Winter 2021

Discussieer mee over alles wat met het weer, weerkunde en de wereld eromheen te maken heeft
Plaats reactie
Pieter
Berichten: 3166
Lid geworden op: 31-12-2008

Re: Winter 2021

Bericht door Pieter » 19-11-2020 18:55

deze winter geen elfstedentocht ,geruststellend 1 nu kan ik rustig aan m,n winterslaap beginnen

John
Berichten: 8046
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Winter 2021

Bericht door John » 19-11-2020 19:00

Pieter schreef:
19-11-2020 18:55
deze winter geen elfstedentocht ,geruststellend 1 nu kan ik rustig aan m,n winterslaap beginnen
:lol:

Sebastiaan
Berichten: 13001
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Winter 2021

Bericht door Sebastiaan » 20-11-2020 11:04

Van Talpa Weer

30-Daagse: weerpatroon op slag van winter wel duidelijk
Lees later vandaag ook onze definitieve winterverwachting.

Nu de novembermaand op zijn einde loopt, hebben we een aardig idee van hoe de drukverdeling in ons deel van de wereld in elkaar zit, met de winter op komst.

Op grote hoogte in de stratosfeer waait rond het poolgebied een sterke straalstroom, die de komende weken mogelijk zelfs recordsterkte gaat bereiken. De straalstroom eronder, die het weer bij ons bepaalt, spint daar garen bij en is zo sterk dat de hogedrukgebieden in het hoge noorden op dit moment geen kans maken, ook al sturen de weermodellen daar in hun verwachtingen voor de lange termijn wel af en toe op aan.

Behulpzaam voor de straalstroom zijn verder het warme water op de Grote Oceaan, ten westen van Canada en de Verenigde Staten, en het warme water van de Indische Oceaan. Het weerpatroon tot nu toe in aanloop naar de winter lijkt dan ook erg op dat van de twee voorgaande winters. Dat is een verrassing omdat verwacht werd dat de drukverdeling zich zou zetten naar het beeld dat hoort bij een La Niña, de koude zeestroom zoals we die nu langs de evenaar in het zeegebied tussen Peru en Indonesië aantreffen.

Bij een La Niña, dat net als zijn broertje El Niño een grote invloed op het drukpatroon op aarde zou moeten hebben, hoort dat zich in de loop van de november- en decembermaand hogedrukgebieden vestigen boven het noorden van de Atlantische Oceaan, in de buurt van Groenland en IJsland, met kou-uitbraken boven Europa als gevolg. Dit is echter niet gebeurd, ook al hebben de verschillende modelberekeningen er wel meerdere keren op aangestuurd.

De invloed van La Niña blijkt volledig overvleugeld te worden door die van de sterke poolwervel, het warme water op het noordoosten van de Grote Oceaan en het warme water in het gebied van Indische Oceaan. Wellicht moet de theorie herzien worden.
Week 1: van maandag 23 tot en met zondag 29 november

Vroeg winterweer wordt de komende week dan ook niet verwacht. Er was in de modelberekeningen voor de tweede helft van volgende week korte tijd sprake van de vorming van een hogedrukgebied boven Scandinavië met bij ons het invallen van een koude oostenwind. In de pluimen werd deze optie echter nauwelijks ondersteund en in de nieuwe berekeningen is er ook al geen sprake meer van.

We krijgen meer van hetzelfde. Ten zuiden en ten oosten van Nederland is de luchtdruk in het algemeen hoog, bij ons waait de wind uit zuidwest of zuid. Het blijft zacht met temperaturen tussen 10 en 12 graden. Vaak is het droog met een afwisseling van wolken en zon, maar op donderdag en vrijdag ligt ook even een storing in de buurt en zou het plaatselijk tot een beetje regen en ook tot een sterkere wind kunnen komen.
Week 2: van 30 november tot en met zondag 6 december

