Wereldtemperatuur

Discussie over klimaat en verandering daarvan, broeikaseffect, zeespiegelstijging, etc.
Plaats reactie
Johan
Berichten: 328
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Johan » 06-09-2024 22:36

Vorig bericht uit nu.nl

Johan
Berichten: 328
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Johan » 10-01-2025 15:45

NOS Nieuws

Vandaag, 04:00
Wereld schiet door 1,5 graad; onduidelijk waarom 2024 zó warm was


In november leek het al onvermijdelijk, maar nu is het officieel: 2024 was wereldwijd het warmste jaar sinds het begin van de metingen. Ook ging de aarde voor het eerst door de grens van 1,5 graad Celsius opwarming. Dat meldt Copernicus, de Europese organisatie die de aarde volgt met satellieten.

De aarde warmt op doordat er in de lucht steeds meer gassen zitten die warmte vasthouden. Zeker CO2 warmt de aarde op. Dit gas ontstaat wanneer mensen olie, gas en steenkool verbranden.

Verrassende temperaturen
Nog nooit ging er zoveel CO2 de lucht in als vorig jaar. Bovendien was er in de eerste maanden een El Niño in de Stille Oceaan. Bij dit natuurlijke weerfenomeen verplaatst warm water zich door de oceaan. Wereldwijd leidt dit tot hogere temperaturen.

Vorig jaar was 1,5 graad warmer, is 'Parijs' nu gebroken?
De aarde mag niet meer dan 2 graden Celsius opwarmen ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, en het liefst niet meer dan 1,5 graad. Dat spraken landen af in het Klimaatakkoord van Parijs. Wat ze niet afspraken was hoe die opwarming wordt gemeten.

Hoewel de aarde vorig jaar dus 1,5 graad warmer was, ligt het doel niet in de prullenbak. Wetenschappers kijken meestal niet naar losse jaren, maar naar de gemiddelde temperatuur over een langere periode, bijvoorbeeld 20 jaar. Volgens de Europese klimaatdienst Copernicus is de opwarming in dat geval 1,36 graden Celsius. In het huidige tempo schiet de wereld dan in 2030 definitief door de grens van 1,5 graad.

Dát het record is gebroken, is dus geen verrassing. "De mate waarin temperaturen zijn gestegen is dat wel", zegt Bart Verheggen, klimaatwetenschapper bij het KNMI. Zowel 2023 als 2024 was veel warmer dan eerdere jaren, en wetenschappers snappen niet goed waarom.

Onderzoekers keken afgelopen jaar naar diverse 'verdachten', zoals de zon. Die heeft een cyclus van elf jaar waarin zij minder of - zoals nu - meer actief is. Dat blijkt geen belangrijke factor, zegt Verheggen. Ook het effect van een vulkaanuitbarsting bij Tonga bleek beperkt.

Opwarming door minder vervuiling
Iets wat wel bijdroeg is de afname van de luchtvervuiling. Grote vrachtschepen gebruikten tot 2020 brandstof met nog relatief veel zwavel. Hierdoor komen zwaveldeeltjes in de lucht die zonlicht weerkaatsen. Dit koelt de aarde af en werkt de opwarming enigszins te


2024 was het warmste jaar ooit

Temperatuurafwijking wereldwijd

Omdat sinds 2020 strengere regels gelden, veroorzaken vrachtschepen veel minder zwavelvervuiling. En ook China dringt de vervuiling terug. Daarmee valt ook het afkoelende effect van de zwavelvervuiling weg en wordt de opwarming extra merkbaar. Natuurlijk is dit wel goed voor de gezondheid van mensen, die minder schadelijke stoffen inademen.

Volgens recente inschattingen leiden de schonere scheepsbrandstof en uitstootdaling in China tot maximaal 0,08 graden opwarming. "Dat tikt wel aan", zegt Verheggen, "maar is zeker niet genoeg om de snelle opwarming te verklaren." Bovendien gelden de regels al sinds 2020 en had het effect al eerder merkbaar moeten zijn.

