Winter 2020

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Sebastiaan
Berichten: 6149
Lid geworden op: 01-01-1978

Re: Winter 2020

Bericht door Sebastiaan » 18-10-2019 11:27

De winter van 2020 werpt zijn eerste schaduwen vooruit en volgens de vroegste contouren van onze winterverwachting, die pas in de tweede helft van november zijn definitieve vorm krijgt, moeten we opnieuw met een zachte winter rekening houden.

Vooral voor december en delen van januari verwachten de deskundigen van World Climate Service, het bureau waarmee MeteoGroup bij het opstellen van verwachtingen voor de lange termijn samenwerkt, een relatief noordelijk gelegen westcirculatie, met de belangrijkste effecten ervan op de lijn Verenigd Koninkrijk- Scandinavië. Daar staat een actieve depressiebaan ingetekend met vaak veel regen en wind en ook de grootste temperatuurafwijkingen naar boven. Nederland komt min of meer aan de zuidrand van deze depressiebaan terecht.

Spanje en Portugal droog
Daar waar het noorden van Europa nat lijkt te worden, geldt voor het zuiden van Europa eerder het tegenovergestelde en dan met name voor Spanje en Portugal. In die omgeving wordt verregaande invloed van hogedrukgebieden verwacht. Met drogere condities dan normaal, maar ook relatief lage temperaturen. Nederland wordt aan de noordrand van dit hogedrukgebied ingetekend.

Tweede winterhelft onzekerder
Vanaf de tweede helft van januari wordt het beeld dan duidelijk onzekerder. Zo neemt de kans toe dat het hogedrukgebied boven Zuidwest-Europa zich noordwaarts uitbreidt en met zijn as ten westen van de Britse eilanden terechtkomt. Dat zou een omslag naar een veel koudere noordwestelijke stroming kunnen opleveren. Met dan vooral in de zuidelijke helft van Europa een scherpe temperatuurdaling. Ook zou het oosten van Europa met meerdere koude uitbraken te maken kunnen krijgen, gericht op de Balkan. Dit is iets wat we in de winter vaker zien.

Scandinavië toch koud?
Het zuiden van Scandinavië zou in plaats van met het verwachte zachte weer ook met koude omstandigheden te maken kunnen krijgen, als de invloed van het naderende zonnevlekkenminimum op de drukverdeling in de komende winter groter is dan nu wordt aangenomen (een kans van 20 procent). Ook een versnelde overgang van de QBO (een straalstroom hoog in de stratosfeer boven de evenaar) naar zijn oostelijke fase kan het zuiden van Scandinavië in de loop van de winter in de kou brengen (kans 15 procent). Er zijn dus ook tegenstrijdige signalen in het spel.

Weermodellen: zachte winter
Opvallend is dat de drie grote globale weermodellen (ECMWF, GFS en UKMO) op dit moment eensgezind voor de hierboven beschreven zachte winter kiezen. WCS schrijft in zijn verwachting dat een dergelijk grote eensgezindheid niet eerder is voorgekomen. Tegelijkertijd kun je, vanwege de uiterst beperkte statistische betrouwbaarheid van deze computerverwachtingen op de lange termijn, zeker niet op deze berekeningen blindvaren. Er komt veel meer bij kijken.

Andere invloeden
Zoals we in ons verhaal van gisteren al schreven, zijn andere factoren die mogelijk een grote invloed op de uiteindelijk afloop zullen hebben terug te vinden op het noordelijke deel van de Stille Oceaan (waar het zeewater op dit moment extreem warm is), de Noordelijke IJszee (die op dit moment met een recordlage ijsbedekking te kampen heeft), de Indische Oceaan (waar er een extreme tegenstelling is tussen de zeewatertemperaturen in het noorden en verder naar het zuiden) en in het zeegebied langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië (waar de condities de komende paar maanden nog steeds tegen een El Niño lijken aan te hangen).

