Zomer 2023

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Daniël
Berichten: 1480
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Zomer 2023

Bericht door Daniël » 11-05-2023 08:41

Kalil schreef:
10-05-2023 21:12
Ik ben meer een voorstander van droge hitte en dan maar die 40 graden, maar als de lucht zo vochtig is met dan ook nog 35 graden kunnen wel van die heerlijke zware onweersbuien ontstaan. Door al het vocht wat er in de bodem zit is het niet gek dat er aankomende zomer waarschijnlijk veel buien gaan vallen.
Wanneer de lucht vochtig is, moet de bovenlucht ook meewerken om buien te doen ontstaan. Vochtige lucht met daarbij een stevige hoogterug boven onze omgeving, dan hoef je echt geen buien te verwachten.

Ko
Berichten: 5914
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Zomer 2023

Bericht door Ko » 12-05-2023 09:40

John schreef:
10-05-2023 09:26
Ko schreef:
09-05-2023 22:33
Misschien word het wel een zomer zonder 30 graden. Net als dat dit voorjaar zonder 25 graden verloopt.

Ze hebben het in dat verhaal over de kleine kans op een erg warme zomer vanwege al dat vocht, en als dat verdampt die kostende energie niet gaat naar de stijging van temp. Hoe kan het dan dat zomer 1983 zo heet was na een kletsnat voorjaar? In 1994 zelfs nog een sterker voorbeeld: een kletsnatte overstromingswinter en een behoorlijk nat voorjaar, gevolgd door een bloedhete zomer. Best wel tegenstrijdig dit. :roll:
Misschien is het wel zo, dat de zomers van 1983 en 1994 nog heter zouden zijn geworden zonder nat voorjaar...
Of misschien dat 1983 en 1994 grote uitzonderingen waren en het normaal dus wel koel blijft in de zomer volgens die theorie, zoals zomer 1998.

Leuk om te kijken wat de zomer dit jaar gaat doen, en zomers in de toekomst met kletsnatte voorjaren.
De winters waren mooi, heel vroeger.

Daniël
Berichten: 1480
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Zomer 2023

Bericht door Daniël » 12-05-2023 10:03

Op "46-Daagse: de zomer klopt aan de deur" van Weer.nl:
In de zomermaanden

Voor de zomermaanden lijkt er, in Europa althans, geen echt verband tussen een El Niño en het weersverloop hier. Wereldwijd is dat anders. Zo wordt het orkaanseizoen in de Atlantische sector door El Niño onderdrukt. Na meerdere actieve seizoenen achter elkaar, lijkt er nu een minder actief seizoen aan te komen. Verder zien we dat vrijwel alle seizoensmodellen voor de zomer hinten op het veelvuldig voorkomen van hogedruk in de ring om de Noordpool heen, een situatie die zich nu al aftekent. Het zwaartepunt van die hogedruk zou dan boven West-Canada en boven Scandinavië terechtkomen.

Als die hogedrukgebieden er inderdaad komen en blijven, de komende maanden, dan is er voor onze omgeving nog maar één vraag die overblijft: zijn de hogedrukgebieden zo sterk dat buien vanuit het zuiden ons niet meer kunnen bereiken? Of zijn ze niet sterk genoeg, en gaan we een warme, maar ook wisselvallige zomer tegemoet? Die vraag is extra interessant omdat het zeewater bij Spanje en Portugal nu zoveel warmer is dan normaal. En we potentieel in buiensituaties, die hun oorsprong (mede en dan door de aanvoer van extra vochtige lucht) in dat gebied vinden, over veel extra vocht in de lucht zouden kunnen beschikken. In de komende weken lijken beide zijden van de medaille een kans te maken.
Artikel geschreven door Reinout van den Born.
Laatst gewijzigd door Daniël op 13-05-2023 18:59, 1 keer totaal gewijzigd.

Sebastiaan
Berichten: 12244
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Zomer 2023

Bericht door Sebastiaan » 12-05-2023 13:32

Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Ted
Berichten: 4013
Lid geworden op: 31-03-1984

Bericht door Ted » 12-05-2023 19:00

.
Laatst gewijzigd door Ted op 18-05-2023 20:32, 1 keer totaal gewijzigd.

