Herfst 2021

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Herfst 2021

Bericht door Gerben » 12-08-2021 00:20

Vroeg herfst dit jaar
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Ko
Berichten: 5914
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Herfst 2021

Bericht door Ko » 12-08-2021 07:47

Benieuwd hoe de herfst gaat verlopen na een koud voorjaar en gemiddeld vrij normale zomer. Voor de afwisseling (na zoveel jaren te warme herfsten) hopelijk een koude herfst. Mag een herhaling zijn van 2015 of nog kouder. In 2015 zat zowel kou als vooral somberheid in oktober met recordaantal zonloze dagen.

Of natuurlijk een herfst als 1998. Daar zat echt alles in. Alle maanden ruim te koud, zeer nat met somberheid, stormdagen en volop sneeuw in november. Ook november 1993 mag op herhaling.
De winters waren mooi, heel vroeger.

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Herfst 2021

Bericht door Gerben » 19-08-2021 13:38

Vandaag 11:53Laatst bijgewerkt, vandaag 11:53Herfstverwachting: wordt het een koude een droge herfst?Met nog minder dan twee weken te gaan, loopt de meteorologische zomer van 2021 op zijn einde en werpt de herfst zijn schaduwen vooruit. Wat mogen we van het weer tijdens de herfst verwachten? De eerste voortekenen voor Noordwest-Europa zijn dat het in de loop van de maanden september, oktober en november weleens kouder zou kunnen worden, kouder dan normaal ook. Hogedrukgebieden maken daarbij de dienst uit en daardoor kan het ook een stuk droger dan normaal zijn. Vooral voor de septembermaand zijn de verwachtingen wel erg onzeker.

De zomer van 2021 viel dit jaar in juni, zou je kunnen zeggen als je alleen naar de cijfers keek. Juni was met gemiddeld 18,2 graden namelijk niet alleen in absolute zin de warmste maand van bijna voorbije zomer, ook was het de warmste junimaand sinds het begin van de moderne metingen in 1901. In juli kwam de gemiddelde temperatuur met 18,0 graden maar een fractie lager uit dan die in juni, maar lag de temperatuur wel drie tienden van een graad beneden het normale gemiddelde voor juli dat op 18,3 graden staat. Augustus koerst op een gemiddelde temperatuur van 16,9 graden af, bijna een graad beneden de normaal van 17.8 graden. Voor de zomer als geheel lijkt het gemiddelde op 17,7 graden uit te komen, 0,3 graden boven de normaal van 17,4 graden.

De zomer viel uiteindelijk tegen

Hoewel je de zomer als geheel dus als een vrij warme zomer zou classificeren, vertelt het weer van vooral de laatste twee maanden toch het verhaal. De zomer zal uiteindelijk bij de meesten van ons de herinnering ingaan als een tegenvallende, wisselvallige en toch ook relatief koele zomer. Zeker als je deze tegen de zomers van de afgelopen 3 jaar afzet die veel meer zon en ook langere perioden met droog weer te zien gaven. In de huidige zomer waren regen en buien bijna nooit ver weg en als het dan eens regende, viel er meteen ook veel. We zijn de overstromingsramp van halverwege juli in Duitsland, België en het zuiden van Limburg natuurlijk nog niet vergeten.

Hoewel het bij ons nat was, waren het op de weerkaarten steeds hogedrukgebieden die het weersverloop domineerden. Vaak lag er één op de Oceaan, met een uitloper naar het noorden richting IJsland en Groenland. Een ander zagen we verder naar het oosten, boven het westen van Rusland met uitloper over Noordoost-Europa en Noord-Scandinavië. Hierdoor was het warm en droog in het zuiden en zuidoosten van Europa en kon een deel van die warmte via het oosten van Europa naar Finland en de noordelijke helft van Scandinavië doorstoten. Wij zagen de andere kant van de medaille, omdat bij ons bellen met kou, die steeds weer vanuit het poolgebied naar het zuiden kwamen, het weer wisselvallig en lange tijd aan de koele kant hielden.

Luchtdrukverdeling Noordelijk Halfrond zit vast

Opvallend was dat luchtdrukverdeling op het Noordelijk Halfrond deze zomer sterke gelijkenissen vertoonde met die van de lente en zelfs die van de wintermaanden. Al sinds het einde van vorig jaar hebben we er eigenlijk vrijwel onafgebroken mee te maken gehad en lijkt het maar niet mogelijk om dit regime te doorbreken, ook de komende weken nog niet.

