Winter 2021

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Sebastiaan
Berichten: 12243
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Winter 2021

Bericht door Sebastiaan » 23-11-2020 12:21

De modellen op 144u. Wat meer op 1 lijn, maar nog steeds forse verschillen. Maar ook per run. Neem EC. Gisteren op rukte nog zachte luchten uit zuidoost-Europa naar het noorden. Nu ligt er een Coudeputje die het hoog opblaast.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Daniël
Berichten: 1480
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Winter 2021

Bericht door Daniël » 23-11-2020 12:57

In het oosten en zuiden van ons Nederland hebben we vanwege de droogte en de lage grondwaterstanden behoefte aan een natte winter. Ik was afgelopen zondag bij de Grote Rietplas bij Emmen, het water staat daar nog steeds wel een halve meter lager dan normaal.

Op https://www.weer.nl/nieuws/2020/wordt-h ... -de-winter lees ik dat de gevolgen van de huidige La Niña nu wel opduiken en dat we daardoor de komende maanden niet met een wetscirculatie te maken kunnen krijgen, maar meer met hogedrukgebieden. Dit is dan vanwege de voortdurende droogte ongunstig voor het oosten en zuiden van ons land.

Hans
Berichten: 1708
Lid geworden op: 31-12-1997

Re: Winter 2021

Bericht door Hans » 23-11-2020 13:25

Laten we dan hopen dat de hogedrukgebieden noordelijke posities in nemen en het ook wat kouder wordt dan meestal.
Is ook geen wet, maxima kunnen ook boven W-Europa en het continent liggen en daardoor dan weer geen koude-lucht aanvoer...
Laten we maar gewoon zien wat er gebeurt en genieten van het moment...

Sebastiaan
Berichten: 12243
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Winter 2021

Bericht door Sebastiaan » 23-11-2020 15:46

Wordt het dan toch kouder bij de start van de winter?
Zou het vanaf het komende weekend, als ook de meteorologische winter bij ons van start gaat, dan toch kouder worden in Nederland? Sinds een paar dagen beginnen de verschillende rekenmodellen daar aarzelend op aan te sturen. Een echte winterperiode staat ons nog niet te wachten in de weerkaarten, maar een overgang naar een westcirculatie, die lange tijd zo waarschijnlijk leek, evenmin…

In onze 30-daagse verwachting en de verwachting voor de komende winter vertelden we al dat de La Niña van dit moment, de koude zeestroom op de Grote Oceaan langs de evenaar tussen Peru en Indonesië, een grote rol speelt in die verwachtingen voor de lange termijn. Normaalgesproken is zo’n La Niña behoorlijk dominant en zie je dat zich overal ter wereld karakteristieke luchtdrukpatronen instellen, nadat zo’n La Niña zich heeft ingesteld.

Dit jaar onttrok zich tot nu toe aan die wet. Ook al was La Niña er wel, de klassieke gevolgen ervan bleven uit en het leken andere factoren te zijn die het drukpatroon op aarde domineerden, zoals het warme zeewater van de Grote Oceaan, ten westen van Canada en de VS, en het eveneens warme water van de Indische Oceaan. Die factoren brachten Europa een aanloop naar de winter zoals we die vorig jaar ook zagen. En ook voor het zich doorzetten van het idee dat de komende winter dan ook wel op die van vorig jaar zou lijken.
Ineens duiken de gevolgen van La Niña wel op

Nou is het soms beter om zulke dingen maar niet schrijven, want op het moment dat we ons verhaal op de site plaatsten, publiceerde een meteoroloog in Amerika het verhaal dat de lagedrukgebieden daar ineens wel de baan begonnen te volgen die bij een La Niña hoort. Een gevolg hiervan is dat de straalstroom daar sterk gaat golven. En die golven vergroten zich terwijl ze naar het oosten, richting ‘onze’ Atlantische Oceaan opschuiven.

Wees alles er vrijdag dus nog op dat we op termijn naar een westcirculatie zouden gaan, in de dagen erna verloor dat pad aan terrein. Wat we er in de berekeningen voor terugkregen, waren weertypes die horen bij een ook bij ons sterk golvende straalstroom.
Hogedrukgebied Scandinavië

Zo kwam ineens de mogelijkheid van het ontstaan van een Scandinavisch hogedrukgebied weer op de kaart, een optie die ook door de berekeningen van vanochtend werd getoond. En die begin volgende week, als het allemaal nu echt zo gaat als op de kaarten voorgespiegeld, Nederland zelfs een eerste prikje van de winter zou kunnen brengen.

Tot en met woensdag liggen we nog aan de flank van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Die situatie levert bij ons een zuidelijke wind op met dinsdag de passage van het restant van een warmtefront. Er is daarom meer bewolking en lokaal zou een spatje regen of motregen kunnen vallen. Het gaat om nauwelijks meetbare hoeveelheden en in de loop van de dag komt vanuit het zuiden ook de zon er weer af en toe door. Het wordt overdag 10 of 11 graden en de zuidelijke wind neemt geleidelijk wat toe.
Koufront

Woensdag begint de dag met redelijk wat zon, in de loop van de middag dringen in het westen van het land wolkenvelden binnen op nadering van een koufront dat er vanuit die hoek zit aan te komen. In de avond kan in het uiterste noordwesten uit die bewolking wat lichte regen of motregen vallen, in de rest van het land blijft het overwegend droog. De zuidelijke wind is aan zee af en toe vrij krachtig en het wordt 10 of 11 graden.

