Vantage Pro anemometer wordt sloom?

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Wim
Berichten: 5
Lid geworden op: 31-12-1973

Vantage Pro anemometer wordt sloom?

Bericht door Wim » 06-01-2015 19:50

Heeft er iemand ervaring met het trager "aanslaan" van de (standaard) cups van de Vantage Pro2 windmeter? Ik heb hem nu 8 jaar op het dak staan, maar de laatste 2 jaren merk ik dat hij steeds vaker/langer "stil" staat als de wind maar zwak waait. Bij matige tot hoge windsnelheden lijkt er geen probleem te zijn.
Wat kun je er aan doen?
Laatst gewijzigd door Wim op 06-01-2015 19:50, 1 keer totaal gewijzigd.
Wim van den Berg - station Bennekom Zuidoost

Edward
Berichten: 1856
Lid geworden op: 30-04-2010

Re: Vantage Pro anemometer wordt sloom?

Bericht door Edward » 08-01-2015 22:48

Is ook ter sprake gekomen bij het overleg voor nieuwe richtlijnen. De instrumenten worden bij het meten natuurlijk blootgesteld aan de omstandigheden en zullen langzaam in kwaliteit afnemen. De meetinstrumenten zullen (mede daardoor) meettechnisch ook wat minder gaan presteren door de tijd. Dan kan aan het iedere 3 tot 5 jaar vervangen van de windcups worden gedacht om dat op te lossen. De Davis windcups zijn los te koop, bijvoorbeeld bij de Weerspecialist voor 25 euro: http://www.weerstationkopen.nl/accessoires-weerstations/davis/7905l-windcups-vp2 Ook het windvaan is daar eventueel te vinden.

Hans
Berichten: 1292
Lid geworden op: 31-12-2004
Contacteer:

Re: Vantage Pro anemometer wordt sloom?

Bericht door Hans » 11-01-2015 11:54

Misschien is een nieuw exemplaar van de windcups een paardenmiddel. Bij de meeste anemometers is het drooglopen van het lagertje de oorzaak van het probleem. Het glijlagertje (goedkope stations met veel kunststof) of kogellagertje (duurdere stations van betere kwaliteit) krijgt vroeg of laat last van veroudering van het smeermiddel doordat de vluchtige componenten verdampen en het smeermiddel vervuild raakt met neerslaand stof en zand dat zich erin vermengt.

Voor een goedkoop stationnetje voldoet het relatief goed om zo nu en dan het draaiende gedeelte van de meter (het schijfje met de cups) los te nemen en het lagertje te smeren met een heel licht soort naaimachinesmeervet of met WD40, hoewel dat laatste elektrisch geleidend is en te allen tijde uit de buurt van elektronische delen moet blijven. Voor een goedkoop station zoals het exemplaar op mijn flatbalkon doet een jaarlijkse smeerbeurt wonderen.

Enig probleem kan misschien het losnemen zelf zijn. Het onderbreekt de meetreeks een korte tijd en technisch is het soms niet eenvoudig om dit onderdeeltje los te krijgen zonder het te beschadigen. Zoals Edward al zegt, waarschijnlijk biedt de gebruiksaanwijzing er wel informatie over. Zeker bij professionele stations zou de mogelijkheid tot smeren van lagertjes standaard opgenomen moeten zijn.
Laatst gewijzigd door Hans op 23-01-2015 20:16, 1 keer totaal gewijzigd.
We hebben weer de mogelijkheid tot onderschriften. Kijk in je gebruikerspaneel (link rechtsboven) en kies bij Profiel voor wijzig onderschrift.

Wim
Berichten: 5
Lid geworden op: 31-12-1973

bedankt, toch maar nieuwe cups

Bericht door Wim » 11-01-2015 16:40

Bedankt voor alle adviezen. Ik denk dat nieuwe cups dan nodig kunnen zijn.
Overigens geeft Davis aan dat je de "shaft" waar de cups op draaien nooit mag smeren.
Ik zal wachten tot de schilder komt met een stellage, want anders kan ik er niet veilig bij (windmeter staat boven de nok)
Laatst gewijzigd door Wim op 23-01-2015 20:17, 1 keer totaal gewijzigd.
Wim van den Berg - station Bennekom Zuidoost

Plaats reactie