Wereldtemperatuur

Discussie over klimaat en verandering daarvan, broeikaseffect, zeespiegelstijging, etc.
Johan
Berichten: 322
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Johan » 13-01-2024 23:02

En het gaat maar door
Screenshot_2024-01-13-22-58-10-90_98181b3e65f153deb38599aee3aee7e4.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Johan
Berichten: 322
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Johan » 26-01-2024 23:07

Nu al in Spanje meer dan 30 graden Celsius
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenl ... je-januari

Rtl

Johan
Berichten: 322
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Johan » 09-04-2024 09:51

Screenshot_2024-04-09-09-49-30-75_98181b3e65f153deb38599aee3aee7e4.jpg
Maart was wereldwijd de warmste maart, de zoveelste warmterecord
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Johan
Berichten: 322
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Johan » 05-06-2024 21:00

Mei was de twaalfde maand op rij met wereldwijde recordtemperaturen. Het afgelopen jaar was 1,6 graden warmer dan het wereldgemiddelde voordat de klimaatopwarming werd ingezet. "We spelen Russisch roulette met de planeet", zei VN-chef António Guterres woensdag tijdens een speciaal ingelaste toespraak over klimaatverandering.

Al sinds juli 2023 is de wereld ruim 1,5 graden warmer dan het pre-industriële gemiddelde van 1850 tot 1900, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus woensdag. De recordwarmte heeft te maken met de stijgende hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer, maar ook met het tijdelijke weersverschijnsel El Niño.

Het is voor het eerst sinds de jaren 2015 en 2016 dat zo'n lange serie maandelijkse temperatuurrecords aan elkaar wordt geregen. Ook toen was er sprake van een El Niño, maar de wereldwijde temperatuur lag destijds nog 'slechts' 1,2 graden boven het pre-industriële gemiddelde.
Inmiddels is het einde van El Niño ingeluid en beweegt de wereld richting de tegenovergestelde situatie, met de naam La Niña. Dat zal vermoedelijk enige verkoeling brengen.

Uit nu.nl

Johan
Berichten: 322
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Johan » 09-06-2024 11:52

translation missing: nl.to_main_content
Logo Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut | Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Zoek binnen de siteTrefwoord
Zoeken

Zoek
MENU
Code groen
Atlantische oceaan een jaar...
Oceaan waterFOTO: APASCIUTO
Atlantische oceaan een jaar lang recordwarm
07 juni 2024
Sinds maart 2023 is het oppervlak van de Atlantische Oceaan ongekend warm voor de tijd van het jaar. Hoe uitzonderlijk zijn deze temperaturen? En is dit een teken van een versnelde opwarming of zelfs het overschrijden van een kantelpunt?

Wat de metingen zeggen
Op basis van metingen door schepen en satellieten is een gedetailleerd beeld te maken van de zeewatertemperatuur aan het oppervlak. In afbeelding 1 is dit weergegeven voor het afgelopen jaar (mei 2023 t/m april 2024) als afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde (1971-2000). Vrijwel overal ter wereld waren de oceanen uitzonderlijk warm. De hoge temperaturen in de tropische Stille Oceaan zijn het gevolg van El Niño, maar dat geldt niet voor de Atlantische Oceaan, waar de temperatuur al in maart 2023 begon te stijgen, ruim voor aanvang van El Niño. Sindsdien is iedere dag een dagrecord gesneuveld, vaak met uitzonderlijke marges voor zeewatertemperaturen over zo’n groot gebied: elke dag was het veel warmer dan eerder gemeten op dezelfde kalenderdag.

De vraag waar wetenschappers voor staan is nu: kan dit recordjaar verklaard worden op basis van ‘gewone’ klimaatverandering, is hier iets anders aan de hand, of wellicht zelfs een kantelpunt overschreden?

Een kijkje onder het oppervlak
De metingen waar we het hier over hebben zijn van het zeewateroppervlak. Maar de oceaan is gemiddeld zo'n 4 kilometer diep. Om de temperatuurrecords aan het oppervlak beter te begrijpen moeten we dieper kijken. Dankzij meetboeien op zee (Argo-floats) kan de temperatuurafwijking op diepte in kaart worden gebracht (afbeelding 2 boven). Hier zien we dat de uitzonderlijk hoge temperaturen eind 2023 en begin 2024 grotendeels beperkt waren tot de bovenste 50 meter van de oceaan. Zoals wij eerder schreven kan zo’n sterke opwarming aan het oppervlak deels verklaard worden door een tijdelijke zwakke wind en een mogelijke toename in inkomende zonnestraling. De zwakke wind zorgt ervoor dat de warme laag water minder mengt met het koudere water eronder, terwijl de zonnewarmte alleen in de dunne laag oppervlaktewater wordt opgenomen.

