Een aantal vragen over het nieuwe forum

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Oud-forumlid
Berichten:22
Re: Een aantal vragen over het nieuwe forum

Bericht door Oud-forumlid » 09-02-2013 12:54

Misschien is het wel eens interessant, ook al is het laat, om te kijken naar het aantal bijdragen van niet-leden versus dat van leden. En vervolgens wie van die eerste groep zegt er mee te stoppen. Dan weet je 2 dingen; hoe belangrijk die niet-leden zijn/waren en of het forum na komende week nog wel attractief zal zijn.

Oud-forumlid
Berichten:7635

Re: Een aantal vragen over het nieuwe forum

Bericht door Oud-forumlid » 09-02-2013 13:13

Na de nieuwe website bekeken te hebben denk ik dat ik begrijp wat het probleem van het bestuur is. De nieuwe website techniek wordt geheel afgenomen bij AllUnited, een bedrijf wat een geheel op verenigingen toegespitste website hosting aanbiedt. Alles wordt dus door AllUnited geleverd (inclusief leden en financiële administratie omgeving + incasso aansturing, erg gemakkelijk voor de penningmeester en het bestuur als geheel!), de vereniging hoeft alleen content te plaatsen volgens het stramien wat mogelijk is met de techniek van AllUnited. Daar staat tegenover dat er waarschijnlijk een vast bedrag per jaar (ongeveer 500 Euro, waarschijnlijk gerelateerd aan hoeveelheid content/dataverkeer) plus een bedrag per lid ([url=http://www.allunited.nl/?page=108:2crbgpr7]0,50 tot 1 euro?[/url:2crbgpr7]) betaald moet worden aan AllUnited voor het gebruik van deze techniek. Nou kunnen alleen leden (leden gedefinieerd in de zin van AllUnited!!) reageren in het forum en kennen ze bij AllUnited geen specifieke forum leden dus moet het VWK dus ook hetzelfde bedrag als gewone VWK leden betalen voor alleen Forum leden. En daar hebben we het probleem dan te pakken!

Zou iemand van het beheer of bestuur bovenstaande kunnen bevestigen of ontkrachten want dan wordt de discussie wat betreft het geld deel een stuk duidelijker...

Als ik naar het totaal kijk dan zie ik ook dat AllUnited meer gericht is op sportverenigingen dan op het type verenigingen wat het VWK is. De keuze van het bestuur snap ik echter wel. De boekhouding en ledenadministratie en basis verenigingsnieuws is redelijk goed in het technische stramien onder te brengen. De andere zaken wat het VWK doet zullen alleen slechter in het technische stramien passen, en ik verwacht dat voor de specifieke VWK activiteiten benodigde technische aanpassingen in de toekomst nog aardig wat geld zullen gaan kosten. Maar dat is mijn persoonlijke verwachting, ik weet natuurlijk niet wat het bestuur met AllUnited heeft afgesproken daarover...

PS: eigenlijk was ik er wel klaar mee maar ik vond dat ik bovenstaande toch even moest verifiëren.

Adrie
Berichten:622
Lid geworden op:30-06-1983

Re: Een aantal vragen over het nieuwe forum

Bericht door Adrie » 09-02-2013 13:44

sneeuwbal schreef:
Coyote schreef:Dit verhoogt de drempel voor nieuwe aanwas aanzienlijk.


Ik geloof zelfs dat er na volgende week geen nieuwe forumleden meer bij zullen komen, en dat daarna de boel langzaam maar zeker in mekaar gaat storten. De VWK draait zichzelf meer en meer de nek om; de vereniging lijkt namelijk nog steeds in de vorige eeuw 'leven', gezien alle 'oplossingen' die nu toegepast worden om het financiële probleem minder acuut te maken. Over een jaartje of wat zal er -tenzij er niet tijdig een radicale koerswijziging volgt- naar mijn idee dan ook geen VWK meer bestaan, daar de huidige positie ervan al vrijwel geheel is overgenomen door meer mainstream websites als Weerwoord.be, Onweer-Online & co. en Hetweeractueel (verreweg de grootste bedreiging). Alleen de Weerspiegel zal niet meer verschijnen...Al deze zogenaamde 'mainstream' websites die je hierboven noemt draaien op de inzet van enkele fanatieke vrijwilligers. Ze halen hun inkomsten óf uit advertenties of betalen het zelf. Er is geen enkele garantie voor continuiteit. De bovengenoemde sites bestaan al weer meerdere jaren, vaak meer dan 5 jaar. Dat is uitzonderlijk. De meeste websites en fora van vrijwilligers houden het niet langer dan 1-3 jaar vol. Bij een middelgroot commercieel bedrijf zijn vaak minimaal enkele IT-medewerkers bezig met het in onderhouden van de website, en vaak besteedt men het uit aan een specialistisch bedrijf.

Verenigingen, zoals de VWK, hebben vaak een lange historie. Verenigingen draaien, op zeer grote professioneel georganiseerde na (zoals bijvoorbeeld vakbonden) voor het grootste deel op vrijwilligers. Het probleem van de VWK is niet zozeer financiëel van aard, maar net zoals bij veel verenigingen is er een tekort van leden die zich structureel willen inzetten voor de vereniging. Het onderhouden van een website en forum vereist specifieke technische kennis en vaardigheden. Daarvoor was onvoldoende continuiiteit binnen de VWK beschikbaar. De oude website kon daardoor niet meer onderhouden worden. Daarom is er een nieuwe webhostingprovider gekozen (All United) die ook technische support kan leveren. En bovendien een geintegreerde ledenadministratie aanbiedt. Een geintegreerde ledenadministratie biedt veel betere mogelijkheden tot monitoring en moderatie van een forum. Je weet wie je in huis hebt. Op het huidige forum blijken tegen de 1000 mensen ingeschreven te zijn. Daarvan zijn er hooguit 50 zeer actief en hooguit 100-150 af en toe actief, de rest zijn meelezers of passief. Dat is op een het populair Nederlandstalige weerforum Weerwoord.be trouwens niet veel meer.