Donderdag trekt het koufront met een beetje regen over het land naar het zuidoosten. In de loop van de dag breekt vooral in het noorden en later ook midden van het land de zon weer af en toe door. De wind is veranderlijk en het wordt 9 of 10 graden.
Oostelijke wind

Na passage van het koufront ontstaat het hogedrukgebied boven Scandinavië dat het weer in onze omgeving enkele dagen in de greep krijgt. Terwijl het naar Polen trekt, hebben wij in Nederland tot en met maandag een oostelijke wind. In de nachten gaat het licht vriezen, overdag wordt het de meeste dagen niet meer warmer dan een graad of 5 en op plekken waar het langer mistig zou de temperatuur nog lager kunnen zijn.

Voor volgende week maandag en dinsdag maakt de hoofdberekening van het Europese model het nu bont, met in de nacht lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt. Op de weerkaarten zien we een hogedrukgebied pal boven Nederland met heldere en rustige condities. Omdat er nauwelijks wind is, kan het in de nacht volop tot stralingskou komen en heeft de zon het overdag lastig het te laten opwarmen.
Heel ander beeld

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de beschreven optie voor die maandag en dinsdag wel meteen de allerkoudste van het hele pakket is, en dus vooralsnog niet al te serieus moet worden genomen. Wel is het vervolg interessant. Want ook op de langere termijn blijven heel wat koude berekeningen met vorst in de nachten over en ziet het er toch heel anders uit dan we vorige week voor die periode nog in gedachten hadden. Waarschijnlijk dus omdat er iets aan het schuiven lijkt te zijn gegaan. Iets wat de komende tijd moet doorzetten.
Talpa Weer R vd Born

John
Berichten: 7852
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Winter 2021

Bericht door John » 23-11-2020 16:00

Van mij mag het schuiven doorgaan. :D

Eens totaal een ander patroon graag. Meer kans scheppen voor dynamischer weerbeeld, met winterse trekjes tussendoor, als het kan. :D

Met hogedrukgebieden rondom onze breedtegraad, nergens een echte uitbraak van koude lucht in de buurt en heel beperkte neerslaghoeveelheden, kan ik momenteel niet spreken van een actief weerbeeld. :mrgreen:

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Winter 2021

Bericht door Gerben » 23-11-2020 17:20

Gerard schreef:
23-11-2020 00:38
De hoogste luchttemperaturen bereik je boven reflecterende ondergrond, woestijn en droge lichte zandgronden, niet op grond die donker is en daardoor de warmte goed geleidt naar de ondergrond. Nu zijn klei-akkers niet donker na de winter maar eerder grijs dus dat zulke kale akkers zonder gewas een rol kunnen spelen in verhoogde luchttemperatuur wijt ik dan aan niet aanwezige - en dus ontbreken van - verdampende gewassen en aan een droge bovenlaag met een grijs i.p.v. donker uiterlijk, ofwel met juist een hoger albedo.
Na zonsondergang meer warmtestraling....

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: winter 2021

Bericht door Gerben » 23-11-2020 17:20

Sebastiaan schreef:
23-11-2020 09:27
John schreef:
22-11-2020 12:09
Gerard schreef:
22-11-2020 00:05

Ook in de winter komt de warmte uit het zuiden, hogere temperaturen ontstaan door verstedelijking en broeikaseffect en niet door in het voorjaar braak liggende akkers. Dat laatste lijk je te willen suggereren.
Ik weet niet wat Gerben suggereren wil.

In het voorjaar hebben we in april en mei geregeld te maken met warmte op eigen kracht bij een stabiel hogedrukgebied in onze omgeving en geen noodzakelijke warme draad uit het zuiden. Sterker nog, het is dan vaak koeler naar het zuiden toe. Op 850hPa zien we dan eilandjes van +10 graden boven Benelux of noorden en westen van Duitsland.

In een van de afgelopen lentes is er een publicatie verschenen over afwijkende hoge maxima op zonnige dagen bij een bepaalde windrichting in Flevoland. Daarin werd een relatie gelegd met de omliggende nog kale en dus zwarte akkers.

Het kan lente 2018 geweest zijn.

Volgens mij hebben we het toentertijd hier ook op het forum besproken, maar ik ben er niet geheel zeker van.
Ja, dat zagen we in april 2018.
Lelystad kwam door werkzaamheden

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Winter 2021

Bericht door Gerben » 23-11-2020 17:21

GFS best goed. Rond zaterdag kans op wat sneeuw

Afbeelding

John
Berichten: 7852
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Winter 2021

Bericht door John » 23-11-2020 17:29

Ik weet niet waar jij de sneeuwkans zaterdag 28 november vandaan haalt.

Ik zie de sneeuwkans nog niet. Ik mis neerslagproductie en de voldoende koude verticale kolom.

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Winter 2021

Bericht door Gerben » 23-11-2020 17:40

Koud genoeg voor sneeuw. Ik schrijf ook kans want alles verandert voortdurend

Afbeelding

Plaats reactie