Zomer 2021

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Sebastiaan
Berichten: 12287
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Zomer 2021

Bericht door Sebastiaan » 25-06-2021 08:50

Bart schreef:
25-06-2021 00:23
Marcel schreef:
25-06-2021 00:13
We gaan waarschijnlijk ook een recordwarme juni tegemoet (Iig over de 20e en 21e eeuw). Dat leek even afgewend, maar nu lijkt het toch weer warm genoeg te gaan worden.
Vreemd, heb helemaal niet zo het gevoel dat juni zo extreem warm was. Misschien omdat ik een week op Terschelling zat waar het toch beduidend kouder was in de week dat het her en der rond 30 graden was.
Misschien ook, omdat de afgelopen 5 jaar allemaal in de top 10 warmste staan.
Ja. We zijn er gewend aan geraakt. Bovendien het was meer voortdurend warm, weinig piekmomenten die bijblijven.

Daarnaast zit er nog veel rek in juni. 20c is echt wel haalbaar.

John
Berichten: 7865
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Zomer 2021

Bericht door John » 25-06-2021 09:38

Sebastiaan schreef:
25-06-2021 08:50
Bart schreef:
25-06-2021 00:23
Marcel schreef:
25-06-2021 00:13
We gaan waarschijnlijk ook een recordwarme juni tegemoet (Iig over de 20e en 21e eeuw). Dat leek even afgewend, maar nu lijkt het toch weer warm genoeg te gaan worden.
Vreemd, heb helemaal niet zo het gevoel dat juni zo extreem warm was. Misschien omdat ik een week op Terschelling zat waar het toch beduidend kouder was in de week dat het her en der rond 30 graden was.
Misschien ook, omdat de afgelopen 5 jaar allemaal in de top 10 warmste staan.
Ja. We zijn er gewend aan geraakt. Bovendien het was meer voortdurend warm, weinig piekmomenten die bijblijven.

Daarnaast zit er nog veel rek in juni. 20c is echt wel haalbaar.
Wie een week op Terschelling geweest is, heeft uiteraard een andere warmtebeleving.
Als juni voor de 5e achtereenvolgende keer in de top komt, dan lijkt dat al gewoon geworden.

Net als Sebastiaan lijkt mij 20 graden haalbaar voor juni. Als we dat tijdperk binnen wandelen, dan vinden een juni tussen 17 en 18 graden koel. : :mrgreen:

Ko
Berichten: 5930
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Zomer 2021

Bericht door Ko » 25-06-2021 10:08

Het wordt hoog tijd dat juni ook weer eens (zeer) koel verloopt. Net als dat bijvoorbeeld augustus dat in 2014 ook deed na zoveel jaren sinds 2005. Ergens komende jaren gaat dat zeker lukken. Voorlopig gaat juli voor normaal, niet warm maar ook niet koel.
Op naar een koel, nat en somber zomerseizoen.

Gerard
Berichten: 13570
Lid geworden op: 31-12-2004

Re: Zomer 2021

Bericht door Gerard » 25-06-2021 11:29

Ik deel het gevoel van Marcel dat juni niet extreem warm lijkt te verlopen. In het noorden en westen is de invloed van de zee tot nu toe nog zodanig geweest dat er flink wat koele dagen waren, slechts de helft warme en een paar zomerse. Nog geen tropische.
Kijken we naar de stations die nu al boven recordniveau zitten of minstens gelijk daaraan, dan zijn dat vb Twenthe met +0.2 Eindhoven met 0,0 en De Bilt met slechts +0,1. Meestal is 2017 de warmste juni tot nu toe.
De noordelijke en de kuststations zijn echter beduidend koeler, Den Helder en Vlissingen -1,1 en -1,2 Eelde -1,2 Leeuwarden -0,6.
De hoofdstations gemiddeld: -0,4.
Het zal dus van de laatste 5 dagen afhangen of er veel stations meedoen met een record of dat het slechts enkele zijn waaronder De Bilt (dat natuurlijk niet representatief is voor het hele land, daarvoor moet je de hoofdstations middelen).
In Schoorl, met nu al de 5e dag met veel bewolking en koude start van de dag, lijkt het totaal niet op de warmst juni ooit (sinds het begin van de waarnemingen). In juni 5 dagen waarbij zelfs de 15 graden niet gehaald werd, slechts 7 dagen zomers dus boven 25 graden.

Ko
Berichten: 5930
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Zomer 2021

Bericht door Ko » 25-06-2021 12:44

Het hang er puur vanaf waar je zit. Hier scoort juni vrijwel gelijk met de afgelopen jaren sinds 2017. Steeds rond de 25 warme dagen, 12 zomerse dagen en 3 tropische dagen. Dit jaar staat vrijwel gelijk met vorig jaar, tot nu toe 11 zomerse dagen en 3 tropische dagen inclusief een hittegolf wat in juni 2017 en vorig jaar ook het geval was. De hete juni tempert iets dankzij de max beneden de 20 graden en gevoelsmatig ook door de vele bewolking de laatste vier dagen. Op 1 juli zal duidelijk zijn of deze juni warmer was dan de laatste jaren of iets eronder.
Op naar een koel, nat en somber zomerseizoen.