Daniël
Berichten: 1480
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Zomer 2023

Bericht door Daniël » 13-05-2023 18:58

Weer.nl: "Alle soorten weermodellen zitten op één lijn":
Alle soorten weermodellen zitten op één lijn
In 'Weermodellenland' zijn er vele soorten modellen waar meteorologen gebruik van kunnen maken. Sommige gaan tot 2 dagen vooruit en zijn geschikt voor het modelleren van (onweers)buien. Modellen zoals het Europese ECMWF rekenen tot 10 à 15 dagen vooruit. Voor de nog langere termijn zijn er de meerweekse verwachtingen en zelfs seizoensmodellen. En het opvallende is dat momenteel eigenlijk alle soorten weermodellen op ongeveer dezelfde lijn zitten. Hoe zit dat precies?
Artikel geschreven door Jelmer van der Graaff.

Sebastiaan
Berichten: 12244
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Zomer 2023

Bericht door Sebastiaan » 22-05-2023 09:58

Zomerverwachting 2023: warm, zonnig en eerste helft vaak droog
De zomer van 2023 wordt volgens Weer.nl warm en zonnig. Hoewel de neerslagverwachting voor de zomer als geheel onzeker is, zou het weerbeeld met name in de maanden juni en juli ook vaak droger dan normaal kunnen uitpakken.
Warme en zonnige zomer verwacht
Vooral de eerste helft vaak droog
Augustus onzekerder, zeker voor wat neerslag betreft
Mocht deze verwachting uitkomen, dan past de zomer van 2023 in het beeld dat het overgrote deel van de zomers in de laatste 10 jaar heeft laten zien. De laatste keer dat de zomers, op basis van de nu geldende normalen, koeler dan gebruikelijk uitpakten, was in de jaren 2011 en 2012. Vooral de zomer van 2011 was met een gemiddelde temperatuur van 16,3 graden (tegen 17,4 graden normaal nu) duidelijk aan de koele kant. Met 16,9 graden kwam de zomer van 2012 ook een halve graad onder gemiddeld uit.

Bijna alle zomers sinds 2011 en 2012 waren zonniger dan normaal, met grote uitschieters naar boven in 2018 en vorig jaar. Voor wat de zomerneerslag betreft, was het beeld grilliger. Zo verliepen de zomers van 2013, 2018 en vorig jaar erg droog, in 2014 en 2014, maar ook in 2017 en in 2021 viel juist duidelijk meer regen dan normaal.

El Niño en Oceaan
Belangrijk voor de weersontwikkeling in de komende zomer lijken de start van El Niño, in het gebied langs de evenaar tussen Peru aan de ene en Indonesië aan de andere kant, en de gemiddeld hoge watertemperaturen in ons deel van de Atlantische oceaan. De start van El Niño wordt ieder moment verwacht, omdat de afwijking van de watertemperaturen in het centrale deel van het eerdergenoemde gebied nu al op plus 0,5 graden staat. Dat is de drempelwaarde voor de start van een El Niño. Alleen in het westen, in de omgeving van Indonesië, moet het warme water de komende tijd nog aankomen.

Dat gebied in het westen, ook wel ENSO Regio 4 genoemd, lijkt voor het zomerweer in Europa van groot belang. Er blijkt een redelijk sterk verband te zijn tussen de gemiddelde zomertemperaturen in de westelijke helft van Europa en de zeewatertemperaturen in die ENSO Regio 4. Hoe warmer het zeewater daar wordt (hoe sterker dus de El Niño), des te groter is de kans dat de zomertemperaturen in de westelijke helft van Europa duidelijk hoger dan normaal uitpakken. Grappig genoeg is dat verband er met de centrale en oostelijke regio’s in het ENSO-gebied vrijwel niet. Hoe sneller El Niño zich de komende weken dus westwaarts uitbreidt, hoe groter de kans dat de zomer bij ons warm uitpakt.

Warmte in Zuid-Europa
De warmte op de Atlantische Oceaan correleert met de temperaturen in de zuidelijke helft van Europa. Vooral in Spanje en Portugal is het, ondanks de buien van dit moment, in het algemeen gesproken nog erg droog. Datzelfde geldt voor het zuiden en zuidoosten van Frankrijk. Droge bodems werken extra hoge temperaturen gedurende de zomermaanden in de hand, omdat maar nauwelijks warmte van de zon aan het laten verdampen van bodemvocht verloren gaat. In Spanje is het in april en mei dan ook al erg heet geweest.