Omdat in de basisinvloeden achter de luchtdrukverdeling van dit moment maar weinig veranderen, zijn ook de veranderingen op de weerkaarten klein. Nog steeds blijft de luchtdruk hoog, nu vooral boven het oosten en noordoosten van Europa. Storingen vanaf de Oceaan krijgen bij ons in de loop van deze week vrij spel en kunnen ook verder zuidelijk, tot in Frankrijk en het noorden van Spanje doordringen. De neerslagkansen nemen dan ook toe en bij een stevige zuidwestelijke wind komt het kwik zowel overdag als in de nachten duidelijk boven normaal uit. Van kansen op winterweer is geen sprake.
Week 3: van maandag 7 tot en met zondag 13 december

Ook hier zien we een patroon dat bij een westcirculatie hoort. Lagedrukgebieden zijn in de buurt van IJsland actief, hogedruk zien we bij de Azoren en boven het oosten van Europa. Bij ons houdt het wisselvallige weer aan en is het onverminderd zacht voor de tijd van het jaar, met zowel overdag als in de nachten duidelijk boven normale temperaturen. Alleen als het in de nachten tijdens de passage van een rug van hogedruk eens wat langer opklaart, kan de temperatuur korte tijd in de buurt van het vriespunt komen.
Week 4: van maandag 14 tot en met zondag 20 december

Het hogedrukgebied bij de Azoren breidt zijn invloed tot over de Golf van Biskaje, Frankrijk en het Alpengebied uit, boven het noorden van Europa blijft een actieve depressiebaan bestaan. Anti-winterser kan de drukverdeling bijna niet zijn.

Bij ons staat nog steeds een strakke zuidwestelijke stroming, maar is het wel iets minder wisselvallig omdat het hogedrukgebied ten zuiden van ons meer invloed krijgt. Storingen, horend bij de lagedrukgebieden in het noorden, kunnen ons alleen in verzwakte vorm bereiken. Het blijft zacht met zowel in de nachten als overdag duidelijk bovennormale temperaturen. Ook december wordt zo een zachte maand.
En hoe gaat het verder?

Ook de laatste twee weken van het jaar en de eerste dagen van het nieuwe jaar lijkt vooralsnog niet veel in de luchtdrukverdeling te veranderen. De week van de kerst laat een sterke westelijke tot zuidwestelijke wind zien, met hogedrukgebieden in het zuiden wel relatief dichtbij. Het zou een licht wisselvallig weerbeeld opleveren met af en toe ruimte voor de zon en temperaturen dichtbij of zelfs iets boven 10 graden.

Tijdens de jaarwisseling lijkt het zwaartepunt van de hogedruk zich naar het zeegebied ten westen van Spanje en Portugal terug te trekken. De IJslandse lagedruk schuift naar het noorden van Scandinavië op. Koudere noordwestelijke winden maken bij ons zo wat meer kans, maar verder verandert weinig. Het blijft wisselvallig en het is vrij zacht.

John
Berichten: 8046
Lid geworden op: 31-10-1980

Re: Winter 2021

Bericht door John » 20-11-2020 11:18

Het is enerzijds rustgevend: een hele maand een antiwinters weerbeeld.
Anderzijds is ook een mager beeld, want behalve geen vorsten sneeuw, is er bij de geschetste drukverdeling ook weinig ruimte voor intensieve regenval, nog steeds bruikbaar is het zuidoosten. Juist daar de kans het kleinst.
Ook winterse buien, in een vrij koude cyclonale noordwestelijke of noordelijk stroming staan niet direct op het programma. Vroeger zag je die stromingen wat makkelijker er tussendoor, ook in zachte winters. Dat is in elk geval het beeld dat ik heb.

Die tegenwoordige poolwervel is een heel bepalend verschijnsel geworden voor ons winterseizoen.

Ronald
Berichten: 166
Lid geworden op: 31-12-2008

Re: Winter 2021

Bericht door Ronald » 20-11-2020 12:13

Sterker nog John, winter lijkt er dus gewoon niet meer in te zitten.
Ondanks wat hoop vooraf op mogelijkheden in het 1e deel lijkt nu het seizoen op punt staat te beginnen alles weer heel erg op de laatste jaren. En dat is inderdaad de straffe polaire vortex als roerganger.
Kan niet anders dan dat dit ook het gevolg is van AGW.

Jurgen
Berichten: 305
Lid geworden op: 31-12-1989

Re: Winter 2021

Bericht door Jurgen » 20-11-2020 14:05

Het is nog steeds wachten op de eerste vorst van dit jaar. Althans voor De Bilt. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid een vorstloze herfst. We staan al achter op w2014 en w2020!