Meteorologen, overal ter wereld, hebben nagedacht over het waarom hierachter. Drie dingen komen dan naar boven: La Niña (de periodiek terugkerende koude zeestroom langs de evenaar tussen Peru en Indonesië), het warme water op de centrale delen van de noordelijke Grote Oceaan (gereflecteerd in een negatieve PDO-index) en het warme water in onze Atlantische Oceaan (terug te zien aan de positieve fase waar de AMO-index doorheen gaat). PDO betekent hier Pacific Decadal Oscillation en AMO Atlantic Multidecadal Oscillation. Beide schommelingen zijn een bekend fenomeen en gaan door fases van respectievelijk tien en meerdere tientallen jaren, waarin ze negatief en vervolgens een tijdlang positief zijn, afhankelijk van de optredende zeewatertemperaturen. Ze hebben samen met La Niña een grote invloed op het wereldwijde weerbeeld.

Voor alle drie de genoemde factoren geldt dat ze de komende maanden, waarschijnlijk sowieso tot en met de winter, een hoofdrol zullen blijven spelen. La Niña keert daarbij voor het tweede opeenvolgende jaar terug en zal in december en januari waarschijnlijk haar hoogtepunt bereiken. De PDO-index lijkt de komende maanden sterk negatief te blijven, de AMO-index juist sterk positief. Van de kant van de belangrijkste drijvers achter het weer van nu is dus weinig verandering te verwachten en dat is een interessant gegeven met het oog op het weer van de komende tijd.

Orkanen zijn in september de grote onzekere

Omdat we al een tijdje met dit patroon te maken hebben, weten we inmiddels vrij goed hoe elk van de hiervoor genoemde factoren op het weer in onze omgeving inwerkt. Een grote onzekere is er ook, zeker voor de septembermaand en mogelijk ook voor (een deel van) de oktobermaand. We hebben het danover de invloed van (restanten van) orkanen op het weer bij ons, nu de piek van het orkaanseizoen aanstaande is en we daadwerkelijk meer activiteit zien in de Atlantische sector. Lagedrukgebieden, die op de centrale delen van de Oceaan uit de restanten van orkanen ontstaan, kunnen de wind in Europa in de zuidhoek brengen en het bestaande patroon hiermee doorbreken. De vraag is alleen of dit ook echt zal gebeuren. Tot nu toe is het nog niet gelukt.

Zolang dit niet gebeurt, zal de combinatie van een hogedrukgebied op de Oceaan en een ander boven het westen van Rusland en het noordoosten van Europa, met daartussen een gebied met koudere bovenluchten en invloed van storingen, het belangrijkste weerfenomeen boven Europa blijven, zo is de verwachting. Vergeleken met voorgaande maanden betekent dit meer van hetzelfde dus. Overigens zijn de details van hoe het allemaal precies ligt in zo’n situatie van groot belang voor hoe het weer er echt uitziet. Op basis van wat nu voorligt, is de verwachting dat het hogedrukgebied op de Oceaan, naarmate de tijd vordert, voor het weer bij ons steeds belangrijker zal worden, zeker als in de loop van oktober en november het orkaanseizoen over zijn hoogtepunt heen is.

Droge en koude herfst?

Het zou ons een relatief droge herfst kunnen opleveren, omdat een westcirculatie niet echt de kans krijgt om door te zetten. Met, naarmate de herfst vordert, steeds vaker noordelijke winden. En met het in de herfst afkoelende noorden in het achterhoofd, kan dat ertoe leiden dat golven met koude lucht ons vaker kunnen bereiken. De andere kant van de medaille zien we in het oosten en noordoosten van Europa. Voor beide gebieden geldt dat het er, door de invloed van de hogedrukgebieden droger en veel warmer is dan normaal, als dit allemaal uitkomt.

Nattere dan normale omstandigheden lijken zich vooral in het centrale deel van het Middellandse Zeegebied, de Alpen en de Balkanlanden voor te doen. Daar kunnen zich in de bovenlucht bellen met koudere lucht afsnoeren, die in combinatie met het warme water van de Middellandse Zee tot de vorming van storingen leiden. Het zal niet de eerste keer zijn dat het in die gebieden dan ook tot wateroverlast komt. Het kan in de herfst in het Middellandse Zeegebied hard regenen, omdat het zeewater er zo warm uit de zomer komt en grote hoeveelheden vocht in de lucht brengt.