Wanneer we de temperatuurafwijkingen in de bovenste 700 meter corrigeren voor de meerjarige trend in opwarming, wordt het signaal aanzienlijk kleiner (afbeelding 2 onder). Ruim de helft van het warmterecord kan dus verklaard worden door geleidelijke opwarming, al blijft er nog steeds een onverklaarde afwijking over van zo'n 0,2 graden. In de voorgaande jaren 2011-2023 was de bovenste 100 meter van de Atlantische Oceaan juist iets kouder dan gemiddeld, ten opzichte van de opwarmende trend.

Een versnelling van de klimaatopwarming
De uitstoot van broeikasgassen stijgt nog altijd, waardoor de toegevoegde warmte aan het klimaatsysteem versneld toeneemt. Van deze extra warmte wordt ongeveer 90% opgenomen door de oceanen. Recent onderzoek toont aan dat deze warmteopname ook versneld toeneemt. Wanneer we rekening houden met deze versnelling, is het recordjaar 2023-2024 helemaal niet meer zo uitzonderlijk (afbeelding 3). De temperatuur aan het oceaanoppervlak was nog steeds bovengemiddeld, maar ten opzichte een versnelde opwarming, was dit jaar even afwijkend als een veelvoud van eerdere warme en koude jaren.

De temperatuur in de diepzee wordt slechts beperkt beïnvloed door weerfenomenen en is daarom een betere indicator voor de invloed van klimaatopwarming. Wanneer we kijken naar de gemiddelde temperatuur in de bovenste 700 meter, volgt deze zeer nauwkeurig de versnelde trendlijn. Er is afgelopen jaar in de Atlantische Oceaan dus niet veel meer warmte toegevoegd dan mag worden verwacht op basis van de toenemende concentratie aan broeikasgassen en de daardoor veroorzaakte versnelde opwarming.


Afbeelding 1, boven: temperatuurafwijking van het oceaanoppervlak in de periode mei 2023-april 2024 ten opzichte van het langjarig gemiddelde (1971-2000). Onder: Seizoenscyclus (mei-april) in Atlantische oppervlaktetemperatuur (in het gebied omgeven door de zwarte box). In rood het afgelopen recordjaar. Bron: OISST.

Afbeelding 2: Temperatuurafwijking in de Atlantische Oceaan tot 700 meter diepte sinds 2008. Boven: temperatuurafwijking ten opzichte van het gemiddelde (2004-2018). Onder: temperatuurafwijking ten opzichte van de opwarmende trend. Bron: Argo

Afbeelding 3: Langjarige trend in Atlantische temperatuurafwijking op verschillende diepten. Dunne rode lijn: maandelijkse waarden. Dikke rode lijn: kwadratische trend. Stippellijnen: 5-95% maandelijkse waarden (2 sigma). Bron: IERSSTv5 en NODC.
Is dit het nieuwe normaal?
Zolang de uitstoot van broeikasgassen niet drastisch wordt teruggebracht zal de opwarming doorzetten en is het moeilijk te spreken van een normaal. Ieder jaar wordt meer warmte toegevoegd aan de oceaan en bestaat er een kans op nieuwe records. Mede vanwege de abnormale weerpatronen was het zeeoppervlak gedurende 2023-2024 echter wel bovengemiddeld warm. Mogelijk hangt dit samen met een langjarige klimaatschommeling en bevinden we ons de komende jaren in een warme fase die op termijn weer omslaat naar een relatief koude. Het is echter ook mogelijk dat de veranderde weerpatronen, waaronder de afgezwakte wind, het gevolg zijn van klimaatopwarming. Momenteel zijn er te veel open vragen om hier een sluitend antwoord op te geven.

KNMI-klimaatbericht ter ere van Wereld Oceanen Dag door Erwin Lambert en Dewi Le Bars
Delen via
Facebook
Twitter
Linkedin
Email

Meer informatie
Alle KNMI-klimaatberichtenOceaan warmt versneld op (klimaatbericht)Snelheid waarmee de aarde opwarmt in 20 jaar meer dan verdubbeldEl Niño is over zijn hoogtepunt heen, maar de impact gaat nog even doorNoord-Atlantische Oceaan was in de lente nog nooit zo warm
Recente nieuws- en klimaatberichten
Kans is erg groot dat één van de komende vijf jaren warmer zal zijn dan 2023
Wereldwijd was 2023 recordwarm, 1,45 graden warmer dan in de periode 1850-1900. De kans dat één v...

