Windmodel t.b.v. mogelijke meteoriet Zeeland

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Tammo Jan
Berichten: 4
Lid geworden op: 28-05-2016
Contacteer:

Windmodel t.b.v. mogelijke meteoriet Zeeland

Bericht door Tammo Jan » 05-06-2023 21:56

Een vraag. Afgelopen nacht (2023-06-04 22:10 UTC) is er een heldere vuurbal boven Zeeland waargenomen. Misschien heeft een klein deel van deze meteoroïde de fase in de atmosfeer overleefd, er zou dus ergens iets op de grond kunnen liggen. Voor het zichtbare deel van de val hebben we met de data van een stuk of tien meteorencamera's de baan prima in orde. Maar tijdens het laatste stuk is er geen licht meer, dit hebben we dus niet op camera. Voor deze 'dark flight' bestaat software, maar die heeft een goed windmodel nodig. De dark flight begon op 28km hoogte. Uit verschillende bronnen valt wel winddata te halen voor tot 16 kilometer hoogte, maar de dark flight begon op 28 km hoogte. Is iemand in de gelegenheid om een windmodel te draaien?

Een deel van de meteoorwaarnemingen staat op https://fireball.fripon.org/displaymult ... p?id=20346

Edward
Berichten: 1856
Lid geworden op: 30-04-2010

Re: Windmodel t.b.v. mogelijke meteoriet Zeeland

Bericht door Edward » 08-06-2023 00:06

Het leek mij dat de sondehub.org-website wel tools heeft die je van dienst zouden kunnen zijn, al is bij radiosondes de verticale verplaatsing ca. 30 km per 1 tot 2 uur (de radiosondes gaan normaal tot de benodigde hoogte van ca. 30 km!). Zij reconstrueren ook het trajectorie door de atmosfeer. Natuurlijk vindt bij jouw toepassing de verticale verplaatsing over die 30 km in een duidelijk korter tijdsbestek plaats. Ik weet of je er wat aan hebt, maar als je naar hun github gaat en de userguide bekijkt (https://github.com/projecthorus/sondehu ... User-Guide):

Uit die documentatie:
"The Tawhiri flight-path prediction system used by SondeHub was developed by Cambridge University Space-Flight. We run our own instance of Tawhiri, utilising wind data gathered from the Global Forecast System S3 mirror."

Ze gebruiken dus een GFS-mirror, waarvan ongetwijfeld brondata ergens online in de code van deze Cambridge University Space-Flight tool moet worden gedownload (voor Tawhiri).
Dus als je in dit stukje githubdocumentatie doorklikt, kan je allicht een heel eind verder komen! Mits je op tijd bent om de data van een paar dagen geleden te downloaden, maar die zouden nog enige tijd beschikbaar moeten zijn.

En later komen ze op een gegeven moment als reanalysedata beschikbaar, waarbij je winden uit ERA-5 van ECMWF zou kunnen downloaden. Die gaan verticaal ook tot boven 10 hPa (28-32 km), als ze eenmaal in het archief staan. Dat duurt voor de voorlopige release van ERA-5 ongeveer 5 dagen (https://cds.climate.copernicus.eu/). Maar na 2-3 maanden worden de data soms herzien:

https://cds.climate.copernicus.eu/cdsap ... b=overview schrijft:
"ERA5 is updated daily with a latency of about 5 days. In case that serious flaws are detected in this early release (called ERA5T), this data could be different from the final release 2 to 3 months later. In case that this occurs users are notified."

Plaats reactie