Extreme hittegolf teistert noordwesten VS en delen Canada

Alles wat betrekking heeft op het buitenlands weer. Tropische stormen, orkanen, etc.
Sebastiaan
Berichten: 7531
Lid geworden op: 31-12-1977

Extreme hittegolf teistert noordwesten VS en delen Canada

Bericht door Sebastiaan » 24-06-2021 16:29

https://www.weer.nl/nieuws/2021/extreme ... len-canada
Extreme hittegolf teistert noordwesten VS en delen Canada
Een extreme hittegolf, met op uitgebreide schaal temperaturen tussen 35 en 40 graden en op diverse plaatsen ook flink daarboven, slaat de komende dagen toe in het noordwesten van de VS en in het zuidwesten en soms ook midden van Canada. Historische temperatuurrecords worden er hoogstwaarschijnlijk neergezet en speciaal voor al die bewoners in het gebied die nog geen airconditioning in huis hebben, staat een aantal zware dagen voor de deur.
Een groot hogedrukgebied op de Grote Oceaan is de brenger van de extreme hitte. Het zorgt in het westen van de VS en in het zuidwesten en midden van Canada voor extreem warme bovenluchten. Hieronder pot warmte, opgewekt door de sterke zon, zich op en kan niet naar hogere delen van de atmosfeer ontsnappen. De gebieden die met het fenomeen te kampen hebben, krijgen hierdoor met een explosieve hitteopbouw en extreem hoge temperaturen te maken.

Hitte breidt zich ver uit
Nu zijn ze in de VS aan hitte wel wat gewend, zeker in het zuidwesten waar staten als Californië, Nevada (betekent in het Spaans besneeuwd) en Arizona liggen. Door het hogedrukgebied op de Grote Oceaan was het daar al eerder dit jaar snoeiheet. Nu heeft het hogedrukgebied zich verder naar het noorden uitgebreid en komen ook het noordwesten van de VS, een plaats die juist om zijn zachte zomers bekend staat, en het zuidwesten van Canada aan de beurt.

Zowel in de omgeving van Seattle als aan de andere kant van de grens in Canada wordt in het weekend recordhitte verwacht. Maar het gebied sterkt zich veel verder uit en omvat eigenlijk het hele westen van de VS en de aangrenzende gebieden in Canada. Op veel plaatsen worden temperaturen tussen 35 en 40 graden verwacht, en kom je dieper het binnenland in, dan kan het kwik ook naar waarden tussen 40 en 45 graden stijgen. Vooral daar in Canada zijn dergelijke temperaturen nog nooit eerder gemeten, Deze hittegolf lijkt werkelijke ieder boekje te buiten te gaan.

Na het weekend wordt de hitte in de omgeving van Seattle wat getemperd, als daar weer wat koelere lucht van zee binnen kan dringen. In het binnenland en in Canada gaat de hittegolf langer door. Daar is een einde aan de hittegolf ook dan waarschijnlijk nog lang niet in zicht.

Extreme hitte in Rusland
Ook dichterbij huis is het heet. Zo wordt de Russische hoofdstad Moskou momenteel geteisterd door een historische hittegolf. Als gevolg van de klimaatverandering werd deze week een 120 jaar oud hitterecord voor de maand juni geëvenaard, zo meldt de Russische weerdienst.

Maandag werd in de hoofdstad een temperatuur van 34,7 graden Celsius gemeten. Deze temperatuur komt overeen met een hitterecord voor de maand juni dat uit 1901 stamt. Bovendien worden voor vandaag en morgen temperaturen van minimaal 35 graden voorspeld.

De hoogste temperatuur ooit die in Moskou werd gemeten, stamt uit juli 2010. Toen werd een temperatuur van 38 graden Celsius bereikt. Een groot deel van het westen van Rusland werd destijds getroffen door een hittegolf die gepaard ging met enorme branden.

Sint-Petersburg
Ook in Sint-Petersburg, de tweede stad van Rusland heerst deze maand een hittegolf met temperaturen tot 34 graden. Dat is de hoogst gemeten temperatuur in de stad sinds 1998.