Sebastiaan
Berichten: 13001
Lid geworden op: 31-12-1977

Re: Winter 2021

Bericht door Sebastiaan » 20-11-2020 15:32

Winterverwachting 2021: zit het venijn in de tweede helft?
Niet het eerste deel van de komende winter is interessant, maar de liefhebbers van winterweer moeten juist de tweede helft in de gaten houden. Vroeg winterweer komt er niet, dat is nu wel duidelijk. Maar doordat het er niet komt en ook vanwege de redenen daarachter is de tweede helft van de winter ineens wel interessant geworden. Het is tijd voor de presentatie van onze definitieve winterverwachting.

Toen we tijdens de afgelopen septembermaand onze eerste versie van de winterverwachting presenteerden, was het idee nog dat de La Niña van dit moment, een koude zeestroom op de Grote Oceaan, langs de evenaar tussen Peru en Indonesië, bepalend zou zijn voor wat zou komen. Als de luchtdrukverdeling op het Noordelijk Halfrond zich netjes aan het beeld dat bij zo’n La Niña hoort had gehouden, lagen er inmiddels hogedrukgebieden in de buurt van IJsland en Groenland en had een noordelijke wind bij ons al minstens één keer een flinke hoeveelheid kou met zich meegebracht. Dat is echter niet gebeurd.
Beeld eerste versie verwachting op zijn kop

Wat we wel hebben gezien, is dat de aanloop naar de winter van dit jaar sterk lijkt op die van de twee voorgaande jaren. In de 30-daagse verwachting van vandaag leggen we uit hoe dit komt. De sterke poolwervel van dit moment, die de komende weken zelfs een tijdje recordsterk kan worden en het warme zeewater ten westen van Canada en de Verenigde Staten hebben de verwachte invloed van La Niña totaal overvleugeld. Daardoor is het perspectief voor beide helften van de winter op zijn kop gezet.

Bron: World Climate Service

Geen vroeg winterweer dus de komende 4 tot 6 weken. Sterker nog: het lijkt erop dat we net als in de voorgaande winters voor langere tijd onder invloed van een westcirculatie terechtkomen, met wisselvallig weer en hoge temperaturen, vaak in de buurt van of zelfs iets boven 10 graden. Ook de nachten lijken warmer dan normaal te verlopen. Van de invloed van de verwachte hogedrukgebieden ten zuiden en ten oosten van ons zal afhangen in hoeverre de wind ook af en toe opspeelt en hoever de neerslaghoeveelheden oplopen.

Tot in de eerste weken van januari lijkt de kans op winterweer van betekenis op deze manier klein. Alleen als het in de nachten tijdens de passage van een rug van hogedruk eens wat langer opklaart, kan de temperatuur wel korte tijd bij het vriespunt terechtkomen.
Winters 2000 en 2012 dringen zich op

Als vergelijkingsjaren uit het verleden (qua aanloop naar de winter) dringen zich nu vooral de jaren 1999 en 2011 op. Beide jaren later ook zien tussen welke uitersten het vervolg in de tweede helft van de winter zich kan bewegen. De winter van 2000 verliep uiteindelijk in zijn geheel zacht. Vooral in december en in februari regeerde een westcirculatie, in januari was het wat droger dan normaal en kwam de zon er iets gemakkelijker door.

In de winter van 2012, die gedurende de gehele eerste helft en ook weer in de laatste twee weken februari door een westcirculatie werd gedomineerd, speelde zich in januari in het noordpoolgebied een plotselinge opwarming van de stratosfeer af (SSW), die vanaf het einde van januari en in de eerste twee weken van februari tot een prachtige vorstperiode leidde, met op 4 februari een ijskoude ochtend. In Lelystad daalde de temperatuur toen boven vers gevallen sneeuw tot -22,9 graden, nog altijd de laagste temperatuur van deze eeuw. We kwamen massaal op de schaats en droomden zelfs even van een Elfstedentocht.
Plotselinge opwarming stratosfeer

Het scenario met een kouder vervolg in de tweede helft van de winter hoort feitelijk bij de zachte start, veroorzaakt door die enorm sterke poolwervel van de komende weken. De kans op zo’n kouder vervolg stijgt als de luchtdruk in het noordoosten van Europa de komende weken hoog blijft en Scandinavië niet door lagedrukgebieden wordt overlopen.

