Zomer 2021

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Daniël
Berichten: 1479
Lid geworden op: 31-12-1999

Zomer 2021

Bericht door Daniël » 27-04-2021 12:28

Volgens weer.nl "Zomerverwachting 2021: beeld voor ons deel van Europa complex":
Zomerverwachting 2021: beeld voor ons deel van Europa complex
De lente van 2021 zit er bijna voor twee derde op en voor de tweede keer dit jaar kunnen we naar de zomer vooruitkijken, dit keer tot en met juli. Hoewel er een sterk signaal is dat hogedrukgebieden ook de komende maanden een hoofdrol zullen spelen, is de verwachting voor ons deel van Europa behoorlijk complex. Aanhoudend vrij koud, maar ook droog weer, wisselvalliger en af en toe ronduit heet weer, het kan allemaal. Het is alleen moeilijk vast te pinnen hoe precies en wanneer.

De uitgangssituatie is wel heel duidelijk. Eerst hebben we nog te maken met het aloude hogedrukgebied ten noordwesten van Nederland. Met bij ons een noordelijke wind en na morgen opnieuw een periode met relatief lage temperaturen voor de tijd van het jaar.
In dit artikel kun je verder lezen dat warm oceaanwater op de Grote en de Atlantische Oceaan de straalstroom zodanig doet slingeren dat er ten westen van ons zich daardoor een hardnekkig hogedrukgebied bevindt.

ssta.daily.current.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Ko
Berichten: 5909
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Zomer 2021

Bericht door Ko » 27-04-2021 14:56

Dit hele jaar verloopt al anders. Koudeperiode in de winter, daardoor lagere gemiddelde temperatuur. Ook voorjaar verloopt veel kouder dankzij de zeer koude april. Dus winter en voorjaar duidelijk anders. Denk dat de zomer dat ook zal doen. Sowieso koeler dan de afgelopen jaren. Geen 18+ zomer. Een tot twee zomermaanden beneden normaal is mijn voorgevoel. Hopelijk komt dat uit.
De winters waren mooi, heel vroeger.

Daniël
Berichten: 1479
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Zomer 2021

Bericht door Daniël » 04-05-2021 19:10


Daniël
Berichten: 1479
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Zomer 2021

Bericht door Daniël » 07-05-2021 10:55

WeerOnline: "Zomerverwachting: zo heet en droog wordt de zomer":
Zomer lijkt op die van 2019

Voor wie van warmte en zon houdt, zijn er dus mooie vooruitzichten deze zomer, zeker als je in het binnenland woont. Maar een lange hete zomer zoals in 2018 krijgen we niet. Deze zomer lijkt meer op die van 2019. Toen hadden we ook langere periodes met koel weer met buien, maar ook extreme hitte. De kans dat het een compleet verregende zomer wordt, is klein. Ook van ernstige droogte is waarschijnlijk geen sprake, omdat er ook buiige weken zijn.

Ko
Berichten: 5909
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Zomer 2021

Bericht door Ko » 07-05-2021 11:33

Volgens mij zijn ze mis met een andere zomer. Zomer 2019 had geen koele weken. Alleen mei was een koele maand. En juli had driemaal rond de 40 graden. Alle drie de zomermaanden ruim te warm met een horror 18+ zomergemiddelde. Van alles ruim te veel als ook warme zomerse en tropische dagen. Daar geloof ik nu niks van gezien het totaal andere verloop dit jaar. Als er een serie koele maanden op rij is ingetreden zoals 1993 1996 of 2013 komt zomer 2021 heel anders uit.
De winters waren mooi, heel vroeger.

Paul
Berichten: 1017
Lid geworden op: 31-12-1979

Re: Zomer 2021

Bericht door Paul » 12-05-2021 11:08

Glosea5 komt met een normale zomer, neerslag zowel als temperatuur. Noordelijke hogedruk, later richting herfst meer nadruk op noordwestelijke regimes.