Rusland heeft de afgelopen jaren vaker hitterecords verbroken. In juni vorig jaar werd in het dorpje Verchojansk een temperatuur van 38 graden Celsius gemeten. Het ging om de hoogste temperatuur ooit gemeten boven de Noordpoolcirkel.

Volgens wetenschappers komen hittegolven vanwege de klimaatverandering steeds vaker voor. Ook de intensiviteit en impact van deze hittegolven nemen toe.

Ook bij ons komt hitte dichterbij
In Nederland hebben we tot nu alleen in Brabant en Limburg en in delen van Gelderland en Overijssel regionale hittegolven gehad. Ook bij ons wordt het vanaf zaterdag weer warmer, maar zijn echte excessen nog niet in zicht. Wel komt de extreme hitte langzaam dichterbij.

Boven Spanje komt de komende dagen een hoeveelheid extreem warme lucht terecht. Daar kunnen de temperaturen op steeds grotere schaal tot waarden tussen 35 en 40 graden stijgen.

Een echt idee van hoe warm die lucht is, krijgen we pas als we de Middellandse Zee oversteken en in Algerije de woestijn in gaan. Daar kan het kwik de komende dagen steeds tot tussen 45 en 50 graden oplopen. Ook voor die gebieden zijn dat extreem hoge temperaturen. In die zin is het te hopen dat de wind in Nederland voorlopig uit het noorden blijft waaien en niet naar het zuiden draait.

Karel
Berichten: 2779
Lid geworden op: 31-07-1978

Re: Extreme hittegolf teistert noordwesten VS en delen Canada

Bericht door Karel » 25-06-2021 12:28

Interessant Sebastiaan,

Opvallend dat in dit verhaal geen dauwpuntstemperaturen voorkomen. In Noord-Aftrika rond het vriespunt in het binnenland. Essentieel bij hittebeoordeling.


Sebastiaan
Berichten: 7531
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Extreme hittegolf teistert noordwesten VS en delen Canada

Bericht door Sebastiaan » 27-06-2021 13:42

https://www.bloomberg.com/news/articles ... ason-looms

Historische droogte. Ergste moet nog komen.

Gerben
Berichten: 13141
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Extreme hittegolf teistert noordwesten VS en delen Canada

Bericht door Gerben » 28-06-2021 10:59

45 graden! Vandaag wat hoger waarschijnlijk
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Daniël
Berichten: 1240
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Extreme hittegolf teistert noordwesten VS en delen Canada

Bericht door Daniël » 28-06-2021 17:45

Over de extreme hitte in het westen van de VS. Je ziet daar ook een 'Spaanse Pluim' met zeer hete lucht op 850 hPa, alleen is die pluim veel heter dan bij onze Spaanse Pluimen het geval is.
GFSOPNA12_0_34.png
GFSOPNA12_0_2.png
GFSOPNA12_0_1.png
GFSOPNA12_0_22.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Daniël
Berichten: 1240
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Extreme hittegolf teistert noordwesten VS en delen Canada

Bericht door Daniël » 28-06-2021 17:49

Dat hoog boven het westen van de VS is zelfs in de stratosfeer op 50 hPa terug te vinden.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gerben
Berichten: 13141
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Extreme hittegolf teistert noordwesten VS en delen Canada

Bericht door Gerben » 28-06-2021 18:50

Over die extreme kou heeft het niemand.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Sebastiaan
Berichten: 7531
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Extreme hittegolf teistert noordwesten VS en delen Canada

Bericht door Sebastiaan » 28-06-2021 19:09

Historische hittegolf in westen Canada en USA
https://www.weer.nl/nieuws/2021/histori ... ada-en-usa
De extreme hittegolf die het westen van de VS en delen van Canada in de greep heeft, heeft zondag in Canada tot de hoogste temperaturen ooit geleid. In Lytton in British Columbia werd een temperatuur van 46,6 graden aangetekend, 1,6 graden boven het uit juli 1937 stammende oude record, opgetekend in de plaats Saskatchewan.
Ook op andere plaatsen werden temperatuurrecords aangetekend. Diverse delen van Canada kregen voor het eerst in de geschiedenis met temperaturen boven 40 graden te maken. In de ten noorden van Vancouver gelegen Pembertonvallei zijn diverse mensen geëvacueerd doordat de sneeuw in de bergen zo hard was gaan smelten dat de rivier overstroomde.