Bron: World Climate Service

Vergelijkbare winters in het verleden leverden vaker een SSW, middenin de winter op. Een zekerheid is het niet, zeker dit jaar niet. Want zowel de La Niña van nu als de QBO-west, een andere straalstroom in de stratosfeer boven de evenaar die in iedere grofweg 2 jaar tijd een westelijke en een oostelijke fase kent, werken zo’n SSW normaal tegen.

Toch is het niet mogelijk om hier nu een harde uitspraak over te doen, omdat de koppeling tussen La Niña en de drukverdeling die erbij hoort er dit jaar niet lijkt te zien. Delen van het patroon van nu lijken zelfs meer op de reactie horend bij een El Niño dan op die horend bij een La Niña. De combinatie van een QBO-west en El Niño maakt een SSW wél goed mogelijk. Verder lijkt de La Niña nu al over zijn hoogteput heen en zou zij de komende weken echt afzwakken, dan neemt de kans op een midwinter SSW ook geleidelijk toe.
Of blijft het de hele winter zacht?

De zachte en wisselvallige optie, ook tijdens de tweede helft van de komende winter, komt er als een SSW achterwege blijft en de poolwervel intact en sterk blijft. In dat geval houdt het wisselvallige en zachte weer gewoon aan en krijgen we de winter zoals we die het afgelopen jaar ook hadden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als La Niña aanhoudt (ook al heeft die nu schijnbaar geen invloed) of nog sterker wordt. Maar het warme water op de Grote Oceaan en dat van de Indische Oceaan wijzen in de richting van een zachte tweede helft.

Als je het nu, ondanks de onzekerheden, zou moeten inschatten, dan is de kans op een zachte winter (zelfs als daar een koudere, tweede fase in zit) toch wel zo’n 80 procent. De kans op een winters vervolg in de tweede helft wordt groter als La Niña afneemt of zoals nu geen invloed blijft houden op de drukverdeling op het Noordelijk Halfrond. De kans op zo’n winters vervolg in de tweede helft met een SSW lijkt nu zo’n 20 procent.

Bronnen: DTN / World Climate Service

Vincent
Berichten: 2072
Lid geworden op: 31-12-2010

Re: Winter 2021

Bericht door Vincent » 20-11-2020 15:37

We hebben februari nog... :buit:

Gerben
Berichten: 16631
Lid geworden op: 08-09-2013

Re: winter 2021

Bericht door Gerben » 21-11-2020 20:23

Koos schreef:
19-11-2020 11:30
Jij woont in Groningen maar woont daar met je ogen dicht. Bovendien ben je kleurenblind want je weet niet of de akkers zwart zijn!
Bij het journaal zojuist de zwarte akkers in Groningen. Foto was van Jannes.

Gerard
Berichten: 13579
Lid geworden op: 31-12-2004

Re: winter 2021

Bericht door Gerard » 21-11-2020 20:31

Gerben schreef:
21-11-2020 20:23
Koos schreef:
19-11-2020 11:30
Jij woont in Groningen maar woont daar met je ogen dicht. Bovendien ben je kleurenblind want je weet niet of de akkers zwart zijn!
Bij het journaal zojuist de zwarte akkers in Groningen. Foto was van Jannes.
Waar akkerbouw is zijn 's winters veel maar lang niet alle akkers omgeploegd. Er zijn veel akkers waar wintertarwe of groenbemesting op staat. In mijn omgeving zijn er veel akkers met koolrestanten, de kool geoogst maar de koolstrukken (koolstronken) en onderbladeren staan nog. Ook veel boerenkool en spruiten staan nog. De weilanden blijven uiteraard sowieso groen. Ik zie dat het gemiddeld meer groen is dan donker in deze kleiomgeving. Veel doet de zon trouwens niet meer, de meeste warmte komt vanuit het zuiden en vanaf zee.

Plaats reactie