Zomer 2020

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
John
Berichten: 1863
Lid geworden op: 01-01-1986

Re: Zomer 2020

Bericht door John » 12-08-2020 23:09

Gerben schreef:
12-08-2020 19:45
Maxima uiteindelijk zo'n 2 graden verkeerd. Een H2O-probleem

Afbeelding

Afbeelding
H2O-probleem?
Op de Waddeneilanden waren de maxima heel goed. ;)

Gerben
Berichten: 10028
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Zomer 2020

Bericht door Gerben » 13-08-2020 00:05

John schreef:
12-08-2020 23:09
Gerben schreef:
12-08-2020 19:45
Maxima uiteindelijk zo'n 2 graden verkeerd. Een H2O-probleem

Afbeelding

Afbeelding
H2O-probleem?
Op de Waddeneilanden waren de maxima heel goed. ;)
Precies, daar houden ze rekening met het water. Het water boven het land niet ; )

Gerben
Berichten: 10028
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Zomer 2020

Bericht door Gerben » 13-08-2020 00:08

Adrie gaat ook voor veel neerslag. Ik denk dat hij alleen de neerslag voor morgen bedoeld. Zou wel eens een paar dagen kunnen duren

"Iets minder heet, enkele onweersbuien
We komen steeds meer onder invloed van een thermisch lagedrukgebied boven Frankrijk. We verkeren in zeer warme lucht. Er ontstaan op verschillende plaatsen stevige onweersbuien, maar waar precies d meeste buien komen is nog niet duidelijk. Er kans op hagel, windstoten en plaatselijk valt veel neerslag, 30-50 mm en zeer lokaal meer.  De maxima lopen uiteen van 27 °C aan de noordwestkust tot 33 in het zuidoosten."

Koos
Berichten: 741
Lid geworden op: 16-11-2012
Contacteer:

Geen record-warme augustusmaand

Bericht door Koos » 13-08-2020 00:20

Als het aan ECMWF (20,3 °C) en GFS (19,9 °C) ligt.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Koos
Berichten: 741
Lid geworden op: 16-11-2012
Contacteer:

MOS morgen

Bericht door Koos » 13-08-2020 00:37

Niet meer zo overtuigend tropisch. Eens kijken wat dat wordt....
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gert
Berichten: 1767
Lid geworden op: 01-01-1993

Re: Zomer 2020

Bericht door Gert » 13-08-2020 06:50

Ondertussen een estofex 2 afgekondigd

Gert
Berichten: 1767
Lid geworden op: 01-01-1993

Re: Zomer 2020

Bericht door Gert » 13-08-2020 06:55

Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zaterdag 15 augustus tot donderdag 27 augustus
Synoptische ontwikkeling:

Tussen een sturend hogedrukgebied boven Scandinavië en een thermisch laag boven Frankrijk staat boven ons aandachtsgebied een oostelijke stroming waarmee tropische lucht wordt aangevoerd. Op hoogte zien we een hoogterug waarvan de ZO-NW georiënteerde rugas zich ten noordoosten van ons land bevindt. Een hoogtelaag beweegt noordwaarts naar Het Kanaal en laat vrijdagnacht aan de grond een laag boven Zuid-Engeland laat ontstaan, waardoor de aanvoer donderdag boven ons land zuidelijk wordt. Vanaf vrijdag wordt de aanvoer zuidwestelijk en dit lijkt de overgang naar een meer onbestendig en minder warm weertype waarbij tot en met begin volgende week de maxima nog zomerse waarden bereiken. In de loop van volgende week lijkt cyclonaliteit de grootste kans te maken/houden als dominant stroming, onder invloed van een (nieuwe) hoogtetrog met een lagedrukgebied aan de grond boven of ten westen van Groot-Brittannië.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Tot en met begin volgende week is de spreiding in de EPS-pluim klein. Daarna is de exacte positie van de hoogtetrog de verklaring van de grotere spreiding in de diverse EPS-pluimen. Toch zien we in veruit de meeste leden een zuidwestelijke stroming met daarbij een wisselvallig weerbeeld. De trog lijkt zich geleidelijk naar onze omgeving te verplaatsen, waarmee we dieper in de polaire lucht terecht komen. In 20% van de leden zien we een hogedrukgebied of rug ten (zuid)westen van onze omgeving, met aanvoer van duidelijk koelere lucht uit het noorden en een stabieler weertype.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Wisselvallig met regelmatig buien, vooral in het weekeinde ook met kans op onweer, hagel en windstoten, bij temperaturen boven normaal.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (60%) op het aanhouden van een onbestendig weertype met zon, wolken, af en toe regen of een bui en middagtemperaturen eerst rond, later onder de normale waarden voor de tijd van het jaar en minima boven de langjaargemiddelde waarden.

Koos
Berichten: 741
Lid geworden op: 16-11-2012
Contacteer:

Modelbeoordeling

Bericht door Koos » 13-08-2020 07:39

Buien een lokale aangelegenheid. Morgen grotere kansen dan vandaag:
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoogtelaag dat zich momenteel nog boven de Golf van Biskaje bevindt, verplaatst zich gedurende de periode al opvullend noordwaarts en komt vrijdagavond boven België te liggen, waardoor de stroming geleidelijk iets meer cyclonaal wordt. Aan de grond ligt boven België, Het Kanaal en het noordwesten van Frankrijk een vlak thermisch laag met daarin verschillende zones met convectieve activiteit. Er zijn geen duidelijke fronten maar het zwaartepunt van het thermische laag komt geleidelijk dichterbij en vrijdag ligt het thermische laag min of meer als een brede zone midden boven ons land. De cyclonaliteit en convergentie nemen daarmee geleidelijk toe. We blijven tot en met vrijdag in tropische lucht, die vrijdag nog iets vochtiger wordt.