NAO-index
De belangrijkste indicator van de uiteindelijke afloop in onze omgeving zal de NAO-index zijn, de index die de maat is voor de drukverdeling op ons deel van het Noordelijk Halfrond. Is die index positief, zoals voor de komende maanden nu wordt verwacht, dan krijgen we in Europa met een sterke westcirculatie te maken, gedreven door lagedrukgebieden in de buurt van IJsland en hogedrukgebieden in de buurt van de Azoren en boven Zuidwest-Europa. Is de NAO-index negatief, dan is de drukverdeling omgekeerd en maakt winterweer in onze omgeving veel meer kans.

Omslag komt maar niet
Zoals gisteren ook al aangegeven, is er met die NAO-index dit jaar iets bijzonders aan de hand. Ondanks dat al meerdere keren (op basis van bewijs dat steeds overweldigend werd genoemd) voor langere tijd (zowel in de zomer als in de herfst) een positieve fase werd verwacht, is de NAO-index in werkelijkheid sinds de tweede helft van april overwegend negatief geweest. En ook voor de komende weken wordt een aanhouden van deze negatieve fase verwacht.

Grote onzekerheid
Zolang de NAO-index de komende weken niet sterk positief wordt (en dat voor langere tijd), zal deze winterverwachting dus een grote onzekerheid in zich houden. Vooral omdat niet echt duidelijk is welke factor er op dit moment de oorzaak van is dat de NAO-index overwegend negatief blijft, ook al is er zo ontzettend veel dat op een omslag naar een langdurige positieve fase wijst. Als invloeden die tegenwerken, kunnen we wel een paar gegadigden noemen. De geringe ijsbedekking van bij voorbeeld de Karazee is er zo één, maar ook de verandering van de QBO zoals die tot nu toe daadwerkelijk al zijn beslag heeft gekregen (ook al verloopt de omslag traag en is hij nog niet klaar).

El Niño
De meest interessante onzekere is echter het gedrag van de bijna El Niño in het zeegebied tussen Peru en Indonesië. Officieel wordt in dat gebied nu van een neutrale situatie gesproken, maar het zit tegen een zwakke El Niño aan. Daarbij is eerder dit jaar, toen er nog van zo’n zwakke El Niño sprake was, al gebleken dat de aardatmosfeer op de een of andere manier erg gevoelig voor die El Niño was, Want ook al was ie zwak, de manier waarop de gevolgen ervan zich her en daar op aarde uitten deed vermoeden dat er juist van een heel sterke El Niño sprake was. In die zin kunnen de bijna neutrale omstandigheden van nu, ook de komende maanden nog sterker doorwerken dan nu gedacht. Ook dat zou kunnen bijdragen aan een langer durende negatieve fase van de NAO.

November update
In die zin is het dus nog allerminst zeker dat we ook echt een zachte winter gaan krijgen, de komende maanden. WCS geeft dat ook bij zijn inschatting van de betrouwbaarheid van de verwachting aan. Voor de eerste winterhelft is de betrouwbaarheid gering tot gemiddeld, voor de tweede helft van de verwachting wordt hoe dan ook van een lage betrouwbaarheid uitgegaan. In de tweede helft van november zullen we op dit alles terugkomen en volgt de definitieve winterverwachting.

http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-1 ... te-winter/

Paul
Berichten: 548
Lid geworden op: 01-01-1980

Re: Winter 2020

Bericht door Paul » 18-10-2019 11:59

Wat betreft de onzekerheid over de ENSO: daarin speelt wat mij betreft ook de minor warming van de stratosfeer boven de Zuidpool. Zie de daaraan gekoppelde afwijking van de geo's op het zuidelijk halfrond. Die heeft gezorgd voor een omkering van de oorspronkelijke trend richting La Nina (de afgelopen dertig dagen was de SOI sterk negatief). Afwachten hoe dit zich verder ontwikkelt...

https://www.longpaddock.qld.gov.au/soi/
Knipsel.PNG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Daniël
Berichten: 1124
Lid geworden op: 01-01-2000

Re: Winter 2020

Bericht door Daniël » 18-10-2019 12:24

Sebastiaan schreef:
18-10-2019 11:27
Spanje en Portugal droog
Daar waar het noorden van Europa nat lijkt te worden, geldt voor het zuiden van Europa eerder het tegenovergestelde en dan met name voor Spanje en Portugal. In die omgeving wordt verregaande invloed van hogedrukgebieden verwacht. Met drogere condities dan normaal, maar ook relatief lage temperaturen. Nederland wordt aan de noordrand van dit hogedrukgebied ingetekend.
Dan kunnen wij ook een drogere winter dan normaal verwachten.

