Winter 2022

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Pieter
Berichten: 3054
Lid geworden op: 31-12-2008

Re: Winter 2022

Bericht door Pieter » 15-12-2021 21:35

Koude kerst van de kaart geveegd
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gerard
Berichten: 13570
Lid geworden op: 31-12-2004

Re: Winter 2022

Bericht door Gerard » 15-12-2021 22:38

Pieter, je kan ook nog naar ECMWF kijken en andere modellen. Eigenlijk moet je naar een aantal prognoses achtereen kijken voordat je een conclusie kan trekken voor zoveel dagen vooruit. Er zijn meer oplossingen dan die ene uitdraai. Daarom geeft Adri de kans op winterweer on percentages weer (van ECMWF): zoveel uitvoerpercentage voor koud, zoveel voor warm en zoveel voor iets er tussenin.

Sebastiaan
Berichten: 12288
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Winter 2022

Bericht door Sebastiaan » 16-12-2021 09:23

Pluim. Heerlijk dauwpunt bij de control LT.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Ko
Berichten: 5930
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Winter 2022

Bericht door Ko » 16-12-2021 09:26

App nog steeds koud in de week van kerst. Ietsje minder dan de afgelopen twee dagen maar nog steeds wat Hellmann mogelijk.

Helaas is de aaneengesloten sombere periode al weer ten einde. Terwijl een groot deel van het land mist heeft schijnt hier helaas de zon.
Op naar een koel, nat en somber zomerseizoen.

Sebastiaan
Berichten: 12288
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Winter 2022

Bericht door Sebastiaan » 16-12-2021 10:26

Winter staat te trappelen; vanaf dinsdag is het zover
Het zachte weer mag dan nog een paar dagen aanhouden, de winter staat letterlijk te trappelen. Het zag er al en paar dagen naar uit dat het volgende week gevoelig kouder zou worden, maar de weerkaarten zoals die vanochtend uit de weercomputers rolden, laten steeds meer klassiek winterse trekjes zien. Met een hogedrukgebied dat naar het zeegebied bij IJsland en Groenland opschuift en zeer dominant wordt op de weerkaarten, een straalstroom die heel ver naar het zuiden afzakt en een koudereservoir boven Scandinavië dat steeds meer aangesproken wordt.

Zo vanaf midden volgende week laat het Europese rekenmodel boven het noorden en noordwesten van Europa zelfs een soort noord tot noordoostcirculatie ontstaan, waarmee lagedrukgebieden vanuit het koude gebied boven Scandinavië onze kant op worden gestuurd. Dit zijn fenomenen die sterk aan de grote winters van vroeger doen denken. Als dit uitkomt, maken we op korte termijn meteen al iets heel bijzonders mee. Het past ook mooi in de lijn van onze winterverwachting.

La Niña, QBO en MJO
We roepen het al tijden. De combinatie van een La Niña, een toenemende QBO-oost en het gedrag van de MJO (sterk in zijn fase 7 en zelfs op weg naar fase 8) moet, ondanks het feit dat de poolwervel op dit moment bijna supersonisch sterk is, bij ons in bijzondere drukverdelingen kunnen uitmonden. Normaal zou je met een poolwervel zo sterk als die van nu óp het Noordelijk Halfrond een strakke westcirculatie verwachten, met bij ons de ene na de andere storing, vaak regen en veel wind en vooral temperaturen die steeds hoger zijn dan normaal in deze fase van december.

In werkelijkheid zien we een poolwervel die volledig ontkoppeld is van datgene wat zich eronder in de troposfeer afspeelt. Er is geen westcirculatie. Wel hebben we een sterk hogedrukgebied boven het noordwesten van Europa dat de drukverdeling blokkeert. Het is op weg naar het noorden, naar het gebied bij IJsland en Groenland, zoals je op basis van de fasen 6, 7 en 8 van de MJO mag verwachten, net als bij voorbeeld in de winter van 1962/193 (als één van de voorbeelden) gebeurde.

Koudepoel boven Scandinavië
Omdat het hogedrukgebied naar het noorden trekt, wordt de straalstroom niet alleen op de Oceaan, maar ook boven het Europese continent steeds verder naar het zuiden gedrongen. Tegelijkertijd bouwt zich aan de oostkant van het hogedrukgebied in het noorden boven Scandinavië een steeds grotere koudepoel op. Lagedrukgebieden van de Oceaan, die tot een steeds zuidelijkere koers worden gedwongen, proberen zich nog wel met het weer bij ons te bemoeien, maar krijgen het er steeds lastiger mee. Het zijn straks de lagedrukgebiedjes uit het noorden de échte kou nog even blokkeren. Tegelijkertijd kunnen die later volgende week wel hier en daar wat sneeuw brengen.