05 juni 2024 - Klimaatbericht
Klimaatverandering, El Niño en falende infrastructuur achter enorme overstromingen in Zuid-Brazilië
Klimaatverandering maakte de extreme regenval die eind april en begin mei leidde tot verwoestende...

04 juni 2024 - Klimaatbericht
Natste 12 maanden aaneen ooit gemeten
De natte periode die vorig jaar begon is dit jaar onverminderd doorgegaan. De lente was landelijk...

03 juni 2024 - Klimaatbericht
Zeer natte en recordwarme lente
Deze lente was de warmste sinds het begin van de metingen. Met een gemiddelde temperatuur van 11,..

Johan
Berichten: 322
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Johan » 25-06-2024 17:28

Joop


Klimaatcrisis: IJskappen op breekpunt, zeespiegel stijgt komende decennia meer dan gedacht

De zeespiegel zal in de toekomst vermoedelijk nog veel meer stijgen dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar de invloed van opwarmend zeewater tussen de ijskappen van bijvoorbeeld Antarctica.

Wetenschappers onderzochten hoe het warmere zeewater dat tussen het ijs opborrelt zich verhoudt tot het ijs. Niet geheel verrassend was de conclusie dat het warme water de holtes in het ijs verder laat smelten, waardoor er meer water naar binnen stroomt, waardoor de holtes verder uitdijen enzovoorts. De grotere hoeveelheid water tussen de ijskappen maakt het makkelijker voor grote lagen ijs om het water in te schuiven, wat het zeeniveau verder omhoogstuwt.

Computermodellen toonden aan dat er maar een geringe toename van de temperatuur nodig is van het binnendringende water om voor een “zeer grote toename” van ijsverlies te zorgen. Dat leidt uiteindelijk tot het keerpunt waarop de stijgende zeespiegel niet meer terug te draaien is. Het is vooralsnog niet te zeggen hoe dicht de aarde bij dat keerpunt is, of dat het al bereikt is, maar volgens de onderzoekers kan dit al worden veroorzaakt door een temperatuurstijging van slechts tienden van een graad Celsius.

De stijging van de zeespiegel wordt gezien als een van de gevolgen van de klimaatcrisis die de wereldkaart voor de lange termijn opnieuw vorm zal geven. Grote steden van New York City tot aan Shanghai kunnen al in de komende decennia onder zeeniveau komen te liggen. Miljarden mensen zullen of hun leefomgeving drastisch moeten aanpassen of moeten vluchten.

Johan
Berichten: 322
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Johan » 08-07-2024 09:31

In juni is wereldwijd een gemiddelde temperatuur van 16,66 graden gemeten. Nog nooit was het in die maand zo warm. Het is de dertiende maand op rij met een temperatuurrecord, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus.
Nu.nl

Richard
Berichten: 5122
Lid geworden op: 31-12-1993

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Richard » 24-07-2024 17:06

Ik ben benieuwd hoe we deze 2 tegenstrijdigheden in de berichtgeving kunnen verklaren.
Iemand ?


https://www.weer.nl/nieuws/2024/koudere ... Antarctica.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
25 juli 2019 : Warnsveld is niet meer. Gilze-Rijen 40,7 maar voor hoe lang. 1 dag of 75 jaar of...
Dit is de dag waarvan we wisten dat die zou komen... Toch ?

Gerard
Berichten: 13579
Lid geworden op: 31-12-2004

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Gerard » 27-07-2024 11:25

Het is niet tegenstrijdig, dat de koude noordelijker uithaalt vanaf de zuidpool is het gevolg van de meer meanderende polaire jet, zoals in het artikel beschreven staat. Dat betekent dat er op andere plekken op het zuidelijk halfrond uithalen met warme lucht zullen zijn, op Antarctica zelf bijvoorbeeld maar dan niet expliciet vermeld in de berichtgeving, of ergens op de ruime Oceaan, waar nauwelijks metingen gedaan worden.

De wereldwijde temperatuur wordt echter wel over het geheel gemeten en zelfs als het zuidelijk halfrond gemiddeld iets koeler zou zijn (heb nog niet gekeken) dan betekent het dat het noordelijk halfrond nu wel erg warm moet zijn.

Johan
Berichten: 322
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Wereldtemperatuur

Bericht door Johan » 06-09-2024 22:35

De zomer van 2024 heeft wereldwijde en Europese temperatuurrecords gebroken. Wereldwijd was deze zomer nog heter dan de vorige recordzomer van 2023. Dat geldt ook voor de Europese zomer, die maar liefst 1,5 graden warmer was dan het gemiddelde van de jaren 1991 tot 2020.

Plaats reactie