Sebastiaan
Berichten: 6149
Lid geworden op: 01-01-1978

Re: Winter 2020

Bericht door Sebastiaan » 19-10-2019 15:57

https://twitter.com/WorldClimateSvc/sta ... 9494679552
This month's Météo-France model forecast for DJF shows a stronger ridge near SW Europe than the other models. If correct, this would not be good news for longstanding rainfall deficits in (ironically) France.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

John
Berichten: 5387
Lid geworden op: 01-11-1980

Re: Winter 2020

Bericht door John » 20-10-2019 11:41

De gemiddelde drukafwijkingen die ik langs zie komen, maken mij niet direct enthousiast. :mrgreen:

Gelukkig is het slechts een globaal gemiddelde over drie maanden. Dat biedt altijd ruimte voor tussendoortjes. ;)

Echter, we zijn nu eenmaal kwetsbaar voor het telkens binnendringen van Atlantische lucht, maritiem tropisch, getransformeerd maritiem polair en soms puur maritiem polair.
Zelfs maritiem arctisch kan in laagland Nederland voor antiwinters weerbeeld zorgen, zo lang wolken en wind van zee domineren.

Continentaal polair voor langere tijd vasthouden is soms haalbaar en levert stralingsvorsten op, die zeker in december en januari van enige betekenis kunnen zijn door lange nachten en lage zonnestand.
Continentaal arctisch valt onder de categorie het betere werk, maar houdt nog moeilijker voor langere tijd stand boven ons land.

Toegespitst op november, periode 1971-2018 dan zijn slechts de volgende november maanden van enige betekenis geweest qua winterkou, Atlantisch tijdelijk buiten de deur.
November 1973, november 1980, november 1985, november 1993 en november 1998. Dat zijn er niet veel. :mrgreen:

In de huidige eeuw nul. Dat is niet helemaal waar, want de koude december 2010 volgde op een vorstig staartje in november 2010.

Eind november 1973 bracht een in mijn ogen nog altijd een heel bijzondere, brede en overtuigende uitbraak van maritiem arctische lucht. We hadden er tot de eerste decemberdagen plezier van.
Het was voor mij de eerste bewuste kennismaking met deze luchtsoort. En ik was verrast door de uitlopende neerslagsoorten die gelijktijdig of achtereenvolgend optraden: sneeuw, hagel, korrelsneeuw.

Hans
Berichten: 627
Lid geworden op: 01-01-2010

Re: Winter 2020

Bericht door Hans » 20-10-2019 14:52

Kerkhof, J.A. (John) schreef:
20-10-2019 11:41

In de huidige eeuw nul. Dat is niet helemaal waar, want de koude december 2010 volgde op een vorstig staartje in november 2010.

Eind november 1973 bracht een in mijn ogen nog altijd een heel bijzondere, brede en overtuigende uitbraak van maritiem arctische lucht. We hadden er tot de eerste decemberdagen plezier van.
Het was voor mij de eerste bewuste kennismaking met deze luchtsoort. En ik was verrast door de uitlopende neerslagsoorten die gelijktijdig of achtereenvolgend optraden: sneeuw, hagel, korrelsneeuw.
Ook de staart van november 2005 was wel aardig, op de 25e viel een dik pak (zo'n 20 cm) sneeuw in o.a. Ede en Wageningen.

Ted
Berichten: 3092
Lid geworden op: 31-03-1984

Re: Winter 2020

Bericht door Ted » 20-10-2019 18:19

Sebastiaan schreef:
19-10-2019 15:57
https://twitter.com/WorldClimateSvc/sta ... 9494679552
This month's Météo-France model forecast for DJF shows a stronger ridge near SW Europe than the other models. If correct, this would not be good news for longstanding rainfall deficits in (ironically) France.
Als deze berekening uitkomt wordt het een superzachte winter. Dan liggen er vaak hogedrukgebieden van meer dan 1040 hPa boven de Golf van Biscaye. Winter 2015 - 2016 met 0 Hellmannpunten.