Modelbeoordeling:
De aandacht gaat gedurende de hele periode uit naar de convectie, waarbij de grootschalige patronen weliswaar overeenkomen maar met name de timing nogal verschilt tussen de modellen. Het lijkt erop dat de convectie in de Harmonies in de avond/nacht te makkelijk uitdooft en juist wellicht wordt overschat in EC en HIR. Dit laatste heeft waarschijnlijk tot gevolg dat de convectie in EC al vroeg in de middag weer opleeft. HIR en de Harmonies laten dit pas aan het einde van de middag gebeuren wanneer de zwakke inversie wordt overwonnen, hier gaan we vooralsnog vanuit. Wel is het zo dat er momenteel toch nog buien zijn ontstaan boven België en Zuid-Nederland, iets dat de Harmonies nu ook laten zien, maar deze moeten de komende uren weer gaan oplossen. Vrijdag zien we dezelfde verschillen tussen de modellen; in EC en HIR leeft de buienactiviteit eerder op. Vanmiddag is er nog wat onzekerheid of er genoeg convergentie optreed om de buien een zetje te geven, we gaan er vanuit dat dit lokaal wel zal lukken en dat het vervolgens op de outflow verder gaat, vrijdagmiddag lijkt het makkelijker te gaan bij de duidelijke thermische vore en in de vochtigere lucht. Donderdagmiddag zien we in de Harmonies overigens ook al een thermisch laag boven het midden.

Aandachtspunten
Temperatuur:
Zeer warm, maar met een afnemende trend. De code oranje voor hitte is gisteravond ingetrokken, de code geel (Hitteplan) blijft uitstaan, de nachten blijven met minima rond 20 °C zeer warm en vanmiddag wordt het nog tropisch warm. Vrijdag wordt het op de meeste plaatsen net geen 30°C.

Wind:
Bij de buien vanmiddag/vanavond kans op windstoten tot 30-35 kn, lokaal mogelijk tot circa 40 kn (bij downbursts), hetgeen wordt ondersteund door de Harmonies. Windstoten worden vooral door NAPE en vallend water veroorzaakt, er staat weinig wind op grotere hoogte. Vrijdag lijken de uitschieters minder voor te stellen, in de orde van 25 kn, vooral als gevolg van de hogere luchtvochtigheid.

Bewolking:
Toppen van CB's gaan tot circa FL400, vrijdag een fractie minder hoog. Verder velden AC, vooral als restanten van buien. Vrijdag in het noordwesten van de FIR mogelijk lage bewolking (stratus) die met de wat meer naar noord draaiende wind binnen zou kunnen lopen. HAP1 zit zoals gebruikelijk laag, met zelfs stratus aan dek, EC komt met wat SC.

Neerslag:
De schering blijft gering, 10-15 kn, daarom zien we i.c.m. een hoge CAPE (rond 2000 J/kg) vooral "puls" type convectie, voornamelijk getriggerd door orografie en uitstroom van voorafgaande convectie. Grootschalige forceringen zijn er aanvankelijk niet, al wordt de hoogtestroming dus geleidelijk wel cyclonaal. Convergentie in/bij het thermische laag speelt dus een belangrijke rol. Omdat de buien langzaam trekken zijn lokaal grote neerslaghoeveelheden (orde 30-50 mm) mogelijk, maar dit is zeker niet grootschalig. Hagel is eveneens mogelijk in de sterkste convectieve kernen, met een maximale grootte van circa 2 cm.

Zicht:
Tijdens zware buien matig tot slecht zicht. Actueel zien we in Zeeland nevel, die zal vanochtend wel oplossen. De nevel actueel in het zuidwesten van de FIR, boven de zuidelijke Noordzee, doet dat mogelijk niet; de dauwpunten blijven hoog en in/bij het thermische laag staat weinig wind. In de nacht naar vrijdag kan er boven land makkelijker nevel of zelfs een mistbank ontstaan (vochtig, weinig wind), met name op plaatsen waar veel neerslag is gevallen. Vrijdag mogelijk ook teruglopende zichten in het noordwesten van de FIR.

Daniël
Berichten: 1113
Lid geworden op: 01-01-2000

Re: Wanneer vallen de eerste buien?

Bericht door Daniël » 13-08-2020 07:53

John schreef:
12-08-2020 22:30
Ik heb geen idee hoe de komende 48 gaan verlopen qua buien. Ik zie inderdaad een krimpende stroming op 500hPa, maar veel sterkte is er niet.
Het gaat tergend langzaam. Een slak van een hoogtelaag. Zaterdag nog steeds een zuidoost bovenstroming, zie ik bij GFS.
Het wordt geen markante thermische teruggang. Eerder een klef geleidelijk iets minder warm gebeuren. Nog geen verkwikkende juli lucht. :)
Ook geen wonder dat het hoogtelaag zo langzaam onze kant op kruipt, het polaire front en de daarmee samenhangende straalstroom liggen ver bij ons vandaan. Echt een sterk geblokkeerd stromingspatroon.
GFSOPEU00_0_1.png
GFSOPNH00_0_1.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Koos
Berichten: 741
Lid geworden op: 16-11-2012
Contacteer:

Update hittegolf

Bericht door Koos » 13-08-2020 08:10

Nog steeds 4 stations met alle dagen tropisch.
Maastricht heeft iets ingeboet vanwege buienactiviteit in die omgeving gisteren.
Een zestal stations scoren qua warmtegetal nagenoeg gelijk.
Niet zoveel dagrecords als de dagen daarvoor.
Zou het Lauwersoog en Terschelling nog lukken vandaag? Beide stations hebben een tropische dag nodig.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Plaats reactie