Nooit eerder werd zo'n hoge gevoelstemperatuur gemeten

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Sebastiaan
Berichten: 12181
Lid geworden op: 31-12-1977

Nooit eerder werd zo'n hoge gevoelstemperatuur gemeten

Bericht door Sebastiaan » 16-08-2023 09:49

Nooit eerder werd zo'n hoge gevoelstemperatuur gemeten
Het in Iran gelegen vliegveld Qeshm Dayrestan International Airport, gelegen aan de ingang van de Perzische Golf en in de buurt van de stad Bandar Abbas, registreerde gisteren een gevoelstemperatuur van maar liefst 81 graden, bij een dauwpuntstemperatuur van 36 graden. Die 81 graden gevoelstemperatuur zou een evenaring van het wereldrecord betekenen, de gemeten dauwpuntstemperatuur zelfs een wereldrecord. Tegen dit type hitte is de mens niet meer bestand. Dit is wat ze dodelijke hitte noemen.
Even voor de duidelijkheid: als het heet is, is de hitte beter te verdragen als de lucht droog is. In droge lucht is de dauwpuntstemperatuur relatief laag. Je moet de lucht dan ver laten afkoelen om het mistig te laten worden. Als de luchtvochtigheid laag is, kan de mens zijn lichaam makkelijk op temperatuur houden door te zweten. Dat zweet verdampt en koelt de huid. Dat voelt, als het heet is, heel prettig aan en helpt je niet te oververhitten.

Dodelijke hitte
Is de luchtvochtigheid hoog, tijdens een hete dag., dan help zweten veel minder. Het vocht op de huid verdampt moeilijk en helpt nauwelijks meer om je lichaam op temperatuur te houden. Je wordt er nat van en het voelt buiten klam en benauwd aan. Hoe extremer de combinatie van deze twee factoren, hoe lastiger het is om uitzonderlijke hitte te weerstaan. Op een bepaald moment kan hitte op deze manier zelfs dodelijk worden. https://www.weer.nl/nieuws/2023/wat-is-dodelijke-hitte

Plaats reactie