Sebastiaan
Berichten: 6149
Lid geworden op: 01-01-1978

Re: Winter 2020

Bericht door Sebastiaan » 25-10-2019 12:14

Why is the North Atlantic Oscillation More Predictable in December?
Authors: Baoqiang Tian and Ke Fan
Published: 20th August, 2019

Abstract:

The prediction skill of the Climate Forecast System, version 2 (CFSv2), for the North Atlantic Oscillation (NAO) is evaluated in three winter months (December, January, and February). The results show that the CFSv2 model can skillfully predict the December NAO one month in advance. There are two main contributors to NAO predictability in December. One is the predictability of the relationship between the North Atlantic sea surface temperature anomaly (SSTA) tripole and the NAO and the other is the second empirical orthogonal function (EOF) mode of the geopotential height at 50 hPa (Z50-EOF2). The relationship between the NAO and SSTA tripole index in December is the most significant in the three winter months. The significant monthly differences of surface heat fluxes in December over the whole North Atlantic are favorable for promoting the interaction between the NAO and North Atlantic SSTAs, in addition to improving the predictability of the December NAO. When the NAO is in a positive phase, easterly anomalies are located at the low and high latitudes and westerly anomalies prevail in the mid-latitudes of the troposphere. The correlation between the December Z50-EOF2 and zonal-mean zonal wind anomalies shows a similar spatial structure to that for the NAO. The possible reason why the CFSv2 model can predict the December NAO one month ahead is that it can reasonably reproduce the relationship between the December NAO and both the North Atlantic SST and stratospheric circulation.

https://www.mdpi.com/2073-4433/10/8/477/htm

Vincent
Berichten: 1968
Lid geworden op: 01-01-2011

Re: Winter 2020

Bericht door Vincent » 25-10-2019 14:26

Met wat pech dus een herhaling van december 2015... :?

Sebastiaan
Berichten: 6149
Lid geworden op: 01-01-1978

Re: Winter 2020

Bericht door Sebastiaan » 29-10-2019 13:06

In zijn blog van deze week schetst Judah Cohen een beeld van de winterverwachtingen van de diverse modellen: zacht en positieve NAO/AO. Hij stelt daarnaast zijn eigen visie, daarin stelt hij dat op basis van zijn observaties. Hij wijst o.a. dat de kou in oktober in delen vh NH niet voorzien waren door de modellen (Sebastiaan -> negatieve NAO deze herfst hebben de modellen ook niet voorzien), lage zeeijsbedekking en uitgebreide sneeuwdek.

Impacts

As we gear up for winter and what weather to expect, I did find one feature of the dynamical models very interesting. With a lack of much of a tropical signal, I feel that more forecasters are looking to the Arctic for signs of winter. Though the average or ensemble dynamical models tend to smooth out large anomalies or signals, one consistent signal that seems to have emerged is a fairly strong or robust positive AO/NAO signal. In Figure ia, I show the sea level pressure (SLP) anomaly forecast for November, December 2019 and January 2020 from the C3S ensemble of seasonal forecast models which include the ECMWF, UK Met Office and Meteo France global climate models. One feature that jumps out is low pressure across the entire Arctic region with high pressure across the subtropics and mid-latitudes of the North Atlantic basin. This is a classical positive AO and NAO SLP anomaly pattern. A positive AO/NAO is also strongly related to relatively mild temperatures across the NH but especially the Eastern US and northern Eurasia. The C3S surface temperature anomaly forecast is warm across the entire extratropical NH continents but especially eastern North America and northern Eurasia consistent with the positive AO/NAO forecast (Figure ib). Just as an aside, in contrast the models are predicting high pressure anomalies across all of Antarctica, likely related to the Southern Hemisphere sudden stratospheric warming observed in September. This forecast is looking good as the Antarctic Oscillation (AAO) is currently strongly negative and predicted to remain so into the foreseeable future.

ow if you are a regular reader of the blog and/or my research then you are already familiar with my arguments that Arctic amplification which not only includes amplified Arctic warming but low sea ice extent and high snow cover extent in the fall is favorable for high pressure in the Arctic and downstream troughing and cold temperatures at least regionally across the NH continents.