Reinout van den BornChef Redactie

https://www.weer.nl/nieuws/2021/herfstv ... oge-herfst

Jaap
Berichten: 1608
Lid geworden op: 31-12-2006

Re: Herfst 2021

Bericht door Jaap » 21-08-2021 21:54

Mooi verhaal, maar met een flink aantal mitsen en maren. Met zoveel slagen om de arm is er altijd wel een stukje voorspelling dat uitkomt. Ik zie er geen lijn in. Onzekerheden te over.

Gerard
Berichten: 13570
Lid geworden op: 31-12-2004

Re: Herfst 2021

Bericht door Gerard » 22-08-2021 12:53

Typisch septemberweer in het verschiet - voor de eerste decade - als inderdaad de bekende BM-situatie zich gaat voordoen, zoals nu door GFS wordt aangegeven. Hogedrukweer, zoals vaker in september, met mist in nacht en ochtend en zonnig overdag met temperaturen die nog tot 25 graden kunnen reiken.
De mist is mooi maar lastig, het zonnige weer is welkom. Voorlopig is er genoeg water gevallen.

John
Berichten: 7852
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Herfst 2021

Bericht door John » 22-08-2021 13:32

Gerard schreef:
22-08-2021 12:53
Typisch septemberweer in het verschiet - voor de eerste decade - als inderdaad de bekende BM-situatie zich gaat voordoen, zoals nu door GFS wordt aangegeven. Hogedrukweer, zoals vaker in september, met mist in nacht en ochtend en zonnig overdag met temperaturen die nog tot 25 graden kunnen reiken.
De mist is mooi maar lastig, het zonnige weer is welkom. Voorlopig is er genoeg water gevallen.
Dat valt erg mee. Augustus tot nu toe circa 36 mm in het midden van Brabant. Pieter heeft groot gelijk dat hij hier vakantie komt vieren. ;)

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Herfst 2021

Bericht door Gerben » 22-08-2021 21:24

Zou een mooi begin van september kunnen worden
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Herfst 2021

Bericht door Gerben » 23-08-2021 18:00

Ze kunnen beter Jelmer chef maken bij Talpa.
Zie hem ook regelmatig schrijven bij weerwoord


"Vandaag 15:47Laatst bijgewerkt, vandaag 16:27De start van de meteorologische herfst komt steeds dichterbijDe dagen worden inmiddels snel korter, de zon neemt in kracht af en het Noordpoolgebied begint langzamerhand duidelijk af te koelen. Volgende week dinsdag, op 1 september, begint de meteorologische herfst. Na een gematigde zomer zonder veel warme en stralend zonnige dagen gaat het overgangsseizoen tussen de zomer en de winter dan van start. Het is een seizoen waarin van alles kan gebeuren. Zo werd het vorig jaar in september lokaal nog 35 graden, maar zeker in november valt er soms ook al wat winterse neerslag. Wat mogen we de komende weken en maanden verwachten?

De laatste dag met op grote schaal zomerse temperaturen is inmiddels alweer meer dan een week geleden, dat was namelijk op 15 augustus. Sindsdien lagen de temperaturen vrijwel iedere dag (iets) onder normaal, met uitzondering van afgelopen zaterdag. Verder is de zon vorige week slechts weinig te zien geweest en viel vooral op zondag lokaal een flinke plens regen. Vandaag is het met veel zon en 20 tot 23 graden heerlijk zomerweer, maar niet warmer dan normaal. Vanaf woensdag neemt de kans op buien weer wat toe en gaan ook de temperaturen wederom wat naar beneden.

Gedurende grote delen van het jaar hebben we te maken gehad met overwegend koel en (licht) wisselvallig weer. Alleen de eerste helft van juni was over de gehele linie veel warmer, droger en zonniger dan normaal. De komende één à twee weken lijkt het hardnekkige weerpatroon dat zorgt voor een koele noordelijke stroming in stand te blijven. Bijna alle weermodellen tonen namelijk een grote kans op een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en lagedrukgebieden boven Scandinavië.

Nog geen warm nazomerweer in zicht begin september

De huidige weermodellen lopen door tot ongeveer 7 september en tonen gedurende de hele periode eigenlijk een constant beeld. Hoewel de details uiteraard van dag tot dag zullen verschillen, blijven er twee constanten op de weerkaart staan. Hogedrukgebieden bevinden zich vrijwel continu ten (noord)westen van ons, terwijl lagedrukgebieden zich juist ten (noord)oosten van ons bevinden. Dat is in lijn met de het patroon dat we al een groot deel van het jaar hebben gezien. Daarmee is de kans op een noordelijke windcomponent erg groot. Volgens de laatste uitvoer van het Europese weermodel is deze kans voor begin september zo rond de 70%.

