Kwaliteit weerberichten maandag 2e pinksterdag

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Gerard
Berichten: 11700
Lid geworden op: 01-01-2005

Kwaliteit weerberichten maandag 2e pinksterdag

Bericht door Gerard » 28-05-2012 12:12

WeerplazaMaandag 28 mei
Zonnig op pinkstermaandag
Op de meeste plaatsen is het opnieuw zonnig vandaag, maar vanmiddag ontstaan er ook een paar stapelwolken, vooral in het zuiden en oosten. Het zuidoosten maakt kans op een enkele bui. Het wordt 19 tot 21 graden aan zee en 24 landinwaarts. Er waait een matige noordwestenwind, kracht 3 of 4. Op dinsdag en woensdag komt het maximum een paar graden lager uit, maar de zon schijnt nog vrij geregeld en het blijft meest droog. Donderdag gaan er een paar buien vallen.


Paulusma Maandag 28 mei
(Vrij) zonnig
Het wordt een (vrij) zonnige pinkstermaandag met aangename temperaturen tussen 19 aan zee tot 25 graden in het oosten van ons land. De wind is zwak of matig en komt uit het noorden tot noordwesten.

Weer.nl (meteoconsult)
Vanmiddag is er vrijwel overal veel zonneschijn en wordt het landinwaarts 23 tot 27 graden. In het oosten ontstaat zeer lokaal een bui. Op de stranden drijft op steeds meer plaatsen mist langs. In mist is het 14 graden. Op zonnige plekken wordt het nog tegen de 20 graden. Er staat bij een zwakke tot matige noordwestenwind.
Vannacht ontstaat op steeds meer plaatsen bewolking of mist. Morgen start in veel regio's grijs, maar later breekt overal de zon door.


KNMIVandaag en morgen: Perioden met zon, aan de kust mist en laaghangende wolken van zee
Landinwaarts zonnig en droog. In een smalle strook langs de kust komt mist en laaghangende bewolking voor. De mist zal in de loop van de avond verder landinwaarts doordringen. De middagtemperatuur ligt tussen 15 graden in het Waddengebied en 26 graden in het midden en zuiden van het land. De wind is noord tot noordwest en meest matig, kracht 3 of 4.
Ook vannacht drijft er in de kustprovincies mist of laaghangende bewolking van zee binnen. Verder landinwaarts zijn er naast opklaringen geleidelijk steeds meer wolkenvelden, het blijft zo goed als overal droog. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden. De wind is meest zwak, aan de noordkust staat een matige wind uit west tot noordwest.

Dinsdag overdag zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon, vooral in de westelijke kustprovincies kan eerst nog mist of lage bewolking voorkomen. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt tussen 13 graden in het Waddengebied en 22 in het zuiden van het land. De wind is zwak tot matig en komt uit noordelijke richting. (Bron: KNMI)

Weerplaza en Piet Paulusma misten het juiste weerbeeld deze keer voor langs de stranden.
De hele Noordzee lag maandagmorgen vol met mist en/of stratus en de wind ging naar noordwest....
Meteoconsult laat de prognose aan de mensen zelf over: waar mist is is het koud, als de zon schijnt (op het strand) is het nog warm. Een weerdienst moet vertellen waar het mistig of zonnig wordt of althans de kans daarop aangeven voor de verschillende locaties.

KNMI zei dat er overal aan de kust mist en nevel zou zijn.

Edward
Berichten: 1813
Lid geworden op: 01-05-2010

Re: Kwaliteit weerberichten maandag 2e pinksterdag

Bericht door Edward » 30-05-2012 19:31

Dit soort dagen zijn natuurlijk altijd moeilijk, maar bij mistdagen zal het kwik op de mistige plaatsen zeker niet boven de 17 graden uitkomen, dus grofweg tussen 13 en 16 graden liggen. Zo warm werd het ook en zeker de dag ervoor hadden ze al kunnen weten dat het aan zee zo warm werd. Waar aan zee het fris blijft is pas in de nacht/ochtend echt goed te zeggen (in Zeeland was het bijvoorbeeld niet mistig). Een aantal verwachtingen zat er gewoon naast, maar een enkele fout mag best voor een keer.

Hoe breed de mistige kuststrook is, is natuurlijk nauwelijks te zeggen aangezien dat kan variëren in tijd en ruimte (van NO naar ZW).

Gerard
Berichten: 11700
Lid geworden op: 01-01-2005

Re: Kwaliteit weerberichten maandag 2e pinksterdag

Bericht door Gerard » 30-05-2012 20:03

Het was het typische juniweer dat ik me herinner van de jaren 60. Het lijkt even een mooie stranddag te worden, maar plots jaagt de zeemist het land in. Het is niet zo sterk als destijds, maar het deed er wel even aan denken.

John
Berichten: 4695
Lid geworden op: 01-11-1980

Re: Kwaliteit weerberichten maandag 2e pinksterdag

Bericht door John » 30-05-2012 20:51

Als het publiek de sat.24 net zo vlot zouden raadplegen als buienradar, dan zouden zij al gezien hebben dat er in de ochtend een groot veld lage wolken/mist klaarlag.

Edward
Berichten: 1813
Lid geworden op: 01-05-2010

Re: Kwaliteit weerberichten maandag 2e pinksterdag

Bericht door Edward » 30-05-2012 22:42

John schreef:Als het publiek de sat.24 net zo vlot zouden raadplegen als buienradar, dan zouden zij al gezien hebben dat er in de ochtend een groot veld lage wolken/mist klaarlag.


Inderdaad, dat is een goed idee. Alleen moet er dan wel massale aandacht voor komen. Afgelopen maandag was het een populair onderwerp, als er meer van die dagen komen wordt het misschien nog eens gebruikt.

Adrie
Berichten: 619
Lid geworden op: 01-07-1983

Re: Kwaliteit weerberichten maandag 2e pinksterdag

Bericht door Adrie » 31-05-2012 00:35

Volgens de media was er maandag nogal sprake van 'onverwachte mist.' Zo onverwacht zelfs dat de NS extra treinen had ingezet om mensen naar de stranden te vervoeren. Ik krijg meer het idee dat veel mensen in zo'n weekeinde zich nauwelijks iets van weerberichten aantrekken. Zeker niet als het zondag aan de kust overal warm was, en men maandag thuis bij het geplande vertrek tegen een strakblauwe lucht aankijkt. Als ze dan toch een weerbericht hebben gelezen of gehoord, is het meestal: 'het zal weel meevallen'.
Dit soort subtiele grenslaagverschijnselen kunnen makkelijk een dag van te voren verkeerd ingeschat worden. Het is niet iets wat je eenvoudig uit Modeluitvoer kunt aflezen. Het vergt nogal wat ervaring en kennis van subtiele grenslaagprocesssen.

Oud-forumlid
Berichten: 7686

Re: Kwaliteit weerberichten maandag 2e pinksterdag

Bericht door Oud-forumlid » 31-05-2012 06:28

Denk ook niet dat je landelijke bekendheid wil hebben als weerbedrijf dat je na een warme zomerse dag maar niet op 2e pinksterdag naar het strand moet gaan vanwege waarschijnlijke mist uit zee.

Krijg je gelijk al die strandhouders achter je aan met schadeclaims, vooral als de mist net voor het mooie strand zal uitblijven.

Denk dat niemand daar nu even zijn vingers aan wil gaan branden.

Gerard
Berichten: 11700
Lid geworden op: 01-01-2005

Re: Kwaliteit weerberichten maandag 2e pinksterdag

Bericht door Gerard » 01-06-2012 00:37

Een dag van tevoren is zeker lastig, op de dag zelf moet het toch wel duidelijk zijn: de mistvelden lagen over de gehele Noordzee, de wind ging uit noordwest waaien. Het KNMI had 's morgens wel al het meest juiste weerbericht staan.
Weerplaza had wel een tweet onder het weerbericht staan waarin gewaarschuwd werd dat het kon tegenvallen. Dan is het beter het weerbericht zelf aan te passen.

Plaats reactie