Global October surface temperature anomalies are shown in Figure ii (taken from Ryan Maue’s Twitter feed). The Arctic exhibits amplified warming relative to the rest of the globe especially in regions where sea ice normally present but is currently absent (see below Figure 16). In fact, Arctic sea ice is currently at record low extent beating the previous record low of 2012 pretty handily and sea ice extent is more typical for mid-September than late October as seen in Figure iii. And though temperatures are relatively mild across the NH continents, cold pockets do exist downstream of the warm bullseyes in the Arctic basin. Below normal temperatures are observed in western North America downstream of the warm maxima in the Chukchi and Beaufort Seas, in Scandinavia downstream of the warm maxima around Greenland and Mongolia downstream of the maxima in the Barents-Kara Seas. The regional cold anomalies were not predicted by the subseasonal dynamical models (see NMME October temperature forecasts ).

Snow cover is relatively extensive across the NH as seen in Figure iv. Snow cover is above normal both across Eurasia and North America. Based on my observational analysis this also favors high pressure in the Arctic with downstream troughing and cold temperatures across the continents. So, if you are considering Arctic predictors in your winter forecast, I would say that they are quite bullish for severe winter weather at least regionally and possibly on even larger scales if the stratospheric PV gets involved. And in many ways this upcoming winter forecast is a good proxy or symbolic of the current debate whether accelerated Arctic warming is contributing to colder mid-latitude winters. The dynamical models clearly say no. I believe observational analysis says yes and it will be interesting to see if this winter is consistent with the modeling or observational/empirical analysis. Of course one winter alone does not prove a theory or analysis but rather is one data point in a series or collection of data points.

As I have written many times previously, I do think Mother Nature likes to foreshadow the weather. So, here are some recent anomalies that have caught my attention and some initial thoughts but are not a forecast:

Snow cover is more extensive across Siberia this October relative to last October. I was surprised that cold temperatures were not more extensive across Northern Asia last winter, but I expect this winter to be colder. More expansive cold across Siberia increases the risk for Arctic outbreaks to both East Asia and Europe.
Scandinavia has been surprisingly cold this fall, and snow cover extent has also been above normal. This could be an early sign that this winter will be colder across Scandinavia than last winter, which could expand to include more of Northern Europe. This coupled with Greenland blocking since the summer could be suggestive of an overall negative winter NAO.
I am surprised that pressure/heights have been as low as they have been in the Barents-Kara Seas this October. This coupled with the cold in Scandinavia could be a sign blocking in the North Atlantic basin could be favored more towards Greenland and less towards Scandinavia/Urals/Barents Kara Seas. Though Greenland blocking is strongly correlated with colder winter temperatures across Northern Europe and the Eastern US it is also less favorable for a major disruption of the stratospheric PV. I believe that widespread cold is difficult without a significant disruption of the stratospheric PV.
Snow cover has been above normal across Canada and the lower 48 of the US and below normal across Alaska. Could be an early sign that ridging and warm temperatures are favored in and around Alaska with downstream troughing and cold temperatures in parts of Canada and the US lower 48.
Sea surface temperatures are well above normal around Alaska and the eastern North Pacific. This favors, ridging over Alaska and the eastern North Pacific but I see mixed signals where the main axis of the ridging sets up. If it is along the West Coast like 2013/14 and 2014/15 the cold is focused in the central and eastern North America but if it is offshore like 2017/18 then the cold is focused more in western and central North America.

Of course, the dynamical models don’t agree with me and say ignore all that is going on in the extratropics. All that is important is that the Arctic is warm and if anything, that the warm anomalies will spread to the lower latitudes.https://www.aer.com/science-research/cl ... cillation/

Plaats reactie