Mocht zich boven het zuiden van Europa de komende weken opnieuw een hittepoel vormen, en krijgt de wind bij ons eens een zuidelijke component, dan kan die hitte natuurlijk ook noordwaarts uitstromen en onze omgeving bereiken. Is het bij ons dan ook eens langere tijd droog geweest, wat de eerste helft van de zomer goed kan gebeuren, dan zijn ook in onze omgeving van tijd tot tijd hoge temperaturen denkbaar.

Drukverdeling
Voor wat de drukverdeling betreft, lijkt het erop dat hogedrukgebieden in het noorden de komende mogelijk twee maanden de overhand hebben. Bijna alle seizoensmodellen laten dit zien. Het Engelse rekenmodel laat de hogedrukgebieden vanaf juli de Oceaan op gaan, in de richting van het zeegebied ten zuiden van IJsland en Groenland. Dat zou voor de temperatuur met noordenwinden de meest gematigde variant zijn.

Voor augustus ziet de verwachting er onzekerder uit. De kans bestaat dat lagedrukgebieden op de Oceaan, al dan niet geholpen door restanten van het in die periode weer op gang gekomen orkaanseizoen, hun invloed tot over onze omgeving uitbreiden. Komt die omslag er inderdaad, dan hoeft het met zuidelijke tot zuidwestelijke winden nog niet meteen koeler te worden, maar wordt het wel een stuk wisselvalliger. Vooral de augustusmaand is daardoor de reden waarom de neerslagverwachting voor de zomer onzeker is. Ook in juni en in juli kunnen storingen met regen- en onweersbuien ons vanuit het zuiden af en toe bereiken, maar met de hogedruk steeds in het noorden is het dan de vraag of die neerslag grootschalig genoeg is om de normale neerslagsom te laten vallen.

Eigenlijk zien we het nu al
Het interessante is dat we de drukverdeling, zoals de meeste seizoensmodellen die voor de komende grofweg twee maanden verwachten, eigenlijk nu al zien. Het Noordpoolgebied wordt door meerdere hogedrukgebieden omgeven, die allemaal een noordelijke positie hebben en waarvan de zwaartepunten boven Canada en Scandinavië liggen. Die situatie lijkt zeer hardnekkig. Volgens de laatste uitdraai van het Europese model voor de komende zes weken vooruit, lijkt in die hele periode hierin nauwelijks iets te veranderen.

Al met al lijken we voor de komende zomermaanden dan ook met een redelijke mate aan vertrouwen te kunnen zeggen dat ze in het algemeen zonnig, warm en gedurende de eerste helft van de zomer ook vaak droog zullen verlopen. Vooral voor de augustusmaand is de verwachting onzekerder, zeker als het om de neerslaghoeveelheden gaat. Mocht er de komende tijd iets in dit beeld veranderen, dan melden we dat natuurlijk meteen. https://www.weer.nl/nieuws/2023/zomerve ... vaak-droog


Ko
Berichten: 5914
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Zomer 2023

Bericht door Ko » 29-05-2023 19:25

Het is als wat er in dat artikel wordt geschreven. Een periode van vijf jaar is veel te kort om conclusies te trekken. Zou ook een afwisseling kunnen zijn op die vele kletsnatte zomers die we daarvoor allemaal hadden.

Eind negentiger jaren vorige eeuw was de slogan nog 'het regent vaker en harder' die ook al aangepast is. Diverse uitspraken bewegen met het weer mee. Ze verschijnen en verdwijnen ook weer.

Zolang het langjarig gemiddelde neerslag van een zomermaand niet drastisch zakt valt het nog wel mee. Al wil ik niet bewereen dat het niet opvallend is wat er de laatste jaren gebeurt. Voorlopig zijn de zomermaanden nog gestegen in hun gemiddelde neerslag.
De winters waren mooi, heel vroeger.

Sebastiaan
Berichten: 12244
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Zomer 2023

Bericht door Sebastiaan » 31-05-2023 08:57

Van de week las ik op Netweather een bijdrage van Tamara over de toenemende kans dat VK komende tijd te maken krijgt met warme, vochtige lucht uit het Z. Ik zie dat nu voor het eerst terug bij EC. Het komt door 'vervelende' depressies bij Portugal.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Plaats reactie