Maak de klimaatverandering persoonlijker

Discussie over klimaat en verandering daarvan, broeikaseffect, zeespiegelstijging, etc.
Plaats reactie
Robert
Berichten: 4
Lid geworden op: 16-09-2023

Maak de klimaatverandering persoonlijker

Bericht door Robert » 23-03-2024 23:58

Klimaatverandering praat in termen van 1½ en 2 graden opwarming. Maar wat zegt dat nu voor de gemiddelde aardbewoner in het dagelijks leven? Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een andere manier bedacht om te meten en te beschrijven wat mondiale klimaatveranderingspatronen zullen betekenen in een bepaalde regio voor de dagelijkse activiteiten van mensen. Deze nieuwe maatstaf heet ‘outdoor days’. Lees de details en doe mee aan dit onderzoek. Breng de klimaatverandering dichterbij: https://imagineabove.nl/wat-betekent-kl ... -voor-jou/

Johan
Berichten: 305
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Maak de klimaatverandering persoonlijker

Bericht door Johan » 21-05-2024 13:47

België, Limburg, Friesland, je hoort mensen altijd zeggen “dat ze dit nog nooit hebben meegemaakt “. En dat is de essentie, want dit warme klimaat heeft nog nooit iemand meegemaakt. We bevinden ons op onbekend terrein. We kennen de natuurkunde die zwaardere buien voorspelt in een warmere wereld. Maar we hebben het nog nooit meegemaakt .

Peter Kuipers Munneke via ons.nl

Johan
Berichten: 305
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Maak de klimaatverandering persoonlijker

Bericht door Johan » 04-06-2024 21:47

Hoe vaak temperatuurrecords precies gebroken worden, is lastig vast te stellen. In Nederland wordt dit goed geregistreerd, maar wereldwijd zijn die data niet voorhanden. Wel staat vast dat de temperatuur in India de laatste jaren steeds vaker richting de 50 graden schiet. Die trend zet wereldwijd door: zo was de zomer vorig jaar in meerdere landen extreem heet.
En extreme hitte is "heel belastend" voor je lichaam, zegt Hein Daanen. Hij is hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Volgens hem kun je spreken van belastend wanneer de omgevingstemperatuur hoger wordt dan de kerntemperatuur van je lichaam.
De gemiddelde lichaamstemperatuur van de mens ligt in rust rond de 37 graden, weet Daanen. "We produceren altijd warmte, in rust is dat zo'n 100 watt. Die moeten we kwijtraken. En als dat niet lukt, gaat de lichaamstemperatuur omhoog."
Daarbij speelt luchtvochtigheid een rol. Die wordt ook wel gemeten met behulp van de zogeheten natteboltemperatuur. Zodra die boven de 30 graden uitkomt, ontstaat een gevaarlijke situatie, omdat natuurlijke koeling dan niet goed meer mogelijk is en de lichaamstemperatuur te ver dreigt op te lopen. Een natteboltemperatuur van 35 graden is dodelijk.
En het is belangrijk om de lichaamstemperatuur niet te ver te laten stijgen. Ons lichaam houdt de temperatuurstijging beperkt door de warmte weer kwijt te raken. Dat gaat via de huid, door zweet te verdampen. Overmatig zweten kan leiden tot uitdroging. Maar uitdroging is niet altijd de doodsoorzaak van sterfte door hitte.

"Bij hitte worden de bloedvaten rond je huid wijder om meer bloed naar je huid te kunnen vervoeren. Er stroomt dan minder bloed terug naar het hart", legt Daanen uit. Ook de ademhaling en nieren worden zwaarder belast. Voor mensen die al kwetsbaar zijn, kan de zware belasting fataal worden. "Heel vaak is er sprake van onderliggende aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten of ademhalingsproblemen", zegt de hoogleraar.

Voor meer informatie zie nu.nl

Plaats reactie