congresleden 20 op 270 de boodschap begrepen hebben, w.o. de nogal conversatieve Bob Inglis.
Hoorde net een stukje interview met een republikeins staflid die anoniem wenste te blijven en de boodschap had dat je je mond dient te houden over de klimaatverandering.... Dat ze bang zijn.

Plaats reactie