Azië

Alles wat betrekking heeft op het buitenlands weer. Tropische stormen, orkanen, etc.
Johan
Berichten: 323
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Azië overstroming in China

Bericht door Johan » 22-04-2024 12:44

Uit Trouw :Zware overstromingen dreigen in China
Guangdong
In de Chinese provincie Guangdong dreigen grote rivieren na dagenlange regenval uit hun oevers te treden. De regering waarschuwt voor overstromingen en neemt maatregelen om de meer dan 127 miljoen inwoners te beschermen. In het noorden van de provincie zijn zes mensen gewond geraakt door aardverschuivingen. Op sommige plekken in de provincie staan gebouwen al onder water. Staatsmedia melden dat meer dan 45.000 mensen in Qingyuan zijn geëvacueerd. In de stad Zhaoqing is schade ontstaan aan energiefaciliteiten, waardoor 1,16 miljoen huishoudens zonder stroom zitten. Volgens de staatsradio blijven 1100 scholen in Qingyuan, Zhaoqing en Shaoguan maandag dicht. ANP

Johan
Berichten: 323
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Azië uit Trouw

Bericht door Johan » 29-04-2024 21:05

Extreme hitte leidt tot tientallen doden en noodmaatregelen in Zuid-Azië
De rij voor een stembureau in de hitte in de deelstaat Assam in India. Foto AFP
DE RIJ VOOR EEN STEMBUREAU IN DE HITTE IN DE DEELSTAAT ASSAM IN INDIA. FOTO AFP
Hittestress • Het is niet alleen extreem heet in grote delen van Azië, maar ook zeer vochtig. Zweten, de manier van het lijf om af te koelen, werkt daarom niet.
LIDWIEN DOBBER
Leerlingen van 7000 openbare scholen in de Filippijnen zitten sinds vorige week thuis. Het is bloedheet in het land, met temperaturen tot 43 graden. Volgens het ministerie van gezondheid zijn door de hitte inmiddels 30 doden gevallen. En dus schakelen scholen, net als tijdens covid, over op thuisonderwijs.

Tenminste, in theorie. Lerares Erlinda Alfonso, die werkt op een lagere school in Quezon City, zegt tegen persbureau Reuters dat ze niet weet wat erger is voor haar leerlingen: wegsmelten in een overvol klaslokaal of proberen thuis te werken. Velen van hen wonen in krotten, waar het ook niet te harden is. En internet hebben ze niet, dus online lessen volgen gaat helemaal niet.

Het is een dilemma waar Bangladesh anders mee omgaat. Het is daar al even heet en ook in Bangladesh sloot het ministerie onlangs alle scholen. De extreme temperaturen en hoge luchtvochtigheid houden nog wel even aan, voorziet de meteorologische dienst van het land, maar toch gaan de scholen weer open.

Sporten is van het lesprogramma gehaald, net als de dagopening op het plein of het gras bij de school. Met die voorzorgsmaatregelen zou het goed moeten gaan, aldus het ministerie.

Jonge lijven kunnen er beter tegen dan oude, maar extreme hitte en hoge luchtvochtigheid zijn voor iedereen een gevaarlijke combinatie. Wanneer de lucht verzadigd is met water, kunnen mensen hun lichaamstemperatuur niet meer reguleren door te zweten en raken ze oververhit. Lang werd gedacht dat een zogeheten natteboltemperatuur van 35 graden of hoger dodelijk was; de gevoelstemperatuur is dan zo'n 70 graden. Maar onderzoek van Penn State University in de VS wees uit dat zelfs mensen tussen de 18 en 34 het bij een natteboltemperatuur van 31 graden al moeilijk krijgen.

Anders dan overstromingen of aardbevingen leidt hittestress meestal niet direct tot de dood. Het is een van de redenen dat slachtoffers van hittegolven ondervertegenwoordigd zijn in de cijfers van mensen die sterven als gevolg van natuurrampen, schrijft datawetenschapper Hannah Ritchie op haar weblog. De andere is dat alleen Europa probeert om die slachtoffers te tellen. Afrika, Amerika en Azië niet, terwijl de bevolking op dat laatste continent het meest onder extreme hitte te lijden heeft.Want slachtoffers vallen er wel degelijk, aldus Ritchie. Hittestress zorgt ervoor dat het hart harder moet werken en dat het lijf uitdroogt, waardoor de nieren het zwaar te verduren krijgen. Veelvoorkomende doodsoorzaken zijn daarom hart- en vaatziekten en nierfalen. En soms komt de dood wel per ommegaande. In april vorig jaar stierven er elf mensen aan een hitteberoerte, nadat ze in de volle zon een politieke bijeenkomst hadden bijgewoond in Maharashtra, een deelstaat van India.

Dat land houdt dit jaar verkiezingen: van 19 april tot 1 juni kunnen bijna een miljard Indiërs in verschillende etappes hun stem uitbrengen voor een nieuw parlement.

