Veranderingen in de luchtvochtigheid

Discussie over klimaat en verandering daarvan, broeikaseffect, zeespiegelstijging, etc.
Gerben
Berichten: 16632
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Veranderingen in de luchtvochtigheid

Bericht door Gerben » 10-01-2023 11:02

Hoe kan lucht steeds droger worden bij het zoveel uitstoten van water?

"Ook elders in de wereld neemt de relatieve vochtigheid af, vooral boven land. Het verschil tussen land en zee heeft te maken met de beschikbaarheid van water voor verdamping. De opwarming van de aarde gaat gepaard met een toename van verdamping boven land en boven zee. Boven land is er echter niet altijd genoeg water beschikbaar om te verdampen, de grond droogt namelijk uit. Als dat gebeurt, dan vermindert of stopt de verdamping en stijgt de landtemperatuur omdat verdamping het land koelt.Vochtige lucht vanuit zee warmt daardoor gemiddeld sterker op als deze boven land komt, waardoor de relatieve vochtigheid daalt. En mede daardoor hebben wij minder bewolking en meer zonneschijn. De toename in zonneschijn is in lijn met de KNMI’14 klimaatscenario’s. Voor de zomers rond 2085 voorzien deze een toename in zonnestraling van 0,9 tot 9,5 procent ten opzichte van de periode 1981-2010.

KNMI-klimaatbericht door Peter Siegmund

Gerard
Berichten: 13564
Lid geworden op: 31-12-2004

Re: Veranderingen in de luchtvochtigheid

Bericht door Gerard » 19-01-2023 22:59

De lucht wordt alleen relatief droger, de luchttemperatuur stijgt meer dan de dauwpuntstemperatuur (stijgt) waardoor de relatieve vochtigheid daalt.
De absolute vochtigheid stijgt echter, ofwel de lucht bevat meer waterdamp dan eerder, dat komt door de opwarmende oceaan en andere wateren, maar de lucht is desondanks drogender doordat het temperatuurverschil tussen lucht en dauwpunt toeneemt.

Plaats reactie