Sebastiaan
Berichten: 12287
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Zomer 2021

Bericht door Sebastiaan » 25-06-2021 15:25

30-Daagse verwachting: Zomerse warmte blijft heel dichtbij
De maand juni stevent af op een eerste plek in de lijst van warmste junimaanden sinds 1901. Het kwik lag op een aantal dagen rond de tropische grens van 30 graden en regionaal kwam het zelfs tot een hittegolf. Toch was het niet volop zomers, met alleen maar zonneschijn en droog weer. Integendeel, er vielen regelmatig regen- en onweersbuien, met soms wateroverlast en meerdere sterke valwinden. Momenteel liggen de temperaturen rond een normale 22 graden voor eind juni, maar de warme tot hete lucht zit nog steeds heel dichtbij. In het oosten en zuiden van Europa is het zelfs ronduit heet, met regionaal maximumtemperaturen tussen 35 en 40 graden. De wind hoeft dus maar even vanuit die hoeken te waaien en dan warmt het ook bij ons weer snel op.
Die schommelingen in temperatuur gaan we ook de komende dagen merken. In het weekend stroomt met een oostelijke wind ineens weer hele warme lucht ons land in en wordt het zomers warm, met veelal 26 tot 29 graden, alleen op de Wadden een graad of 20. Begin volgende week draait de wind naar noordelijke richtingen en kunnen we weer gemiddelde temperaturen voor eind juni verwachten. De zon komt er regelmatig bij, maar vrijwel dagelijks valt ook een plaatselijke regen- of onweersbui.

Week 1: maandag 28 juni t/m zondag 4 juli
Het begin van deze week hebben we in het bovenstaande stukje eigenlijk al een beetje verklapt, want met een aanvankelijk noordelijke wind stroomt tijdelijk wat minder warme lucht onze kant op. Dit gebeurt rondom een gebied met relatief hoge luchtdruk boven het noordwesten van Europa. Ook ligt zo’n zelfde hogedrukgebied boven het Iberisch Schiereiland. Boven de oostelijke helft van Europa is de luchtdruk juist relatief laag. Hoger in de atmosfeer zie je een soort tweedeling ontstaan in de straalstroom, met het ene deel over IJsland richting Lapland en het andere deel over zuidelijk Europa. Daartussen is het in onze omgeving rustiger en lijkt een soort gevecht te ontstaan tussen warme lucht die vanaf het vasteland van Europa onze kant op wil komen en lagedrukgebieden, gevuld met relatief minder warme lucht, vanaf de Atlantische Oceaan. De oostelijke helft van het land profiteert dan al van de warmere lucht vanuit het oosten, terwijl het westen nog vooral beïnvloed wordt door het nog minder warme zeewater, met daar dus iets minder hoge temperaturen. In de onstabiele lucht schijnt de zon geregeld, maar ontstaan ook bijna dagelijks nog wel enkele regen- of onweersbuien. Ondanks een nog steeds noordelijke wind, warmt de lucht later in de week wel steeds verder op en richting het weekend kunnen we dan opnieuw zomerse tot mogelijk lokaal tropische temperaturen verwachten.

Week 2: maandag 5 t/m zondag 11 juli
In deze week lijkt de straalstroom hoger in de atmosfeer weer iets sterker te worden en ligt met een west- tot zuidwestelijke stroming boven ons land. De relatief hoge luchtdruk verplaatst zich tot boven Scandinavië en een strook met relatief lagere luchtdruk komt boven het zuiden van Europa te liggen. Wij zitten daar precies tussen in. Aan de grond krijgt de wind rondom dat hoog boven Scandinavië steeds vaker een oostelijke component, waardoor warmere lucht onze omgeving instroomt en het kwik zo’n 2 tot 3 graden hoger dan gemiddeld uitkomt voor begin juli. De klimatologisch gemiddelde maximumtemperaturen in deze perioden van het jaar ligt rond 23 graden en dat betekent dat we in De Bilt zomerse waarden kunnen verwachten en regionaal kan het nog warmer worden. De zon krijgt onder invloed van het hogedrukgebied meer ruimte en het is relatief droog.

Week 3: maandag 12 t/m zondag 18 juli
De relatief hogere luchtdruk boven Scandinavië trekt deze week verder richting Noordwest-Rusland, maar vanaf de Atlantische Oceaan volgt alweer een volgende hogedrukzone, vooral nog boven de Britse Eilanden en de Noordzee. De lagere luchtdruk bevindt zich vooral over het zuidoosten tot oosten van Europa, dus de begrenzing lijkt iets te kantelen en komt diagonaal boven Europa te liggen. Wij zitten daar dan nog steeds tussen, maar met de hogere luchtdruk wel dichterbij. Rondom dat hogedrukgebied ten noordwesten van ons is de wind vaak noordelijke en dus stroomt weer iets koelere lucht het land in. De warme lucht zit echter nog steeds erg dichtbij en daardoor kunnen er ook af en toe weer korte oplevingen qua temperatuur zijn. De wind hoeft maar even vanuit het oosten tot zuiden te waaien en we zitten weer in de warme lucht. Met het hogedrukgebied nog in de buurt is het redelijk zonnig, maar de lucht is onstabiel, wat betekent dat we ook geregeld een regen- of onweersbui kunnen verwachten. Soms vanaf de Noordzee of vanuit Frankrijk aangevoerd, maar soms ontstaan ze ook spontaan boven ons land.

Week 4: maandag 19 t/m zondag 25 juli
In deze week worden de afwijkingen ten opzichte van normaal steeds minder groot. Lagere luchtdruk bevindt zich vooral nog boven het zuiden van Europa. Boven ons land en het zuiden van Engeland zien we juist een klein gebiedje met een relatief hogere luchtdruk, net als boven de Baltische Staten. Met de hogere luchtdruk nog steeds in onze omgeving blijven storingen uit onze buurt en blijft het volgens de huidige weerkaarten ook redelijk zonnig. Wel met in eerste instantie nog gematigde temperaturen, al lijkt het kwik eind van de maand juist weer flink omhoog te gaan.

Conclusie
Op basis van de huidige gegevens lijkt het in deze periode dus echt Hollands zomerweer te worden, met geregeld zonneschijn, maar ook af en toe een regen- of onweersbui. Grootschalige systemen weten ons land niet of nauwelijks te bereiken, maar niet alle weken verlopen helemaal droog. Vooral week 2 en 4 verlopen waarschijnlijk relatief droog, week 1 en 3 zijn iets natter. Omdat er in deze tijd vooral sprake is van lokale regen- en onweersbuien, zullen de neerslaghoeveelheden erg variëren. Op de ene plek kan misschien wel een tiental millimeter in korte tijd vallen, terwijl er op andere plekken in het land nauwelijks iets valt. Ook de temperatuur is gemiddeld gesproken gematigd, tussen 20 en 24 graden, maar er zitten ook geregeld dagen of weekdelen tussen waarop het kwik toch weer tot zomerse of lokaal tropische waarden weet te stijgen, met de hoogste temperaturen landinwaarts. https://www.weer.nl/nieuws/2021/30-daag ... l-dichtbij
-----------------
De dagelijkse portie Weer.nl :mrgreen:

John
Berichten: 7865
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Zomer 2021

Bericht door John » 25-06-2021 17:36

Sebastiaan schreef:
25-06-2021 15:25
30-Daagse verwachting: Zomerse warmte blijft heel dichtbij
-----------------
De dagelijkse portie Weer.nl :mrgreen:
Misschien dat ik het daardoor het lastig vind om te verteren. Bijna elke dag hetzelfde uitgebreid. :lol:

De titel, dat voorspel ik nu al, kan elk jaar gebruikt worden als wij in een relatieve koelere fase zitten. :)

Zomerse warmte zal altijd dichtbij zijn (met het afstandsbegrip volgens Reinout) als wij tijdelijk niet in de zomerse warmte zitten.

Gelukkig kan A3 maandverwachtingen echt samenvatten. :lol:

Sebastiaan
Berichten: 12287
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Zomer 2021

Bericht door Sebastiaan » 25-06-2021 17:54

Ja, A3 is erg duidelijk.
Lange termijn EC Eps Uitvoer
In de lange termijn EC0624 Eps Uitvoer (runs op een lagere resolutie tot anderhalve maand vooruit) zien we in juli meestal een hogere druk dan normaal ten noorden van 50-60 °NB, waarbij het signaal nog weer wat sterker is dan in de vorige Uitvoer. Dat betekent waarschijnlijk dat de westcirculatie duidelijk zwakker dan normaal zal worden, of geheel niet aanwezig is. Uiteraard leidt dit tot een duidelijk warmer en droger weertype dan normaal (De positieve afwijking in de etmaalgemiddelde temperatuur is ongeveer 2 °C). De kans is dus nu al groot dat juli, net als juni, een (zeer) warme maand gaat worden en augustus moet dan wel echt koel worden (waar geen uitzicht op is in het einde van deze langetermijn-Uitvoer) om er voor te zorgen dat deze zomer niet ook zeer warm gaat verlopen.

Ko
Berichten: 5930
Lid geworden op: 08-06-2013

Re: Zomer 2021

Bericht door Ko » 25-06-2021 18:09

In 2005 en 2014 zagen ze de koele augustus ook niet aankomen van tevoren. Lange termijn blijft speculeren. En als bewolking wat vaker de overhand heeft zoals nu vallen de temps sowieso een stuk lager uit. De warmte voor volgende week is al zelfs iets afgenomen, en dan denkt men het anderhalve maand vooruit te kunnen doen.
Op naar een koel, nat en somber zomerseizoen.

Pieter
Berichten: 3054
Lid geworden op: 31-12-2008

Re: Zomer 2021

Bericht door Pieter » 26-06-2021 10:50

Opvallend dat de luchtdrukverschillen boven Europa klein zijn. Geen sterk hogedrukgebied en geen diep lagedrukgebied, de luchtstromingen zijn daardoor ook niet sterk, maar bij ons meestentijds uit de noordhoek; de hitte in Zuid- en Oost-Europa kan (nog) niet tot ons doordringen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Plaats reactie