In april en mei is het altijd heet in India, maar door klimaatverandering worden de hittegolven langer en heter. In Bharagora, in het oosten, werd het dit jaar zelfs 46 graden. In India zijn nog geen hittedoden gemeld: eerdere meldingen zijn ingetrokken omdat patiënten onderliggende problemen bleken te hebben, zoals een zwak hart.De opkomst bij de eerste ronde van de verkiezingen, die op 19 april begon en waarbij inwoners van 21 staten mogen stemmen, lag 4 procentpunt lager dan bij de vorige verkiezingen: 66 procent van de kiezers bracht zijn stem uit. Net voor aanvang van de tweede ronde, op 26 april, riep premier Narendra Modi Indiërs op X op om vooral naar de stembus te gaan, hitte of geen hitte. 'Een hoge opkomst versterkt onze democratie', aldus de man wiens partij, de BJP, de gedoodverfde winnaar is.

De Indiase verkiezingsraad heeft stembureaus opgedragen om te zorgen voor drinkwater, voor overkappingen die schaduw bieden en voor kinderopvang. Ze moeten eerste hulp kunnen bieden en er moeten vrijwillige zorgverleners en ambulances klaar staan. Foto's van rijen wachtende kiezers laten zien dat die schaduw niet altijd voorhanden is.

Net als wachtende kiezers lopen ook mensen die buiten werken grote risico's. Eerder deze week kwam de International Labour Organization, onderdeel van de VN, met de schatting dat 2,4 miljard werkenden - zo'n 70 procent van alle werkenden wereldwijd - op enig moment aan extreme hitte zullen worden blootgesteld tijdens het werk. Het zijn de allerarmsten, aldus de ILO, die het meeste risico lopen.

Onder hen de riksja-rijders in Dhaka, Bangladesh. Terwijl de Bengaalse overheid haar burgers oproept om vooral binnen te blijven, hebben deze mannen niet echt een keus. Het is buiten in de loeihete stad werken of geen geld verdienen. "Het is heel zwaar om nu een riksja te trekken", zegt Mohammad Zamir, die geen fietsriksja heeft, maar eentje die hijzelf trekt, tegen Reuters. "Maar we kunnen niet thuisblijven, want waar moeten we dan van eten?"
Trouw

Johan
Berichten: 323
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Azië

Bericht door Johan » 30-04-2024 19:09

Myanmar heeft deze maand een temperatuur van 48,2 graden Celsius gemeten, de hoogste temperatuur sinds het begin van de metingen in het land 56 jaar geleden, zo meldde het nationale weerinstituut maandag. Volgens de staatsmedia zijn de temperaturen 3 à 4 graden warmer dan het gemiddelde voor april. Veel landen in Azië beleefden volgens de Wereld Meteorologische Organisatie in 2023 hun warmste jaar ooit. De Filippijnen, Bangladesh en Thailand kampten op 24 april met een extreme hitte. De autoriteiten lieten de scholen sluiten en vroegen de bevolking thuis te blijven. Belga
Uit Trouw

Karel
Berichten: 3234
Lid geworden op: 31-07-1978

Re: Azië

Bericht door Karel » 01-05-2024 14:30

Ieder jaar in april/mei/juni/juli extreme hitte in Zuid-Azië. Temperaturen tussen 40 en 50 graden. Gelukkig komt vanuit het zuiden de zw monsoon opzetten en dan temperaturen tussen 30 en 35 graden. Thailand c.a. is het eerste aan de beurt. De voortgang is hier te volgen:https://mausam.imd.gov.in/imd_latest/co ... onsoon.php

Afbeelding

Johan
Berichten: 323
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Zuid Amerika Trouw

Bericht door Johan » 07-05-2024 20:33

Noodweer en overstromingen richten ravage aan in Brazilië
In de stad Canoas brengen mensen hun spullen in veiligheid. foto reuters
IN DE STAD CANOAS BRENGEN MENSEN HUN SPULLEN IN VEILIGHEID. FOTO REUTERS
Onder water • Overstromingen als gevolg van extreem weer eisten in het zuiden van Brazilië de afgelopen week zeker 83 levens.
JORIS BELGERS
Wijdverbreide overstromingen in het zuiden van Brazilië hebben de afgelopen dagen aan 83 mensen het leven gekost. Daarnaast zijn er meer dan honderd mensen vermist, maakten de autoriteiten maandag bekend. Verwacht wordt dat het dodental nog substantieel zal oplopen.

De overstromingen zijn veroorzaakt door extreme regenval in het gebied, de deelstaat Rio Grande do Sul, in het zuidelijkste puntje van Brazilië. Ook grote delen van hoofdstad Porto Alegre staan onder water. Op beelden is te zien hoe vrijwilligers met ladders in bootjes door de straten varen om gestrande bewoners, gevlucht naar de daken van hun huizen, in veiligheid te brengen.

Behalve de provinciehoofdstad met anderhalf miljoen inwoners zijn nog honderden steden in de hele provincie getroffen door de hevige regenval, die rivieren en meren uit hun oevers heeft doen treden. Door de grote hoeveelheid water is donderdag een grote stuwdam deels gebarsten, wat de wateroverlast in omringende steden alleen maar erger maakte. Bruggen zijn meegesleurd, en wegen aan stukken gescheurd door aardverschuivingen en modderstromen. Ook melden Braziliaanse media plunderingen in door het slechte weer geïsoleerde steden.