Voor warm nazomerweer, zoals vorig jaar half september ook het geval was (toen werd het lokaal zelfs 35 graden), hebben we een zuidelijke windcomponent nodig. Maar die kans is voor de periode van 1 – 6 september niet groter dan zo’n 20% en bovendien gaat het lang niet in alle gevallen om een 'diepe' zuidstroming vanuit bijvoorbeeld Spanje. Ook (restanten van) orkanen op de Atlantische Oceaan lijken voorlopig niet voor warm nazomerweer te gaan zorgen. De kans op zomerse temperaturen van 25 graden of meer tussen vandaag en 6 september is dan ook hooguit 5% volgens het Europese weermodel. Bovendien neemt de kans op temperaturen van 20 graden of hoger vanaf halverwege deze week af naar zo’n 40%.

Brongebieden koelen snel af

Het hoeft niet zo te zijn dat voor warm nazomerweer altijd een zuidelijke windcomponent nodig is. Sterker nog, de extreem warme zomer van 2018 werd gekenmerkt door een overheersende oost- tot noordoostelijke wind. Had de wind eerder deze zomer (vooral in juni en juli) uit het oosten of noordoosten gewaaid, dan had het gemakkelijk 25 tot 30 graden kunnen worden. Scandinavië en Oost-Europa hadden toen namelijk te maken met langdurig hoge temperaturen. Nu is dat echter een ander verhaal.

De gebieden ten noorden en noordoosten van ons koelen namelijk snel af, veel sneller dan in andere jaren. Vorig jaar liep de temperatuur op 1.500 meter in Scandinavië nog regelmatig op naar 10 graden of meer, nu is dat maximaal 0 tot 5 graden. Eind deze week warmen de temperaturen hogerop in de atmosfeer daar wellicht weer wat op, maar blijft het aan de grond behoorlijk fris in vergelijking met voorgaande jaren doordat de wind uit het noorden tot westen blijft waaien. Om warm zomerweer te krijgen in ons land zal de wind dus voor een langere tijd uit het zuidwesten tot zuidoosten moeten komen en dat lijkt voorlopig nog niet te gebeuren.

Zeeijs, sneeuw en verder verloop van de herfst

Niet alleen in Scandinavië lijkt de afkoeling ingezet, zeker ook in het Noordpoolgebied en later ook grote delen van Rusland. Een aantal dagen geleden schreven we al over het maar langzaam afsmelten van het zeeijs op de Noordpool. Tot augustus ging het afsmelten van het zeeijs in het Noordpoolgebied ongeveer net zo snel als in het recordjaar 2012, maar de afgelopen maand is de afsmelt duidelijk vertraagd. Het zou best kunnen zijn dat de minimum omvang van dit jaar zelfs het grootste is sinds (ten minste) 2014.

Ook in Siberië lijkt het de komende één à twee weken duidelijk te gaan afkoelen. Sterker nog, een vrij groot deel van de verschillende berekeningen van het Europese weermodel tonen begin september daar al een serieus gebied met een sneeuwdek. Ook dat zou een trendbreuk zijn met de voorgaande jaren toen er vaak pas vanaf begin oktober een serieus sneeuwdek ontstond in Siberië.

Al met al ziet het ernaar uit dat onze 'brongebieden' ten noorden en oosten van ons de komende weken snel zullen afkoelen, zeker in vergelijking met voorgaande jaren. Bovendien lijkt het grootschalige patroon in onze omgeving nog altijd hetzelfde te blijven met hogedrukgebieden ten (noord)westen van ons en lagedrukgebieden ten (noord)oosten. Die combinatie zou ervoor kunnen zorgen dat de komende weken en maanden frisse – en later koude – lucht ons een stuk gemakkelijker kan bereiken dan voorgaande jaren, in lijn met de herfstverwachting.

Jelmer van der GraaffJunior Meteoroloog"

Hans
Berichten: 1708
Lid geworden op: 31-12-1997

Re: Herfst 2021

Bericht door Hans » 24-08-2021 08:54

Interessant verhaal....

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Herfst 2021

Bericht door Gerben » 27-08-2021 11:25

:D :D

30-Daagse: strijd om huidige patroon te doorbreken wordt harder

https://www.weer.nl/nieuws/2021/30-daag ... rdt-harder

Plaats reactie