Maandag al stroomt de koude lucht met een naar noordoost draaiende wind het land binnen. In de avond begint het dan ook op steeds meer plaatsen te vriezen, in de nacht naar dinsdag kan het hier en daar al tot matige vorst komen. Dinsdag overdag lijkt het kwik op sommige plaatsen onder het vriespunt te blijven. In de loop van dinsdag en woensdag trekt het eerste lagedrukgebied vanuit Scandinavië naar het zuiden. De wind bij ons wordt dan even noordwestelijk en iets zachtere lucht kan vanaf de Noordzee het land op komen. Na een nacht met opnieuw lichte vorst komt het kwik overdag enkele graden boven het vriespunt uit. Verder trekt een bandje met wat lichte regen of sneeuw vanuit het noorden over het land. Veel neerslag wordt er niet verwacht.

Klassiek winterse drukverdeling
In de tweede helft van de week, in de aanloop naar de kerstdagen, zien we de klassiek winterse drukverdeling ontstaan. Het is dat er boven het koude Scandinavië steeds weer kleine lagedrukgebieden ontstaan, die onze kant op komen, anders stroomde de kou van daar zonder meer over ons land uit. Nu duurt dat nog tot globaal Eerste Kerstdag. Dat wil niet zeggen dat de temperaturen voor die tijd al niet laag zijn. Na woensdag vriest het in de nachten nog steeds licht en tijdens opklaringen matig, Overdag is het rond het vriespunt. Heel lokaal valt wat sneeuw.

Ook in de pluim van het Europese model zet de kou steeds meer door. Verder zien de Amerikaanse kaarten eveneens allemaal aankomen, maar die worstelen (zoals vaak) met de Atlantische invloed op dit alles. Waren de berekeningen van 06, 12 en 18 UTC van gisteren allemaal redelijk vergelijkbaar met die van het Europese model van nu, in de run van OO UTC van vanochtend kwamen ook weer meer zachte opties naar voren; de Atlantische invloed dus. Het is altijd interessant om te zien welk van de modellen deze invloeden het beste oppikt. Vaak is het Europese model winnaar.

Zoals we in de 30-daagse verwachtingen van de laatste tijd al zagen, is dit een winterperiode die mogelijk lang gaat duren. De Europese pluim bevestigt dit beeld vanochtend. Binnen de onzekerheid, zoals we die hiervoor al hebben besproken, lijkt er tot het einde van dit jaar geen grote verandering meer te komen in het drukpatroon, zoals zich dat instelt. Mogelijkerwijs staan we dus aan de vooravond van een koude periode die weleens lange tijd zou kunnen gaan aanhouden.

Uw dagelijkse portie RvdB ;) https://www.weer.nl/nieuws/2021/winter- ... -het-zover

Ko
Berichten: 5930
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Winter 2022

Bericht door Ko » 16-12-2021 14:02

De hele dag zon en nu 12 graden. De winter was al ver te zoeken maar dit voorjaarsweer doet er nog een schep bovenop. Niet voor te stellen dat het komende tijd winters wordt.
Op naar een koel, nat en somber zomerseizoen.

Frank
Berichten: 38
Lid geworden op: 31-12-1973

Re: Winter 2022

Bericht door Frank » 16-12-2021 17:18

Ook in Delft en omgeving vandaag schandalig mooi en griezelig fraai weer voor de tijd van het jaar. Zou door ons aller Ko verboden moeten worden. Met plezier gewandeld naar en van een nabije vaccinatie-locatie voor de Booster prik.

John
Berichten: 7865
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Winter 2022

Bericht door John » 16-12-2021 17:36

Misschien dat Reinout opleeft bij het zien van deze uitdraai van GFS- oper 12utc.

De noordelijke afsluiting is natuurlijk mooi, maar in ons gebied en dat herhaalt zich in veel uitvoer is er weinig gradiënt op hoogte.

Zoals ik het zie hebben we grote kans in een soort van niemandsland te komen. En overgangszone tussen de echt koude lucht ten noordoosten van ons en vrij zachte oceaanlucht ten zuidwesten van ons.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

John
Berichten: 7865
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Winter 2022

Bericht door John » 16-12-2021 17:46

Hieronder spannende kaart qua invloedssfeer. Stromingspatroon op 3 kilometer.
De echte koude massa kan er zo niet inkomen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Winter 2022

Bericht door Gerben » 16-12-2021 17:47

Kaarten worden beter. Rond kerst sneeuw en daarna stroomt de koudere lucht binnen
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Plaats reactie