Al dagenlang vliegen reddingswerkers met helikopters af en aan om mensen van de daken van hun huizen te halen. Meer dan 120.000 mensen hebben hun woningen moeten verlaten, meer dan 800.000 mensen zitten zonder schoon drinkwater. Tientallen wegen zijn afgesloten. De elektriciteit, internet- en telefoonverbindingen zijn in grote delen van het gebied uitgevallen.

De werkelijke schade is voorlopig niet te overzien. Volgens president Luiz Inácio Lula da Silva, die het rampgebied zondag bezocht, zijn de overstromingen de grootste die het land ooit heeft gezien. "Nooit eerder is er in zo'n kort tijdsbestek op één plek zoveel regen gevallen", zei hij op een persconferentie.

Dat wordt onderschreven door de Braziliaanse geologische dienst: deze overstromingen zijn ernstiger dan die van 1941, een ramp die gold als de grootste watersnood in het zuiden van Brazilië. In sommige steden stond het water nooit hoger, sinds de metingen 150 jaar geleden begonnen. Het waterpeil van de rivier Guaíba stond ook nooit zo hoog als afgelopen zondag. Op sommige plekken in het gebied viel in minder dan een week tijd 300 millimeter regen, een hoeveelheid die in Nederland gemiddeld in drie maanden tijd neerkomt.

Eduardo Leite, gouverneur van de staat, omschreef de overstroming als "de ergste klimaatramp die onze staat ooit is overkomen". Hij sprak van een 'oorlogsscenario' en zei dat 'er een soort Marshallplan' nodig is om het gebied te herbouwen. President Lula, die per helikopter over het getroffen Porto Alegre vloog, zei na afloop tegen journalisten dat we "niet langer achter dit soort rampen moeten aanrennen. We moeten kunnen inschatten wat er mis kan gaan en moeten aan het werk." Hij verklaarde dat hij zijn klimaatminister Marina Silva om een rampenpreventieplan heeft gevraagd.

De staat Rio Grande do Sul bevindt zich op een kantelpunt tussen het tropische en het poolklimaat, reden waarom het gebied sowieso al te duchten heeft van zeer droge periodes afgewisseld met hevige regenval. Maar, stellen wetenschappers, dit effect wordt door de gevolgen van door mensen veroorzaakte klimaatverandering verergerd, met de hevige overstromingen in het zuiden van Brazilië als gevolg. Afgelopen herfst werd het gebied al getroffen door zware regenval en een cycloon waarbij zo'n vijftig mensen omkwamen, juist na twee jaar aan hitte en droogte in het gebied. De regenval is nu aan het afnemen, maar verwacht wordt dat het nog dagen zal duren voor het water begint te zakken.

Dambreuken op Curaçao

Ook Curaçao werd dit weekend getroffen door overstromingen als gevolg van hevig noodweer. Enkele dammen braken door en de watermassa stroomde onder meer door natuurpark Hofi Mango. Niemand raakte gewond.

Johan
Berichten: 323
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Azië

Bericht door Johan » 29-05-2024 19:19

Het temperatuurrecord van 52,3 graden dat woensdag in de Indiase hoofdstad New Delhi werd gemeten, is mogelijk een meetfout. Dat zeggen Indiase meteorologen, die vermoeden dat er sprake was van een storing..
Uit nu.nl

Johan
Berichten: 323
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Azië

Bericht door Johan » 01-06-2024 17:43

Johan schreef:
29-05-2024 19:19
Het temperatuurrecord van 52,3 graden dat woensdag in de Indiase hoofdstad New Delhi werd gemeten, is mogelijk een meetfout. Dat zeggen Indiase meteorologen, die vermoeden dat er sprake was van een storing..
Uit nu.nl
Het was 49,1 graden Celsius.

Johan
Berichten: 323
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Azië

Bericht door Johan » 10-06-2024 13:01

De hitte in India houdt al 24 dagen aan en is daarmee de langstdurende hittegolf die het land ooit heeft getroffen. In delen van het noorden is het al sinds half mei warmer dan 45 graden.
In de hoofdstad New Delhi is gedurende deze hittegolf een recordtemperatuur van 49,2 graden gemeten. Het hitterecord uit 2022 is daarmee gesneuveld.
Uit nu.nl

Johan
Berichten: 323
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Azië

Bericht door Johan » 15-08-2024 13:59

Orkaan japan
Screenshot_2024-08-15-13-55-36-52_b6817fb136a45e72357093db0016662b.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Johan
Berichten: 323
Lid geworden op: 31-05-2011

Re: Azië

Bericht door Johan » 28-08-2024 16:53

Japan zet zich schrap voor de zware orkaan Shanshan, die vanaf vandaag over het land raast. Tienduizenden Japanners zijn aangespoord tot evacuatie na een noodwaarschuwing van de Japanse meteorologische autoriteit.
Uit nos.nl

Plaats reactie