Gevoelstemperaturen tot 50 graden
De ergste hitte in Canada wordt vandaag en morgen verwacht. Zowel in British Columbia als in Alberta kan het op diverse plaatsen in het laagland rond 45 graden worden. In de stad Abbotsford in de Fraser vallei kunnen de gevoelstemperaturen, omdat de luchtvochtigheid daar erg hoog is, tot rond 50 graden oplopen. De kans is verder groot dat in Lytton het gisteren gevestigde record van 46,6 graden vandaag alweer scherper wordt gesteld.

Afkoelcentra
Omdat de Canadezen een hittegolf van dit kaliber nooit eerder hebben meegemaakt, zijn veel scholen in de door hitte getroffen gebieden vandaag gesloten. Voor mensen die thuis geen airconditioning hebben, zijn speciale centra geopend waar ze terecht kunnen om af te koelen.

Heat Dome
De hitte in de VS en in Canada wordt veroorzaakt door een niet wijkend hogedrukgebied op de Grote Oceaan. Het blijft langere tijd op een vaste plek liggen en werkt in dat gebied als het ware als een deksel op een pan, waaronder de warmte of in dit geval hitte gevangen blijft. De wind, die door dit hogedrukgebied wordt veroorzaakt, in combinatie met de aanwezigheid van de Rocky Mountains heeft in het gebied bovendien door dalende luchtbewegingen tot extreme warmte in de bovenlucht geleid. Dalende lucht warmt op. De felle zon doet de rest. Ook in het noordwesten van de VS, bij voorbeeld in de omgeving van Seattle, zijn veel temperatuurrecords verbroken op plaatsen waar de zomer nomaalgesproken heel aangenaam verloopt. Deze delen van Canada en de Verenigde Staten hebben nog nooit zo’n intense hittegolf meegemaakt. Amerikaanse en Canadese meteorologen spreken van een zogeheten Heat Dome, vrij vertaald: een hittekoepel.

Hitte zorgelijk
In de zomermaanden komt het natuurlijk vaker voor dat ergens op aarde extreem hoge temperaturen worden gemeten, maar dat dit eind juni al deze vormen aanneemt en ook in een omgeving die juist helemaal niet bekent staat om hitte, is zorgelijk te noemen. De Amerikaanse weerdienst sprak in hun vroege voorjaarsverwachting al van een hoge potentie op het ontstaan van zo’n hittekoepel. Na een langdurige La Nina, zijn de wateren aan de oostkant van de Stille Oceaan koeler dan normaal en is het westelijke deel juist warmer. Door dit temperatuurverschil werd een circulatie gecreëerd die een tropische luchtmassa van west naar oost transporteerde en waarbij de hitte opgepikt werd door de straalstroom. Uiteindelijk arriveerde die hitte in dit geval dus nu in het westen van Canada en de USA en zit gevangen onder die hittekoepel.

Three digit heatwave
Zoals eerder gezegd worden de hoogste temperaturen vandaag en morgen verwacht en dat zullen vaak 3-cijferige waarden zijn in Fahrenheit. Men spreekt er ook dan ook wel over een historische three-digit heatwave. De hitte lijkt zich nog iets verder uit te breiden tot in delen van Californie, Idaho, Nevada en zelfs westelijk Montana. Vorige week kwam het daar ook al tot extreem hoge temperaturen, waarbij de stad Las Vegas zijn oude temperatuurrecord verbrijzelde met een zinderende 114 graden Fahrenheit, ofwel 45,5 graden. Miljoenen mensen in zowel Canada als de Verenigde Staten zijn gewaarschuwd voor de extreme hitte.


Plaats reactie