Ik geef dit model de grootste betrouwbaarheid, maar ik voeg eraan toe dat ze het deze winter grondig fout hebben gehad met de drukverdeling. Het blijft experimenteel, langetermijnverwachtingen.

https://www.metoffice.gov.uk/research/c ... s/ens-mean
Knipsel 2.PNG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Daniël
Berichten: 1479
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Zomer 2021

Bericht door Daniël » 17-05-2021 13:35

Weblog Simon Lee: "Some thoughts on summer 2021":
Some thoughts on summer 2021

Predicting mid-latitude weather in summer can be more of a challenge than in winter. This is generally because components of the atmosphere-ocean system which provide predictability during winter aren’t present in summer: we don’t have fully developed El Niño-Southern Oscillation episodes; there’s no stratospheric polar vortex; the Madden-Julian Oscillation tends to be less active; and mid-latitude jets are weaker and don’t carry signals quite as well around the globe. I’d also suggest that — at least from my experience in the UK — the public are more interested in whether it will be dry or wet, rather than warm or cold, which can be a challenge given the significant contribution of convective rain in summer.
AccuWeather: "AccuWeather’s 2021 Europe summer forecast".

Haalt AccuWeather deze zomerverwachting bij het ECMWF vandaan, want die verwacht een warme en een droge zomer. Kijk je naar de onderstaande afbeelding, dan lijkt mij dat we een zomer zullen krijgen met daarbij persistente hoogteruggen boven het Europese Continent die d.m.v. WAA vanuit het zuidwesten ververst zullen worden. Aan de grond is dan het Azorenhoog dat stelselmatig uitlopers onze kant op stuurt die zich vervolgens tot zelfstandige hogedrukgebieden boven het Europese Continent ontwikkelen. Boven de Atlantische Oceaan bevindt zich dan een hoogtetrog. Echt het beeld dat bij een positieve NAO tijdens de zomer hoort.
2021-Europe-Summer-Highlights.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Karel
Berichten: 3189
Lid geworden op: 31-07-1978

Re: Zomer 2021

Bericht door Karel » 17-05-2021 20:40

Rond de Noordzee niet zo warm bij UKMO. Begin juni zeewater Noordzee ongeveer 11 C .https://www.metoffice.gov.uk/research/c ... s/ens-mean


Afbeelding

Daniël
Berichten: 1479
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Zomer 2021

Bericht door Daniël » 18-05-2021 10:23

In een artikel van Severe Weather Europe op "Pressure changes in the North Atlantic start a strong ocean warming event, with known historical impacts for the weather seasons ahead" een uitgebreide verhandeling over het warme water in het subtropische deel van de Noordelijke Atlantische Oceaan en de relatief zwakke passaatwinden van dit moment. Voor een warme en een droge zomer waarbij het Azorenhoog alsmaar hogedrukcellen afsplitst die vervolgens naar het noordoosten trekken, moet het Azorenhoog sterk zijn, waarbij de passaatwinden dan ook sterk zijn. Bij zwakke passaatwinden zal de kans op een wisselvallige zomer dan groter moeten zijn. Verder houden zwakke passaatwinden het warme oceaanwater in stand, sterke passaatwinden doen het oceaanwater immers afkoelen.

Sebastiaan
Berichten: 12235
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Zomer 2021

Bericht door Sebastiaan » 19-05-2021 11:24

Een onzekere gemiddelde temperatuur, wat aan de natte kant en de grootste kans op enkele hitte uitbraken in juli en een deel van augustus. Dat lijken de kenmerken van de komende zomer te zijn, zo blijkt uit de zomerverwachting van Weer.nl van dit jaar die mede tot stand is gekomen op basis van gegevens van weerbedrijf DTN en het Amerikaanse World Climate Service.


Een koude lente hoeft een warm vervolg in de zomer niet in de weg te staan, schreven we gisteren op deze site. Maar een feit blijft wel dat we, voordat we aan warm zomerweer mogen denken, eerst nog van de huidige, koele en wisselvallige drukverdeling op de weerkaarten moeten zien af te komen. Aanwijzingen dat er vanaf de maandwissel iets kan gaan veranderen, zijn er al een tijdje. Maar ze zijn het stadium van de tekentafel tot nu toe nog niet gepasseerd. Zolang dat zo blijft, hebben nog niets en houden we het weer dat we nu hebben, namelijk wisselvallig en koel.

De drijvers achter de koelte van de laatste maanden zijn breed bekend. Het is een combinatie van warm zeewater op de noordelijke helften van de Grote Oceaan en ‘onze’ Atlantische Oceaan en de La Niña in het gebied langs de evenaar op de Grote Oceaan, een koude zeestroom tussen Zuid-Amerika en Indonesië, die ons het weer van de laatste tijd heeft gebracht. Daarbij spelen hogedrukgebieden in het hoge noorden en op de Atlantische oceaan een grote rol.

