Windschering slecht voor tropische cyclonen, goed voor individuele buien.

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Daniël
Berichten: 1480
Lid geworden op: 31-12-1999

Windschering slecht voor tropische cyclonen, goed voor individuele buien.

Bericht door Daniël » 11-08-2014 17:06

Op http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/2d2eb929eaec7fe337b3f8b516516e0d/article/volgen_er_meer_na_bertha.html lees ik dat een El Niño sterkere windschering boven het Caribische Gebied veroorzaakt, waardoor tropische cyclonen zich niet goed kunnen ontwikkelen.

Ik lees in dat artikel o.a. het volgende:

Weer.nl schreef:In een gemiddeld jaar krijg je boven de Cariben en de westelijke delen van de Atlantische Oceaan gemakkelijker hoog uitgroeiende buienwolken die op enig moment tot storm en/of orkaan doorgroeien, dan in een El Niño jaar. Tijdens een El Niño seizoen worden buien teveel uit elkaar gerukt door windverschillen. De condities om dikke buien, mogelijke voorlopers van orkanen, te ontwikkelen, zijn dus minder geschikt. In het rechter plaatje helt de bui voorover en kan zo niet maximaal verder ontwikkelen.


Terwijl windschering bij voldoende instabiliteit juist er voor zorgt dat individuele buiencellen krachtiger worden en zich beter organiseren in buienlijnen, multicellclusters en supercells. De neerslag valt dan niet meer in de stijgstroom waardoor de bui langer blijft bestaan. de sterkere bovenwind zorgt voor extra trek in de stijgstroom en snelheids- en richtingsverschillen tussen de grond- en de bovenwind veroorzaken rotatie van de stijgstroom, waardoor er een supercell ontstaat.

Maar hoe komt het dan dat windschering tropische cyclonen tegenwerkt en is de CAPE dan zo laag dat buien uit elkaar getrokken worden?
Laatst gewijzigd door Daniël op 11-08-2014 17:09, 1 keer totaal gewijzigd.

Daniël
Berichten: 1480
Lid geworden op: 31-12-1999

Re: Windschering slecht voor tropische cyclonen, goed voor individuele buien.

Bericht door Daniël » 11-08-2014 17:08

Dubbele posting verwijderd.
Laatst gewijzigd door Daniël op 11-08-2014 17:09, 1 keer totaal gewijzigd.

Hans
Berichten: 647
Lid geworden op: 31-12-2009

Re: Windschering slecht voor tropische cyclonen, goed voor individuele buien.

Bericht door Hans » 11-08-2014 18:04

Ik denk, maar weet dat natuurlijk niet zeker, dat in geval van 180 graden verticale richtingsschering (zoals in het verhaal staat) geen enkele bui het lang volhoudt, omdat dan de top eraf wordt geblazen. Daarnaast ligt de basis voor orkanen meestal aan de oostkant van de Atlantische oceaan, vaak in de vorm van een tropische wave voor de kust van Afrika. Met de oostelijke passaatwind wordt dit richting Caribean geblazen en ontwikkelt bij gunstige omstandigheden inmiddels tot een flink georganiseerde cluster, met als uiteindelijk resultaat een orkaan. Indien in het westelijk deel van de Atlantische oceaan op hoogte echter een sterke westelijke wind staat (de 180 graden schering) en op zeeniveau de oostelijk wind, tja…

Karel
Berichten: 3189
Lid geworden op: 31-07-1978

Re: Windschering slecht voor tropische cyclonen, goed voor individuele buien.

Bericht door Karel » 11-08-2014 19:41

Het is inderdaad de zonale windschering die bepalend is voor het al of niet tot stand komen van tropische cyclonen. Voor de organisatie tot een warmtemachine (tropische cycloon) is de hele verticaal van de troposfeer nodig.
http://www.wunderground.com/education/shear.asp?

Daniël
Berichten: 1480
Lid geworden op: 31-12-1999

Type buien in een tropische cycloon.

Bericht door Daniël » 26-10-2015 22:21

Een tropische cycloon bestaat uit een muur van buienwolken rondom het oog, de eyewall en t.g.v. convergentie spiraalbanden met buien naar de oog toe. Welke buientype komt het meest voor in een tropische cycloon, moet ik daarbij denken aan buienlijnen en supercells? Soms komt er in de eyewall een zogenaamde hot tower voor, een bui met een sterke stijgstroom, zie http://www.snipview.com/q/Hot_tower, http://www.ucar.edu/pres/simpson/ en http://svs.gsfc.nasa.gov/vis/a000000/a003400/a003413/index.html. Moet ik daarbij aan een supercell met een overshooting top denken? En zitten de stijgstroombases aan beide kanten van de eyewall en de spiraalbanden?

Door de sterke windsnelheidsverschillen tussen de oog en de sterke wind onder de eyewall ontstaan er mesovortices die onder een sterke updraft van een bui in de eyewall gestretcht worden waardoor er kleine, maar verwoestende tornado's ontstaan. Op http://weather.com.ph/typhoon/climatology lees ik daarover het volgende:

Weather.com schreef:
Eyewall Mesovortices are also known as “miniswirls,” “spin-up vortices” or “micro-tornadoes” usually found within the eyewall of an intense typhoon/hurricanes. These small-scale twisters can reach winds of more than the existing horizontal wind speeds of a typhoon. This theory was introduced by Dr. Ted Fujita, the father of the Tornado Wind Scale.

If an existing typhoon wind speeds is 240 kph over a specific location, Mesovortices can double it to 440-600 kph – capable of uprooting trees and carrying weak houses a few meters off the ground. There were widespread eyewitness accounts regarding this phenomenon.
Zie onderstaande afbeelding.

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Daniël op 11-09-2017 18:02, 1 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie