En dan nu het weer voor 2020... (niet te serieus nemen aub)

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Oud-forumlid
Berichten: 1364

En dan nu het weer voor 2020... (niet te serieus nemen aub)

Bericht door Oud-forumlid » 03-04-2014 14:33

Of de zomer nat of broeierig wordt, was tot voor kort meer gis- dan maatwerk voor weermannen. Een nieuw model zorgt nu voor een doorbraak in het voorspellen van het weer op lange termijn, zo meent het Brits nationaal weerinstituut.

We willen het maar al te graag weten, of de winter extreem wordt en de zomer warm zal zijn. Maar uiteindelijk weten we het zelden. Bijna elke voorspelling van de weersconditie voor een heel seizoen kan de prullenmand in. Tot nu, want meteorologen hebben een nieuwe stap gezet in het voorspellen van het weer op lange termijn.

Met Office, het Britse nationaal weerinstituut, heeft namelijk een nieuw model ontwikkeld dat het weer op lange termijn voorspelt met een nauwkeurigheid van 62 procent. Zo blijkt uit experimenten die de voorspellingen vergelijken met het weer van de voorbije twintig jaar. Verfijning van de methode zou de accuraatheid kunnen verhogen tot 80 procent, geloven de meteorologen.

"Enorme impact op gezondheid en economie"
"Slagen we erin het weer te voorspellen, seizoenen en zelfs jaren vooruit, dan is de impact op onze gezondheid en economie enorm", zegt Adam Scaife van Met Office in de krant The Times.

Energievoorzieners en windmolenparken zouden kunnen anticiperen op energienoden. Regeringen zouden weten hoeveel strooizout te bestellen. Ziekenhuizen zouden voorbereid zijn op griepepidemies, hittegolven en botfracturen. Om nog maar te zwijgen van de voordelen voor horeca, toerisme en kledingsector.

Stap in de goede richting
Weerman en klimatoloog David Dehenauw (KMI) noemt het Britse model dan ook een stap in de goede richting. Maar hij tempert de verwachtingen. "De snelste manier voor een weerman om zijn geloofwaardigheid te verliezen, zijn langetermijnprognoses", zegt Dehenauw. "De Britten doen al jaren seizoensvoorspellingen. Maar die zaten er al zo vaak grondig naast dat we ze bij het KMI onvoldoende betrouwbaar vinden om publiek te maken."

Het Met Office heeft zijn reputatie tegen, sinds het in 2009 en 2010 'barbecuezomers' voorspelde die er geen waren. Ook voor zijn berichten voorafgaand aan de hevige regens die Groot-Brittannië de voorbije winter teisterden, kreeg het instituut felle kritiek. Intussen zijn de Britten echter voorzichtiger geworden, en zijn er ook goede redenen om hen te geloven.

Krachtige computers
Zo beschikken ze over uiterst krachtige computers waarmee ze over de hele wereld zeer precies kunnen inzoomen op bewegingen op water en land en in de atmosfeer. Door de focus te verkleinen van 80 naar 25 kilometer op het land en van 80 naar 50 kilometer op zee kunnen de meteorologen veel kleinere klimatologische veranderingen waarnemen.

Door de berekeningen vervolgens tot 25 keer te herhalen, maken de Britten hun voorspellingen statistisch betrouwbaarder. Bovendien pretendeert het model geen exacte weersvooruitzichten te geven. Het instituut zegt wel te kunnen voorspellen of het weer in een specifiek jaar kouder, warmer, zachter of extremer wordt.

"Of dit model echt een verbetering is, zal de komende seizoenen moeten blijken", besluit Dehenauw. "Over vijf jaar zullen we meer weten."

Bron: De Morgen 3/4/2014

Plaats reactie