Minder wolken
Recentelijk vonden Duitse wetenschappers nog een laatste mogelijke oorzaak van de extreme temperaturen van de laatste twee jaar: wereldwijd blijkt er steeds minder lage bewolking te zijn. Die witte wolken weerkaatsen relatief veel zonlicht en werken daardoor afkoelend.

"Wolken zijn heel moeilijk te bestuderen", zegt klimaatexpert Verheggen. "Ze zijn zo veranderlijk en hun bestaan duurt maar kort." Waarom er minder lage bewolking is, blijft daarom onduidelijk. Dit kan een natuurlijke oorzaak hebben of te maken hebben met de afname van luchtvervuiling. Deeltjes in de lucht leiden ertoe dat er meer wolken ontstaan.

Snellere opwarming?
Het onheilspellendst, zegt Verheggen, is het scenario dat de hogere temperaturen leiden tot minder wolken. Dan gaat de opwarming zichzelf versnellen. Verheggen verwacht dat wetenschappers de komende jaren proberen uit te zoeken of dat zo is.

Onderzoekers zijn er niet over uit óf de wereld daadwerkelijk sneller opwarmt. Daar zijn aanwijzingen voor: zo zit er steeds meer warmte in de oceanen én zien satellieten dat de aarde meer energie vasthoudt.

"Toch is het aan de temperaturen nog niet onomstotelijk te zien", zegt Verheggen. Het duurt vaak een aantal jaren voordat je trends kunt zien in het klimaat, omdat het van jaar tot jaar varieert.

De discussie doet hem denken aan een eerdere periode toen de opwarming tot stilstand leek te komen. Na een paar jaar stegen de temperaturen weer en bleek er geen sprake te zijn van een 'pauze'. Verheggen verwacht dat het nog wel even zal duren voordat kan worden verklaard waarom 2023 en 2024 zo warm waren: "Over een paar jaar zullen we meer weten dan nu."

Recordtemperatuur van 2023 herhaalt zich in 2024, KNMI kleurt jaar donkerrood

Einde aan reeks hitterecords: juli 0,04 graden minder warm dan vorig jaar

Juni was warmste junimaand ooit gemeten, dertiende maand op rij met record



Voorwaarden
Wereld schiet door 1,5 graad; onduidelijk waarom 2024 zó warm was

Ted
Berichten: 4083
Lid geworden op: 31-03-1984

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Ted » 11-01-2025 12:39

Ik denk dat we in 2028 (over 4 jaar) naar 2,0 graden opwarming gaat.

Johan
Berichten: 328
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Johan » 13-01-2025 16:41

Vorig jaar braken de temperaturen op aarde alle records, maar ook de oceanen, zelfs de diepere waterlagen, warmen jaar na jaar op. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.

Als de wetenschap spreekt over de temperatuur van de oceaan, gaat dat vaak over de gemeten waarden aan het wateroppervlak. De nieuwe studie keek ook naar de diepere waterlagen, en ook die waren vorig jaar warmer dan ooit, zo blijkt.

‘De records in de oceaan zijn opnieuw gebroken’, zegt Lijing Cheng van het Instituut voor Atmosferische Fysica aan de Chinese Academie van Wetenschappen. Hij heeft voor dit onderzoek een team geleid van 54 wetenschappers uit 7 landen en legt uit hoe een hetere oceaan het leven op aarde beïnvloedt en wat dit betekent voor onze toekomst.

De oceaan is een cruciaal onderdeel van het klimaat op aarde. Het grootste deel van de overtollige warmte door de opwarming van de aarde wordt immers opgeslagen in de oceaan.’ Het gaat volgens de wetenschappers om 90% van die overtollige hitte, en de oceanen bedekken in totaal zo’n 70% van het aardoppervlak. Logischerwijze dicteert de oceaan onze weerpatronen door warmte en vocht af te voeren naar de atmosfeer. De oceaan bepaalt daarmee ook hoe snel klimaatverandering plaatsvindt.

‘Om te weten wat er met het klimaat gaande is, volstaat het om naar de oceanen te kijken’, zegt John Abraham van University of St. Thomas, de coauteur van de studie die is verschenen in Advances in Atmospheric Sciences.

Inter press service

Plaats reactie