Staat moet meer doen voor schonere lucht

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Sebastiaan
Berichten: 5464
Lid geworden op: 01-01-1978

Staat moet meer doen voor schonere lucht

Bericht door Sebastiaan » 07-09-2017 11:56

http://www.telegraaf.nl/binnenland/29159491/__Meer_actie_schonere_lucht__.html

DEN HAAG - De Nederlandse staat moet meer doen tegen luchtvervuiling. De rechter oordeelt dat er een luchtkwaliteitsplan moet worden opgesteld dat aan de regelgeving voldoet.

„Het plan moet maatregelen bevatten die ervoor zorgen dat alle overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen zijn verdwenen”, aldus het oordeel van de rechtbank in Den Haag donderdag.

Ook verbiedt de rechter de Staat om maatregelen te nemen die tot voortgaande of nieuwe overschrijdingen van de grenswaarden zullen leiden.

Milieudefensie en de stichting Adem tegen de Staat eisten twee weken geleden in kort geding dat de overheid snel maatregelen neemt om voor schonere, gezondere lucht te zorgen. De organisaties vinden dat de Staat veel te weinig doet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voor zowel fijnstof als stikstofdioxide voldoet ons land niet overal aan Europese normen en dat kan tot vroegtijdige sterfte leiden. De schadelijke stoffen komen onder meer vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen door auto’s en bedrijven.

Luchtkwaliteit
Het door de Staat opgestelde plan met maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, voldoet volgens de rechter niet aan de daarvoor in de Europese en Nederlandse regelgeving gestelde eisen. Zo geeft het huidige Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) volgens de rechter alleen een opsomming van „generieke landelijke maatregelen” en ontbreekt een opsomming van de per knelpunt te treffen maatregelen. „Verder blijkt uit het plan niet dat de overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen zijn verdwenen. Het NSL geeft daarvoor een horizon van 2020 maar in het verleden is de termijn voor het bereiken van de grenswaarden al meermaals verplaatst.”

Milieudefensie en de stichting Adem tegen de Staat voeren ook nog een andere gerechtelijke procedure over de kwestie. De behandeling in deze bodemprocedure is op 14 november.

Wat een schande dat dit zo lang duurt.

Hans
Berichten: 611
Lid geworden op: 01-01-2010

Re: Staat moet meer doen voor schonere lucht

Bericht door Hans » 07-09-2017 15:29

Tja, gaat zoals altijd over geld. 't Is maar waar je verkeizingsbeloften waar wil maken of water in de wijn kwakt, om toch maar in de regering te komen...

Plaats reactie