Machinerie achter het koele weer van nu blijft bestaan
In die zeewatertemperaturen op de noordelijke helften van de Grote Oceaan en de Atlantische Oceaan worden tijdens de zomer geen grote veranderingen verwacht. La Niña lijkt in de zomer wel tijdelijk wat af te zwakken, maar keert vanaf de herfst voor een tweede periode terug, zo is de verwachting. Dat gaat vaak zo. Met andere woorden: de machinerie achter het koele en wisselvallige weer van nu blijft ook gedurende de zomermaanden bestaan. Is het afzwakken van La Niña dan wel voldoende om het patroon van de laatste maanden te doorbreken?

Dat is nu de grote vraag. Natuurlijk zit er ook wel beweging in andere factoren. Zo wordt het op het land in de zomer nog warmer, smelt het zeeijs in de poolgebieden en komt het orkaanseizoen in de Atlantische sector op gang. Verder lijkt de dipool op de Indische oceaan, die nu positief is, van teken te wisselen, doordat de buiigheid in de Indonesische sector sterk gaat opleven en het aan de Oost-Afrikaanse kant juist erg droog lijkt te worden. Niet al deze veranderingen hebben dezelfde gevolgen voor het weer ons. Daarom zijn de komende weken met vraagtekens gevuld.

Wanneer slaat het om?
Het eerste deel van de periode zal in beslag worden genomen door het al dan niet verdwijnen van de hogedrukgebieden in het hoge noorden en op de oceaan, die voor het weer bij ons nu zo bepalend zijn. Verdwijnen ze op tijd van duur uit beeld, dan liggen nieuwe opties open. Blijven ze nog wat langer, omdat de machinerie erachter ook nog niet verdwijnt, dan kan het koele en wisselvallige weer van nu zich ook nog tot over (een deel van) de junimaand uitstrekken.

De combinatie van het zwakker worden van La Niña, het omklappen van de Indische dipool en het op gang komen van het orkaanseizoen moet de ban uiteindelijk breken. In juli lijkt de kans op vanaf de Azoren doorbrekende hogedrukgebieden en stromingen, die hoger in de atmosfeer hete, uit het diepe zuiden afkomstige lucht naar onze omgeving kunnen brengen, een stuk groter. Omdat we in de overgangszone met koele lucht lijven, kunnen wel af en toe wel (fikse) buien vallen en gaat het wellicht niet om een aaneengesloten periode van warm weer, maar om meerdere fases die elk tot ongeveer een week kunnen aanhouden. Het weer krijgt er een springerig karakter van.

Onzekerheid in augustus
Doordat La Niña in de loop van augustus en september lijkt terug te keren, wordt het beeld onzekerder. In principe is datgene wat het koele weer van nu veroorzaakt dan weer terug. Tegelijkertijd komt het orkaanseizoen op stoom. De restanten van orkanen op de oceaan kunnen als gewone depressies in Europa de wind gemakkelijk in de zuidhoek brengen. Ook krijgen hogedrukgebieden dan de kans om boven Centraal-Europa te ankeren. Het is zo maar net de vraag welke van de twee invloeden het sterkste zal blijken te zijn. Of ze wisselen elkaar af.

Van het moment waarop het patroon van nu doorbroken wordt en ook van het vervolg van de zomer later in augustus zal afhangen hoe de zomer qua temperatuur zal scoren. De kans dat er een (veel) warmere fase tussenin zal zitten, lijkt behoorlijk groot. Hoe langer die duurt, hoe groter de kans dat ook de zomer als geheel warmer dan normaal zal zijn. Een herhaling van de droogte van voorgaande jaren lijkt niet op de loer te liggen, want ook in de warme fase kunnen van tijd tot tijd (fikse) buien vallen. Wat dat betreft, gaan we terug naar de zomers van enkele jaren geleden.


Interessante zomer
Al met al lijkt het dus een interessante zomer te gaan worden, een zomer waarin een zekere ontwikkeling te volgen zal zijn. Eén van gebeurtenissen die nodig zijn om in een volgende fase terecht te kunnen komen, goed aanwijsbare gebeurtenissen. Voor de liefhebbers van warm zomerweer biedt de verwachting zeker perspectieven, al kan het heel goed zijn dat hun geduld zeker de eerste periode nog wel even op de proef gesteld zal worden. Verder biedt een zomer als deze, als die er zo komt, ook de, de laatste jaren zo door droogte geteisterde natuur van Nederland enig perspectief.

Zomerverwachting 2021: onzeker verloop, warme fase middenin - Weer.nl

https://www.weer.nl/nieuws/2021/zomerve ... e-middenin

Plaats reactie