Droogte, 1976 in herhaling?

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Daniël
Berichten: 1124
Lid geworden op: 01-01-2000

NOS: "Transport over de Rijn beperkt door lage waterpeil"

Bericht door Daniël » 11-11-2015 21:03

Op http://nos.nl/artikel/2068467-transport-over-de-rijn-beperkt-door-lage-waterpeil.html lees ik het volgende:

NOS schreef:

De binnenvaartsector kan zijn schepen veel minder zwaar beladen vanwege het lage waterpeil in de Rijn. Het water staat door de weinige regenval zo laag, dat veel schepen nog maar een kwart van de normale lading kunnen vervoeren. Daardoor moet de bevoorrading van bedrijven nu gedeeltelijk over het spoor en over de weg gedaan worden, meldt het Bureau Voorlichting Binnenvaart.

De Rijn is met name tussen Koblenz en Mannheim in Duitsland extreem ondiep door de lage waterstand. Als schepen een te zware vracht meenemen, lopen ze vast op de bodem van de rivier.

Voor de bedrijven die normaal gesproken via het water bevoorraad worden, betekent dit veel vertraging en hogere kosten, meldt de belangenbehartiger voor verladers EVO. Volgens woordvoerder Raymond Mens zijn er nu voor dezelfde vracht meer schepen nodig: "Er ontstaat een run op schepen en dat betekent een hogere rekening."

Het is het laagste waterpeil van de Rijn in 40 jaar, maakte Rijkswaterstaat gisteren al bekend. In 1976 was het waterpeil voor het laatst zo lang zo laag. Rijkswaterstaat spreekt van laagwater als er minder dan 1500 kubieke meter water per seconde binnenkomt in Nederland.

De lage waterstand heeft voor de natuur en de drinkwaterwinning nog geen nadelige gevolgen, zegt Rijkswaterstaat.


Stel dat deze zeer lage waterstanden de komende maanden aanhouden, zal dat onze economie doen krimpen en betekenen dat in sommige delen van ons land geen water meer uit de kraan komt?
Laatst gewijzigd door Daniël op 11-11-2015 21:12, 1 keer totaal gewijzigd.

Gerben
Berichten: 10337
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: Droogte, 1976 in herhaling?

Bericht door Gerben » 11-11-2015 23:27

Toch wel wat winterse lichtpuntjes op de weerkaarten. Dat Eurohoog verdwijnt waardoor laagjes een steeds zuidelijke route kunnen volgen. Druk boven Groenland stijgt en we krijgen een enorm Russisch/Siberisch hoog. Voorlopig veel wind en regen maar ben toch een stuk positiever.

Plaats reactie