De VWK probeert te voorkomen wat met het (ooit zeer populaire) Weeronline forum is gebeurd. Dat is ten onder gegaan aan acties van trollen en diepgaande meningsverschillen tussen forumleden die in het openbaar uitgevochten werden. Uiteindelijk is Weeronline er mee op gehouden. De VWK modereert het forum actief. Dat heeft er tot nu toe voor gezorgd dat er vrijwel geen animositeit of uitwassen zijn geweest.

Sebastiaan
Berichten:7280
Lid geworden op:31-12-1977

Re: Een aantal vragen over het nieuwe forum

Bericht door Sebastiaan » 09-02-2013 13:46

Ik kan me ook voorstellen dat mensen met een meteorologische achtergrond zich niet snel thuis voelen op massale forums als Weerwoord en vooral ook vanwege de 'taal' en de manier waarop er daar met elkaar gecommuniceerd wordt. Wellicht dat bijv. NVBM-ers zich thuis zullen voelen op een meer gesloten forum Afbeelding

Oud-forumlid
Berichten:22

Re: Een aantal vragen over het nieuwe forum

Bericht door Oud-forumlid » 09-02-2013 14:14

Adrie schreef:Op het huidige forum blijken tegen de 1000 mensen ingeschreven te zijn. Daarvan zijn er hooguit 50 zeer actief en hooguit 100-150 af en toe actief, de rest zijn meelezers of passief.
Ik ken zelfs fora die 'gedragen' worden door minder dan 10 mensen die er een levendige boel van maken. Hier blijkt uit hoe belangrijk de individuele bijdrage eigenlijk is. Een lidmaatschap is geen enkele garantie om dat te bewerkstelligen.

Adrie schreef:De VWK probeert te voorkomen wat met het (ooit zeer populaire) Weeronline forum is gebeurd. Dat is ten onder gegaan aan acties van trollen en diepgaande meningsverschillen tussen forumleden die in het openbaar uitgevochten werden.
Meningsverschillen zijn inherent aan het medium. Dat blijf je altijd houden.

Adrie schreef:De VWK modereert het forum actief. Dat heeft er tot nu toe voor gezorgd dat er vrijwel geen animositeit of uitwassen zijn geweest.
Dat is inderdaad de enige manier om dingen niet uit de hand te laten lopen.

Vincent
Berichten:2017
Lid geworden op:01-01-2011

Re: Een aantal vragen over het nieuwe forum

Bericht door Vincent » 09-02-2013 14:28

Wat betreft AllUnited: de nieuwe website vind ik erg mooi geworden. Meer dan terecht dat die stap is gezet. Alleen die paywall voor volle toegang tot het forum blijf ik een meer dan onbegrijpelijke stap vinden, daar dat 99 van de 100 bezoekers gewoonweg afschrikt. Als ik dit allemaal wat eerder had geweten, dan had ik me best willen inzetten voor dit forum. Nu lijkt het te laat te zijn...

Oud-forumlid
Berichten:7635

Re: Een aantal vragen over het nieuwe forum

Bericht door Oud-forumlid » 09-02-2013 16:10

Om te weten wie je in huis hebt hoef je ook niet per se een contributie te vragen. Dan kun je sowieso voor een besloten forum kiezen zoals ik ook deed met het spoorforum. Mensen moesten zich eerst van tevoren registreren en het gebeurde maar een enkel keertje dat er lui dusdanig vervelend werden dat ze een ban kregen. Op ons besloten forum kon je dus gewoon je eigen naam houden, niemand die er misbruik van maakte.

Onze kosten die we als beheer jaarlijks hadden zullen denk ik minder zijn geweest dan die jullie nu hebben anders hadden jullie het denk ik wel anders gedaan.

Mensen die niet mee over willen moeten op zoek naar een alternatief. Ikzelf zit ook op het weeroffline forum, een rustig forum dat ook besloten is maar wel gratis. Aanrader dus!

Link: http://weeroffline.eu/phpBB3/ucp.php?mo ... 9a628c59a0

Vincent
Berichten:2017
Lid geworden op:01-01-2011

Re: Een aantal vragen over het nieuwe forum

Bericht door Vincent » 09-02-2013 16:17

Spike schreef:Aanrader dus!


Niks aanrader, want daar kun je je niet meer laten registreren...

Dick
Berichten:3060
Lid geworden op:31-05-1994

Re: Een aantal vragen over het nieuwe forum

Bericht door Dick » 09-02-2013 16:19

Als je de cijfers van Adrie analyseert vraag ik me af of er wel dramatische verschuivingen te verwachten zijn. Het merendeel leest alleen berichten op het Forum en zal dat blijven doen, want dat blijft gratis. Een deel van de gering actieven zal die 5 euro te duur vinden en afvallen, een ander deel zal mogelijk juist actiever worden. De echte fanatiekelingen zie ik zo één twee drie niet afhaken. Nieuwe aanwas moet je maar afwachten.

Oud-forumlid
Berichten:7635

Re: Een aantal vragen over het nieuwe forum

Bericht door Oud-forumlid » 09-02-2013 16:31

sneeuwbal schreef:
Spike schreef:Aanrader dus!


Niks aanrader, want daar kun je je niet meer laten registreren...


Heb daar zojuist gevraagd of dat daar weer mogelijk gaat worden.

Plaats reactie